Zgłoszenia błędów na forum (phpBB)

takiktoś , ano racja. Zdawało mi się ,że w czasie pierwszych zgłoszeń związanych z tym błędem - znikały.

A w ogóle na Opera 11.60 1185,(na 12.00 alpha 1191 jest ) nie mam pola na wiadomość w shoutboxie.

sb.JPG

Ktoś też tak ma ,czy to coś u mnie ?

Dodane poniedziałek, 26 gru 2011, 18:22

Ktoś coś gdzieś grzebał ? Bo sb zaczął działać.

Bug na stronie zobacz swoje posty.bugu.png

Jak klikam w ikonę pokaż pierwszy nieprzeczytany post to ładuje mi się początek wątku a jak klikam ikonę pokaż ostatni post przy nazwie usera który napisał ten ostatni post widzę info “Wybrany wątek nie istnieje”.

Odświeżam stronę zobacz swoje posty a wątek nadal jest oznaczony ikonką że są w nim nieprzeczytane posty.

U mnie również problem taki występuje, nie wiem od czego to zależy.

To chyba występuje na wątkach gdzie ostatni post został usunięty.

Zdarzyło mi się nawet że gdy usunąłem swój post z jakiegoś wątku gdy był on ostatnim to wszystkie kolejne pojawiające się potem w tym wątku posty były dublowane.

Czyli jeśli mój był np. 7 to gdy ktoś dopisał kolejny 7 to był on dwa razy a gdy było ich więcej to przykładowo 9 to wątek wyglądał tak: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,7,8,9 i wyjeżdżał niepotrzebnie na kolejną stronę.

Trochę to skomplikowane ale chyba da się zrozumieć co mam na myśli.

Scripter1 Mam taki sam bug. Mam nieprzeczytanego posta od miesiąca i gdy klikam na wątek to tam tego nieprzeczytanego posta nie ma. :slight_smile:

To jest normalny bug w phpBB, wystarczy oznaczyć dział jako nieprzeczytany i problem znika.

To dlaczego jeszcze ~3 miesiące temu u mnie było wszystko w porządku, a potem zaczęło się coś takiego dziać? To wina jakieś aktualizacji?

Nie, ten bug jest obecny w skrypcie od kiedy tylko pamiętam, nie dotyczy tylko DP.

Pewnie zwiększyła się aktywność spamerów/botów.

A zechcesz mi z łaski swojej napisać jak mam niby oznaczyć ten wątek jako przeczytany? Opcja “Oznacz wszystkie wątki jako przeczytane” nie wchodzi w grę…

A tak w ogóle to skoro to jest bug w phpBB i to (niby) taki stary to czemu nikt się nie wziął za zlikwidowanie go?? Albo może zaktualizować phpBB do wersji bez tego buga lub jeśli takowej nie ma to zgosić to zespołowi phpBB…

@scripter1: Ale spokojnie, nie wiem, o co się na mnie rzucasz. Będąc w danej kategorii/dziale u góry widoczny jest link „Oznacz wszystkie działy/wątki jako przeczytane”.

Nie wiem, czemu nikt się za to nie wziął, nie mam nic wspólnego z phpBB oprócz tego, że sam go używam. A ten błąd pewnie związany jest cache, pojawia się sporadycznie i dosyć trudno go wyłapać. Na pewno zaś nie jest powodem do takiej irytacji jaką pokazałeś…

Wasacz , spoko nie rzucam się na ciebie ani na nikogo ani się nie irytuję tylko zadaję konkretne pytania w nadziei że że ktoś autorytatywny udzieli konkretnej odpowiedzi.

A poza tym już napisałem w poprzednim poście że opcja “Oznacz wszystkie jako przeczytane” nie wchodzi w grę (wiem że ona tam jest ale nie chcę wszystkich oznaczać jako przeczytane) dlatego pytam cię jak to mam zrobić skoro piszesz że się da bo może coś przeoczyłem.

Ale nie ma żadnej innej możliwości oznaczenia tylko wybranego wątku jako przeczytany jak przejrzenie wszystkich postów w nim co z powodu tego buga też jest niewykonalne.

A jest to oczywisty (i wkurzający mnie) błąd w forum i to jest wątek przeznaczony do zgłaszania takich błędów, więc zgłaszam i czekam na jakąkolwiek reakcję adminów w tej sprawie.

Dołączam do oczekiwań na odpowiedź. :slight_smile:

Mnie ciekawi dlaczego redakcja nie przejdzie np. na IP Board - moim zdaniem gdyby odpowiednio skonfigurować byłoby o wiele lepiej i czytelniej.

Wg mnie phpBB działa dużo sprawniej. I jest darmowe.

Jeśli już, to wolałbym SMF.

Nie mało roboty było by teraz z przenoszeniem całego forum, a właściwie jego bazy.

Kolejny dziwny bug występujący już od dawna (chyba nawet go już kiedyś zgłaszałem): czasem zdarza się że jakiś wątek w którym odpowiedziałem najpierw jest na liście na stronie “Zobacz swoje posty”, potem znika z tej listy, potem potem znów się pojawia…

Dzieje się tak nawet gdy nikt się nie dopisał w tym wątku ani nic nie zostało z niego skasowane.

Taa… czasem się zdarzało ale bardzo szybko wracało to do normy dlatego więc nie zgłaszałem tego. :slight_smile:

Wspomiany problem jest związany z systemem cache.

Rozpoczeliśmy pracę nad jedną z modyfikacji forum, która powinna usprawnić zarządzanie pamięcią podręczną na tak dużym forum, jak nasze phpBB :slight_smile:

Problem dotyczy pamięci podręcznej po stronie serwera. Forum jest na trzech serwerach, każdy z nich ma osobny system cache. Czasami zdarza się, że cache na poszczególnych z nich może się różnić, stąd efekt pojawiania się-znikania poszczególnych treści, jednak po pewnym czasie wszystko powinno wracać do normy. Prosiłbym o wiadomość na PW z opisem konkretnego przypadku, jeśli zdarzyłoby się, że problem z daną treścią nie wracał do normy.

Wspomniany …,ale który ?

Pierwszy : nie istniejący post ?

Czy drugi , niezdecydowanie szukajki własnych postów ?