Znacie softwarowy generator ruchu sieciowego?

Witam,

miałem dylemat czy umieścić tym dziale czy w “Poszukiwanie oprogramowania”, jednakże wydaje mi się że tu prędzej znajdzie

się osoba która spotkała się z takim programem.

Poszukuję generatora ruchu sieciowego który będzie symulował (a przynajmniej próbował) zachowanie realnej sieci komputerowej. Interesuje mnie sumaryczny ruch na bramie (nie rozbijam się na protokoły) wygenerowany w sposób syntetyczny. Dane potrzebne mi są do porównania statystycznego ruchu sztucznego z naturalnym (pochodzącym z prawdziwej sieci). Czy spotkał się ktoś z takim programem ? Przetestowałem już IPerf, a także na NetPIPE, nie spełniły one moich oczekiwań gdyż pozwalają tylko na stres test urządzeń.

Cisco Network Simulator ?

Szukasz programu, który będzie generował sztuczny ruch w istniejącej sieci czy symulatora sieci?

Sztuczny ruch w istniejącej sieci. Będą dwa komputery A, oraz B (ewentualnie system wirtualizowany). A ma nadawać syntetyczny ruch natomiast B będzie robił za bramę i będzie rejestrował wyłącznie obciążenie na łączu, bez rozbicia na poszczególne protokoły. Przy czym zależy mi żeby charakterystyka generowanego ruchu przypominała przynajmniej z wyglądu ruch wygenerowany w normalnej sieci. Żeby były okresy intensywnego wykorzystania łącza (godziny szczytu), żeby były godziny niskiego wykorzystania (np. noc).

@greg777 Cisco Network Simulator - Ciekawa propozycja do nauki zarządzania siecią, kiedyś na pewno skorzystam, jednakże na chwilę obecną nie tego poszukuję. Nie dysponuję jeszcze wiedzą by konfigurować przez konsolę kilka routerów. Potrzebuję generator w którym dałoby się ustawić kilka parametrów ruchu ruchu jaki ma być generowany (IPerf byłby idealny, gdyby tylko dało się ustawić trend, wahania cykliczne, oraz jakiś współczynnik losowy).

Może trochę późno o tym wspominam, ale oprogramowanie będzie wykorzystane w celach edukacyjnych, więc może to być jakiś trial ograniczony czasowo.

Zapytaj na ccie.pl

W takim razie możesz sprawdzić hping czy packETH. Na wspomnianym ccie.pl powinieneś znaleźć więcej tego typu programów.

Dziękuję za pomoc. Bardzo przydatne forum, tony specjalistycznej wiedzy. Jakby ktoś kiedyś potrzebował i natrafił na ten temat to w tym temacie użytkownik Zorro przygotował duży spis generatorów. Sam na razie bawię się D-ITG z nakładką graficzną. Temat uważam za zamknięty.