Mam problem z Menu. Może trochę nietypowy, albo raczej wynikający z nie wiedzy Javascript…
Potrzebuję zrobić menu obrazkowe w taki sposób aby najechany element zmieniał obrazek najechany myszką oraz wszystkie pozostałem elementy menu tak jak jest to tutaj:
Aby uzyskać cień pod napisem oraz rozmazanie napisu to font i kolor raczej nie wystarczy. Dlatego też myślę ze JavaScript będzie tutaj pomocna. Ale jeśli zrobi się to na stylach CSS to też będzie git. Tyle że za pomocą pociętych obrazków tła
Napisałeś, że masz problem z JS, więc przeniosłem Twoją logikę za pomocą CSSa. Niezależnie czy chcesz uzyskać inny kolor, cień czy tło obrazkowe, logika pozostaje ta sama, a temat rozwiązany i do zamknięcia.
I nie potrafię sobie poradzić z rozmyciem pozycji których nie zaznaczam w poziomym menu. Po dodaniu przeze mnie a href… napisy na pozostałych polach zostają czytelne. A powinny mieć postać takie jak te w menu pionowym.
A ponadto jeśli najadę z boku menu pionowego czy poziomego, to rozmywa mi wszystkie teksty w menu na raz. A powinien dopiero wówczas jak któryś z nich zaznaczę
/* najechanie na całą listę - zmiana wszystkich li tagów */
ul:hover li a{
color: transparent;
text-shadow: 0 0 5px rgba(0,0,0,0.9);
width: 500px;
}
W pionowym menu też są miejsca gdzie po najechaniu rozmywa mi całość… oszaleć można hehe
Poza tym nie mogę wyśrodkować tekstu w przyciskach i ustalenie ich szerokości. padding mam na 20px i tym ustaliłem odstępy między nimi, ale text-align: center; nie dział
Elementy, które mają “display” ustawione na “inline”, są jednymi z bardziej “niezrozumiałych” na newbies. Nie można nadawać im szerokości oraz spacje (pomiędzy znacznikami LI) mają znaczenie. Jednym z rozwiązań (to zastosowałem) jest ustawienie rozmiaru fonta na zero dla całego menu (UL), a następnie ustawienie rozmiaru już dla samego A.
Na przyszłość, jak już bawisz się elementami typu inline, zdefiniuj im tymczasowo border albo outline … a najlepiej to zacznij używać debugerów; większość przeglądarek to ma … nawet IE :]
Na teraz (do przemyślenia); jeżeli uczysz się stylować, żeby kiedyś to robić na codzień, ok - każdy kiedyś zaczynał. Ale czasem warto zainteresować się gotowymi frameworkami: bootstrap, foundation, metro … i jeszcze w ciul innych … żeby nie wymyślać koła na nowo.