Zwiększenie dopuszczalnej wagi grafiki w podpisie

Chcę zaproponować zwiększenie dopuszczalnej wagi/rozmiaru grafiki w podpisie użytkownika do 15KB. Zdecydowałem się zaproponować to gdy zostałem upomniany przed moderatora naszego forum o zbyt duży plik graficzny w podpisie (userbar - 11,7KB), który wykraczał poza normę o 1,7KB. Wydaje mi się, że zwiększenie tej granicy do 15KB nie spowodowałoby żadnych szkód na forum (zwiększony czas wczytywania się stron itp), a uprościłoby użytkownikom umieszczanie grafik w postaci userbarów, w których zmieniają się obrazki przez co plik jest trochę większy niż normalnie (tak jak w moim przypadku). Z całą pewności znajdą się tacy co powiedzą, że przecież można zmniejszyć rozmiar pliku optymalizując go, ale w przypadku mojego pliku .gif optymalizacja została już zastosowana (z 18,1KB do 11,7KB) i zwiększenie jej spowodowałoby znaczny spadek jakości obrazu co nie jest pożądane.

Pozdrawiam.

alzajac

a komuś innemu uda się pomniejszyć do 16,1 kB i co wtedy? znów podwyższyć limit? jestem na nie

wydaje mi sie że to nie ma sensu bo wszystkie grafiki dość że spowalniają ładowanie stron(jesli ktoś ma wolne łącze) a ponadto zaśmiecają forum

Jestem za. :slight_smile:

Niedawno miałem identyczny przypadek i wiem że z GIF-em animowanym ciężko się zmieścić do 10 KB.

nie o to chodzi. wydaje mi się po prostu że 10KB na zmieniający się obraz .gif to dość mało, a nawet bardzo mało. Userbar ma zazwyczaj wyrażać zainteresowania, preferowany styl muzyczny lub ulubione gry/aplikacje użytkownika forum, czego nie da się wyrazić w pojedynczym pliku jpeg, dlatego stosuje się animację .gif co jednak powoduje zwiększenie rozmiaru pliku. Jeśli sam limit 15KB nie jest dobry to do tego można by dodać np. że animacja może zawierać np. max 5 lub inną liczbę zmieniających się obrazków. Wtedy użytkownik przygotowujący takiego userbara wybiera najważniejsze dla niego pliki graficzne prezentujące jego zainteresowania itp. i łączy je w jeden co przy 5 plikach powinno mu zająć max. wspomniane 15KB (myślę że nikt nie miałby problemu ze zmieszczeniem się w takich kryteriach, a większa liczba zmieniających się obrazków i tak nie ma sensu bo grafika mogłaby się zmieniać w nieskończoność). Są to oczywiście propozycje i wydaje mi się każdy kto jest zainteresowany tworzeniem userbarów i czyta forum może się wypowiedzieć czy np. to 5 zmieniających się obrazków wystarczy mu do wyrażenia siebie w userbarze i czy zmieściłby się w 15KB ze stworzenie takiego pliku.

nie wydaje mi się aby grafika o rozmiarze 15KB powodowała znaczny przyrost czasu w jakim ładuje się strona nawet na najwolniejszych łączach

No w sumie mnie też by się to podobało- też miałem grafikę w podpisie (statyczną), ale ważyła 12 KB z haczykiem i również zostałem upomniany- więc ją usunąłem. Moim zdaniem ten większy limit by nie zaszkodził.

No nie popadajmy w paranoję- dzisiaj łącza są wystarczająco szybkie na tego typu zadanie, poza tym posiadacze wolnych łącz mogą wyłączyć wyświetlanie podpisów i nie ma problemu.

tak ale jedna grafika dwie … aż w końcu 10 i strona sie wolniej ładuje!jeśli chcemy opisać swoje zainteresowania to możemy dać w podpisie adres bloga! Samo zwiększenie wagi może ma sens ale rozdzielczości na pewno nie! Chyba byśmy nie chcieli aby każdy miał w podpisie np. Oczy w rozdzielczości 600X800

jak ktoś się chce przekonać to niech zajrzy na forumowisko.pl :x

ps jeszcze brakuje tylko reklam i jakiegos spamera…

A kto tu mówi o rozdzielczości -ja też nie lubię, gdy koś walnie sobie w podpis obrazek zajmujący 2/3 strony.

Rzeczywiście- ok. 150 KB- zawrotna ilość- chyba trzeba się łączyć przez modem telefoniczny, by to bardzo wydłużyło wczytanie strony. :lol:

Broń Boże.

Po 1 nic nawet nie wspomniałem o rozdzielczości bo userbary mają określoną wielkość więc nie mówię nic o rozdzielczości tylko o tym że bardzo trudno zmieścić się w granicy 10KB z takimi plikami jak opisałem i uważam że przydało by się trochę tą liczbę zwiększyć (wspomniane 15KB - nie wyobrażam sobie jak wolne łącze musiałby mieć ktoś żeby mu coś takiego spowalniało wczytywanie strony :shock: ).

no moim zdaniem to danie linku do swojego bloga to jego reklama co nie jest zgodne z regulaminem więc nie widzę takiej możliwości :?

Poza tym jak dla mnie to przede wszystkim powinni dopracować wrzucanie grafiki do podpisu- bo wrzuciłem obrazek na imageshack i bezpośredni adres do obrazka ująłem w znaczniki %7Boption%7D

Masz galerię na forum i bez problemu możesz ja wykorzystać do tego celu.

BTW zmiana wagi grafiki w podpisie imho zupełnie zbyteczna.

możesz podać jakiś argument czemu wg. ciebie jest zbyteczna i czemu nie ułatwić w ten sposób życia użytkownikom, którzy nie mogą wrzucić niewiele większej grafiki od obecnego limitu?

Oczywiście że mogę, wspomniane wcześniej spowolnienie ładowania sie stron i argumenty o obecnej prędkości łącz wcale nie są takie nie na miejscu. wiele osób korzysta z internetu w urządzeniach przenośnych gdzie prędkość stosowanych tam łączy (przy braku zasięgu 3G czy UMTS) naprawdę nie powala na kolana. Niech 10 userów na danej stronie zamieści w podpisie zwiększoną grafikę w znacznym stopniu spowolni jej ładowanie. O dodatkowym transferze na łączach z których korzysta DP (za który też ktoś płaci) nie wspomnę.

O cukierkowatym wyglądzie niektórych for dla małolatów gdzie nie ma żadnych w tym względzie też nie będę pisał. Ktoś kto ustanowił tutaj owe ograniczenia chyba dobrze wiedział co robi.

Może jestem w błędzie (jeśli tak to mnie poprawcie), ale wydaje mi się że wstawiając grafikę w formie odnośnika do pliku graficznego na np. imageshrack łącza DP nie są obciążane dodatkowymi kosztami ani dodatkowymi opłatami za transfer bo ja wstawiam tylko odnośnik do tego pliku a nie umieszczam grafikę na serwerach DP.

Korzystam z internetu w swoim K750i (gprs) - używam opery mini i jest możliwość wyłączenia wyświetlania dużej grafiki żeby nie płacić dodatkowo za transfer oraz zminimalizować czas wyświetlania strony, a dodatkowo strona i tak jest optymalizowana pod kątem urządzenia z którego korzystam. Po za tym nie wiem czy wiele osób tak często wchodzi na nasze forum z urządzeń przenośnych z tego powodu że korzystanie w takim urządzeniu z takiego forum wcale nie jest wygodne i dużo łatwiej zrobić to w domu z komputera z normalnym łączem - Takie jest moje zdanie

fiesta, takie osoby mogą sobie po prostu w profilu wyłączyć wyświetlanie podpisów i problem z głowy - sam wyłączyłem jak tylko pojawiła się nowa wersja forum.

Mi to obojętne, bo i tak ich nie widzę, ale jeżeli ktokolwiek będzie miał z tego powodu radochę, niech administracja się zastanowi.

Czy niektórzy z tego forum łączą się jescze przez modem 56kb??

Bo ja tego nie rozumiem. A z tego forum korzystająć w telefonie za pomocą Opery Mini mam ustawione, aby obrazy się nie wyświetlały. Jest OK.

Wystarczy aby moderatorzy nie byli tak rygorystyczni i przymykali oko na 1-2kb różnicy ponad normę ;]

Ale ktoś jednak może nie mieć wyłączone i co?

GrovMan , No to znaczy, że nie chce osczędziać pakietu internet. Ja mam w PlusGSM 50 MB za 10 zł.

GrovMan , coś takiego nie ma sensu bo wiadomo że jakieś zasady mają być i jakby tak robili to zaraz by było a czemu nie 3kb albo 4kb (tak jak ktoś już napisał), a po 2 to jakby przymykali oko w tej kwestii to czemu mieli by nie przymykać oka w innych a przecież od tego są moderatorzy żeby trzymać ten porządek (swoją drogą jakiś mod także mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii bo na razie to wydaje mi się że jest to rzucanie grochem o ścianę a nie próba wpłynięcia na zmiany :slight_smile: ). Mi chodzi o wskazanie (zmianę) oficjalnego limitu wielkości animowanego pliku tak jak pisałem kilka postów wcześniej a nie o mniej rygorystycznych adminów i modów ;]

Tak jak mówisz, nie będzie żadnego przymykania oka. A co do rozmiarów grafik - ja w tej sprawie nie decyduję, jest mi to również obojętne ale forum jest głównie ukierunkowane na treść, a nie na grafikę.