Rzeczywiście macie rację, ilość publikowanych materiałów nadsyłanych przez Czytelników jest znikoma, jest wiele powodów dlaczego tak się dzieje. Dobrze jednak, że ten temat został poruszony.
Rzeczywiście pojawiają się propozycje, które nie zostają opublikowane, a dzieje się tak z różnych powodów. Po pierwsze newsy z Onet.pl (o których wspominacie) zwykle pochodzą z bazy Chip.pl. Oczywiście takich newsów nie możemy publikować, jednak zwykle gdy temat jest interesujący szukamy szerszych informacji - zwykle jednak okazuje się, że materiały są “przeterminowane”. Druga sprawa to pojawiające się propozycje bez źródeł. Trudno je czasami w ogóle zweryfikować. Wiele przypadków to w pełni nasza wina, po prostu toniemy w mailach. Niestety jest niezwykle duża ilość Czytelników, którzy nie korzystają z forum. Wysyłają maile z pytaniami typu: jak skorzystać z funkcji takiej i takiej w programie x w takim przypadku. Oczywiste jest, że takie pytanie można zadać na forum, zawsze pojawi się użytkownik takiego programu który pomoże. My musimy program zwykle pobrać i potrenować - straszne marnotrawienie czasu. Do tego dołóżmy ilość maili dziennie rzędu 200-300 i efekt jest taki, że wiele materiałów zanim się do nich dokopiemy “przeterminowuje się”.
Odnośnie propozycji związanej z wdrożeniem Linuksa, to akurat w tym przypadku jestem przeciwnikiem publikacji. Była fala tego rodzaju newsów mniej więcej rok temu, kolejno takie miasto migruje na Linuksa, potem inne itd… Myślę, że to jest temat już mało interesujący, wiadomo że są takie trendy w Europie i kropka. Jak napiszemy o Monachium to jutro powinniśmy napisać o Bonn, a pojutrze o Pradze. W końcu zamienimy się w informator wdrożeniowy. Ale to tylko dygresja związaną z konkretną propozycją, wróćmy do sprawy zasadniczej.
Podsumowując to wszystko co wyżej napisałem oczywiście nas nie tłumaczy - jest możliwość zaproponowania newsa więc każda propozycja powinna być rzetelnie rozpatrzona - fakt bezdyskusyjny.
Chcemy więc sprawę usprawnić, dotychczas propozycje nie były przekierowywane do wszystkich członków redakcji - to się od dziś zmieni. Prosimy również abyście zawsze podawali źródło, w miarę możliwości sprawdzajcie czy informacja jest aktualna. Zaznaczam od razu, że są przypadki gdy proponowane materiały mają charakter autorski i nie możemy ich w żaden sposób publikować.
Podsumowując przepraszamy wszystkich, którzy poświęcili swój czas aby przesłać nam materiały, a ich para poszła w gwizdek. Postaramy się aby było lepiej, nigdy nie było to w każdym razie związane ze złą wolą. Postaramy się poprawić. Jeśli mogę zasugerować to czasami najwygodniejszą dla nas propozycją jest nie skopiowany z innego źródła cały news lecz prosta informacja w stylu: pojawił się nowy Acrobat albo 30 października jest fajna impreza linuksowa i link do organizatora.