Złożony komputer, Czy samemu złożyć?

Witam. Mam dylemat, czy kupić w jakieś firmie złożony komputer, czy samemu złożyć? Bo w sumie, jak się kupi złożony, to w sumie wygoda, gwarancja, naprawią. A jak się samemu złoży, to trzeba samemu naprawiać. Chcę Gtx560TI i Intela i5 2500k w cenie do 3000 zł. Inne podzespoły nie grają takiej ważnej roli. Proszę o pomoc.

Jak czujesz się na siłach do złożenia sam kompa to jak najbardziej polecam. Przynajmniej będziesz wiedział jaka pasta jest na procesorze i będziesz miał satysfakcję złożenia samemu. Pozostałe podzespoły są równie ważne jak procesor i grafika którą podałeś.

I tu się kolega myli. Ja radziłbym zasięgnąć opinii, wynotować proponowany sprzęt i udać się do solidnej firmy która w/g specyfikacji poskłada i zajmie się serwisem posprzedażnym (skoro jest to jeden z warunków zakupu).

Przecież na każdy (nowy) podzespół jest udzielana gwarancja.

Złożyć z wybranych części, co z tego że załadują Ci i5-2500K, fajną grafikę jak pewnie wszystko będzie zasilane beznadziejnym zasilaczem, z jakimiś tanimi nie koniecznie dobrymi RAM-ami (dla tych, co się czepiają : dz dobrymi kościami pamięci RAM) a to wszystko zamknięte w blaszanej, nieprzewiewnej puszce. Zapomniałem o płycie głównej, gdzie też nie będzie wiadomo co to jest, może być np. na chipsecie H (najtańsze są) gdzie nic nie podkręcisz.

Podaj czego oczekujesz (czy ma być system, specjalne życzenia co do RAM itp), na czym ci zależy (np. możliwość wymiany np. tylko procesora za dwa lata bez wymiany innych komponentów - wtedy słabsze AMD, ale o wiele bardziej przyjazne rozbudowie), czy ma być system, monitor, myszki, głośniki oraz czy posiadasz jakieś części, które można by przemontować (np. jak masz mocny, markowy zasilacz, stację DVD czy też dysk twardy).

Jeśli czujesz się na siłach i takowe pojęcie masz o złożeniu komputera składaj sam. Ja we wrześniu też sam składałem wiedziałem czego potrzebuje i mam pewność że mam to co chciałem i nie przepłaciłem. Jestem zadowolony chodzi jak złoto Płyta Procesor,Pamięć ram Grafika zasilacz Dysk najważniejsze parametry komputera.

Procesor:Intel Core i5 2500K 3.3GHz Box

Płyta:Asus P8Z68-V PRO

Chłodzenie:ProlimaTech Armageddon|2x XIGMATEK 140mm BLUELINE

RAM:Corsair DDR3 2x2048MB 1866MHz CL9.0 Dominator GT Airflow II Fan

Dysk SSD:OCZ Agility 3 AGT3-25SAT3-60G (2,5", 60GB, SATA/600)

Dysk HDD:Samsung SpinPoint F3 HD103SJ (1TB, 7200RPM, 32MB, SATA/300)

Dysk USB Sun Bright 3,5’’ ATA (Hitachi Desktar 7K1000 HDS721050CLA362 500GB 16MB)

Naped:LG GH22NS50RBBB

Karta Graficzna:MSI GeForce GTX 560 Ti Twin Frozr II/OC

Zasilacz:Enermax Modu87+ EMG500AWT 80+ Gold 500W

Tuner DVBS2 Prof 8000 Pcie

Karta Muzyczna:X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Series

Obudowa:NZXT LEXA BLACKLINE EDITION - BLUE|

No więc tak, Komputer będzie służył w 90% do gier, nie wymagam komputera który będzie odpalał wszystkie nowe gry przez dwa lata. Jeśli włączy wszystko przez rok, to mi w zupełności starczy. Właśnie o to mi chodzi, że jak np. mi procesor się zepsuje, to muszę go wymontować, odesłać własnym kosztem, i czekać 2 tygodnie aż przyślą? Byłbym też wdzięczny, jakbyście mi podali strony, gdzie takie komputery składają, i mi wysyłają już złożony, bo przyznam, że w ogóle się nie znam, i mogę łatwo zepsuć coś. Raczej nie chciałbym nic przekładać z obecnego komputera, ponieważ brat musi go dostać na studia. Systemu nie chcę, bo to zbędny wydatek 400zł, a z lewym nie ma problemu raczej. Może mnie namówicie na procesor AMD ? bo też nie wiem jaki to sens kupować taki drogi intel. Wiecie, mam granicę 3000zł, ale to nie znaczy że za tyle musi być nie mniej, bo nie wiem też po co miałbym kupić komputer co przez 3 lata wszystko odpali na max. Zależy mi też na tytule takim jak BF3. Pozdrawiam.

P.S jakby o te 200 zł budżet miał wzrosnąć, to też się nic nie stanie :wink:

AMD tylko wtedy, gdy zależy ci na tym, by móc wymieniać procesor bez wymiany reszty sprzętu - niestety, Intel zmienia podstawki co chwilę :frowning:

Ja nawet jak robiłem upgrade kompa (płyta, cpu, obudowa, cd) to prosiłem żeby mi to wstępnie poskładali, a resztę sobie podłączę, w salonie komputronika nie musiałem nic dopłacać za złożenie tego.

Więc nie widzę sensu składania komputera w domu, szkoda czasu, lepiej sobie wcześniej przygotować listę części i zamówić gdzieś w pobliskim sklepie lub w jakimś internetowym.

Generalnie, tutaj na forum raczej nie propaguje się piractwa, dlatego proponuje legalne i całkiem dobre wyjście z tej sytuacji: Windows Server 2008 trial, można pobrać za darmo i używać przez 180 dni (później reinstall :wink: ).

Czyli jednak intel?

Ah, i jeśli złożyłeś ten komputer przez jakąś firmę, daje ci ona jakąś gwarancję czy coś?

Gwarancje dostaje się na podzespoły z których został złożony komputer jedne mają gwarancje dożywotnią jak pamięć ram zależy od firmy inne udzielają od 24 miesięcy gwarancji do 36. Na cały komputer jako skrzynkę nie jest udzielana gwarancja.

Dodane 03.12.2011 (So) 12:47

Tak to prawda Ale nie ma to większego znaczenia biorąc płytę główną z podstawką 1155 i procesor i 5 core 2500K. Procesor posłuży na ładnych parę lat i przez najbliższe 4 lat nie będzie potrzeby go wymieniania, a nawet i dłużej to samo tyczy się porządnej płyty od asusa ma wszystko co potrzeba a nawet to czego konkurencji brak na dzień dzisiejszy. procesor to strzał w 10 ładnie go się podkręca z 3.3 do 4.5 Ghz chodzi stabilnie na chłodzeniu powietrznym :slight_smile: sam sprawdzałem :slight_smile: temp od 30 c do 40 w stresie :slight_smile: na dzień dzisiejszy zostałem na 3.3 bo i tak wszystko chodzi lux nawet na max detalach i nie brakuje mocy :slight_smile:

Byłbym ostrożny oceniając ile starczą części - wszystko idzie do przodu, niedawno 2 rdzenie były na topie, teraz są 4, wychodzą już 6 i 8 i kto wie, czy za dwa lata te nie będą na topie i potrzebne, do uruchamiania najnowszych produkcji ;)?

Starczą Spokojnie :slight_smile: Większość aplikacji potrafi nadal wykorzystywać 1 z rdzeni Gry na 2 a 4 rdzeniach sprawują się podobnie więc 4 standard który posłuży spokojnie na ładnych parę lat jak pokazało ADM ilość rdzeni nie idzie w patrze z wydajnością procesora.

Kiedyś nie było tabletów w takiej postaci jak są dzisiaj i zanim były plany iPada nikt raczej nie podejrzewał, że za rok będzie tego typu urządzeń wysyp :wink:

To, że teraz nie idzie w parze nie znaczy, że za chwilę coś się nie zmieni :wink:

^^ Ktoś nie potrafi przeczytać warunków gwarancji. Często jest door-to-door. Poza tym, jeśli ulegnie uszkodzeniu procesor, to nie martwisz się, że będą Ci na dysku grzebać. Wolałbyś gdyby brali cały komputer na te 2 tygodnie?

Google takie krwiożercze się zrobiło?

http://esc.pl

ODSYŁAM DO REGULAMINU FORUM. Polecić Ci mogę Ubuntu. http://ubuntu.com

Nie wiem po co do czegokolwiek namawiać. Bierzesz to, co chcesz.

Śmieszą mnie ludzie, których stać na komputer za 3k, ale nie kupią oryginalnego systemu, ani gry, tylko piracą :wink:

Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 899 zł

Płyta główna: Asus P8Z68-V LX /intel Z68/ 430 zł

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 1866MHz CL9 Gaming v2.0 XPG 149 zł

Karta graficzna: MSI GeForce GTX 550 Ti Cyclone II OC 1GB DDR5 /192bit/ 2xDVI/HDMI 545 zł

Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 539 zł

Nagrywarka DVD: LG GH24LS70 SATA LightScribe (black) 99 zł

Obudowa: Fractal Design Core 1000 (b/z) 139 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 700W 349 zł

Suma: 3149zł brutto

Ceny z esc.pl

Po co taka szybka pamięć RAM, dużej różnicy nie ma, 1600 starczy (a jak nie to można zrobić OC), obudowa - mała dosyć, lepiej wziąć w tej samej cenie Brutusa 410 albo zaszaleć i wziąć Regnuma (oczywiście jak wyjdzie, czyli za aż całe 3 dni) i po co taki mocny zasilacz?

Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 899 zł

Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 399 zł

Pamięć RAM: Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX XMP 199 zł

Wentylator: - -

Druga pamięć RAM: - -

Dysk twardy: Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 415 zł

Drugi dysk twardy: - -

Kieszeń HDD: - -

Karta graficzna: Asus Radeon HD6850 DirectCu 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 649 zł

Karta dźwiekowa: - -

Głośniki: - -

Napęd FDD: - -

Nagrywarka DVD: - -

Karta sieciowa: - -

Tuner TV: - -

Klawiatura: - -

Mysz: - -

Podkładka pod mysz: - -

Obudowa: - -

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W 295 zł

2856zł

Do tego nagrywarka i można zaszaleć i wziąć Regnuma dla lepszego chłodzenia, albo dołożyć do tego Samsunga za 540zł. Możliwości jest wiele, można podmienić płytę na tą z chipsetem Z68 - zależy, czy będziesz wykorzystywał zintegrowaną grafikę w procesorze.

No i patrz, podałeś mi kartę graficzną, która jest o jakieś 40% gorsza od tej, co chcę. A co do tego, że nie mam zamiaru wydawać pół tysiąca na system, to moja sprawa.

Ja tam swojego kompa rok temu składałem nic się nie popsuło do tej pory i nie narzekam. Składałem w esc.pl przysłali już gotowego do zainstalowania systemu

A ja zamawiałem części w esc.pl, sam poskładałem i wysyłałem, bo spalił się procesor - jestem zadowolony, wysłałem im PSU + MOBO + RAM + CPU, wszystko od razu sprawdzili (w ten sam dzień, kiedy to przyszło, po kilku dniach odesłali - musiałem czekać na procka, którego nie mieli akurat na sklepie) :wink: Morele.net ma taniej, jak tam wygląda obsługa nie wiem, ale przyoszczędzić tam kilkanaście złotych można - akurat np. na wydajniejsze chłodzenie :stuck_out_tongue:

W proline np samsung f3 kosztuje 369zł w esc 439zł