@cyngiel_1 W sumie powiedzieć, że muli mi tak od tamtego roku. W sensie, że długo się laptop z windowsem uruchamia. Ale jak już się uruchomią wszystkie procesy i wszystkie sterowniki to jakoś to działa.
@cyngiel_1 Jak kupiłem tego laptopa jakieś nie całe 2 lata temu to tak nie było na początku. Dopiero później po którejś aktualizacji systemu to zauważyłem. A bardziej zauważyłem to od tego roku - czyli od stycznia.
Wyłącz Cortanę i Delayed launcher.
Odinstaluj Candy Crush Soda Saga i WildTangent Games, jeśli nie używasz.
Sprawdź, czy CyberLink Power DVD masz w wersji trial czy pełnej, jak trial to odinstaluj.
Poza tym, ja odinstalowałbym wszystkie programy Acera, ale to już zależy, czy z nich korzystasz.
Jeśli nie korzystasz z Microsoft One Drive to też możesz wyłączyć.
@cyngiel_1 Wyłączyłem te rzeczy i odinstalowałem te, które napisałeś. CyberLink Power DVD mam chyba w wersji pełnej to zostawię sobie. Z Microsoft One Drive korzystam. Co jeszcze mogę wyłączyć ?
Tutaj na screenie z menegera zadań zaznaczyłem w czerwonych ramkach 3 rzeczy. Jak zrobić, żeby ich tam nie było już w tej zakładce uruchamianie ?
@cyngiel_1, @krystian3w odinstalowałem RocketDock. Ale ten wpis tam dalej jest w zakładce uruchamianie. Jak to usunąć ?
Nic po tym laptop nie przyspieszył z uruchamianiem się systemu
W rejestrze sam raczej nie grzeb.
Ten wpis jeśli go wyłączyłeś a programu nie masz na dysku i tak nie wpływa na czas uruchomienia systemu.
Jeśli system dalej długo ci się otwiera, to po pierwsze wpływ ma Microsoft One Drive.
Zrób jeszcze defragmentację dysku.
Sprawdź w ustawieniach systemowych oczyszczanie dysku…
Ile czasu otwiera ci się system?
Sprawdź przy wyłączonym Microsoft One Drive, czy faktycznie synchronizacja chmury nie powoduje ci znacznego wydłużenia uruchamiania.
Potem sobie z powrotem włącz, ale pozwoli to określić jaki ma wpływ.
Poza tym sprawdź w opcjach zasilania, czy masz włączoną opcję szybkiego uruchamiania. https://support.lenovo.com/pl/pl/solutions/ht501793
@cyngiel_1 W meneger zadań w zakładce uruchamianie wyłączyłem Microsoft One Drive i uruchomiłem laptop ponownie. System uruchamiał się tak samo długo jak włączonym Microsoft One Drive. Czyli nie ma żadnej różnicy czy jest wyłączony czy włączony.
@cyngiel_1 ZSystem otwiera mi się dokładnie 4 minuty. Mierzyłem czas zegarkiem na telefonie. Od czasu uruchomienia laptopa do momentu pojawienia się pulpitu i ikonek oraz możliwości swobodnego uruchomienia przeglądarki trwa to 4 minuty. Bo jak się pojawi już pulpit i ikonki to jak kliknę w przeglądarkę to jest takie kółeczko kursora na pulpicie, że jeszcze się system ładuje.
@cyngiel_1 Sprawdziłem to i nie wydłuża mi to uruchamianie systemu.
@cyngiel_1 Sprawdziłem to i też mi to nie pomogło.
Czyli “coś” powoduje, że system tak długo ci się otwiera.
Jest coś nie tak.
4 minuty to zdecydowanie za długo i świadczy o jakimś problemie.
Rozumiem, że pulpit “wstaje” wcześniej niż te 4 minuty?
Kiedy najdłużej “mieli”…do czasu logowania, czy po?
@cyngiel_1 Nie mam pojęcią.
Wiesz może jak to przyspieszyć ? no chwilę też mam ekran „Zapraszamy” z kręcącym się kursorem zanim pulpit mi się załaduje z ikonami.
Po uruchomieniu mam logo „Acer”, ale to trwa kilka sekund. Potem pojawia mi się ekran „Zapraszamy” z moim loginem i od tego czasu to trwa tyle, czyli 4 minuty.
Wrzuć w dziale bezpieczeństwo, na forum, te wymagane logi i poczekaj na iJuliusza, moze kopiesz komus bitcoiny … Jeżeli system bezie czysty, to ja bym dysk stawiał - może masz “doliny” spadki prędkości, tam gdzie jest OS.
A jak laptop widział Windows 7 to może to błąd tego typu:
Na moim laptopie odnawia się ten lag co uaktualnienie Windows 10 (może czas na czystą instalacje lub kupno 240 GiB SSD przy okazji i start systemu w 3-10 sekund)