A jak wyglada obciążenie HDD w momencie przejścia między lokalizacjami? Szybuje pod sufit, czy bliskie 0? No i ile masz RAM zajętego w czasie gry.
To już jutro sprawdzę dzisiaj już nie będę grał
Ja dopiero zaczynam
(w GTA leci 70 klateczek… chyba, że wyląduję w trawie, wtedy 40)
Obciążenie dysku w momencie przejścia wynosi od 40-80%
Zużycie ramu:
W lobby:
W busie:
Po wylądowaniu i zabiciu jednego gracza:
Do końca gry było blisko 6000 MB zajętego ramu
Czyli RAM masz zajęty już praktycznie na maksa. System 1,5GB, gra 6GB, jeszcze jakaś przeglądarka w tle, kilka launcherów do gier (epic, steam, gog) i system prewencyjnie może zrzucać część rzeczy do swap
Planuję kupić dysk ssd 256 gb, bo wydaje mi się że mój obecny hdd nie jest w jakiejś dobry kondycji.
System się ładuje długo, często się zacina
Dysk masz jeszcze sprawny, ale już ma pierwsze oznaki zużycia. Tylko że SSD dzisiaj to już nawet nie standard, a praktycznie wymóg przy Windowsie 10.
A dlaczego zużycie ramu jest tak wysokie? W tle nie mam innych procesów oprócz tych potrzebnych do tego żeby grę uruchomić czyli w tym przypadku epicgameslauncher
Wyślę jeszcze screeny z menedżera zadań, te procesy w tle to same się uruchomiły, ja ich nie ruszałem
Z tego zrzutu nie wynika, byś miał jakieś szczególnie wysokie zużycie RAM (przy zainstalowanych 8GB). Martwi cię to 34%?
Czyli ram, cpu, hdd na utylizację.
Nie wiem jak Windows wylicza zużycie RAM, ale mnie martwiłoby zużycie 2,6 GB przez system pomimo zapasu jaki posiadam
A on do tego dorzuci jeszcze grę 6GB i dysk twardy zaczyna pracować.
A to nie jest przypadkiem dla W10 norma? Mam 16GB RAM, aktualnie 2 zakładki otwarte w FF (reklamowy syf blokowany), zero lanunczerów, 3rd party AV, itp. i W10 konsumuje 3GB.
Sprawdziłem teraz na kompie obok. Chrome kilka zakładek i Libreoffice biorą 3GB. Nie pamiętam dokładnie (bo przy 32 rzadko sprawdzam ) ale w domu mi się chyba w 1,5 mieści system bez żadnych aplikacji? A może to było w starych builidach bez cortan i innych wynalazków szalejących w tle
W każdym razie autor może się spodziewać, że przy włączeniu gry potrzebującej 6GB RAM komputer będzie się wspomagał plikiem wymiany na dysku twardym, bo pamięci mu zabraknie.
Jeśli kupię dysk SSD to problem zniknie?
RAMu nie zastąpi, ale system będzie żwawszy. Zatem problem nie zniknie, ale będzie mniej zauważalny.
I tak i tak zamierzam kupić ssd.
Rozumiem że dysk może sobie leżeć luzem? Bo nie posiadam takiej osłonki gumowej na 2,5 cala tylko 3,5
SSD może, nie ma ruchomych elementów. Natomiast dla przyzwoitości możesz go złapać jedną/dwiema śrubkami z jednego boku.
SSD może, nie ma ruchomych elementów.
Jeszcze jedno pytanie, bo pierwszy raz wymieniam dysk, jak włożę go i odpalę kompa to co będzie z systemem? Sam będzie się instalować bez niczego? Jak to mam zrobić??
Sam się nie zainstaluje. Musisz zdobyć instalkę systemu operacyjnego. Jeśli jest to Windows 10, to skorzystaj z tego linka:
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Potrzebny będzie czysty pendrive.
Ile gb musi mieć pendrive?