siw, zapewne mają jakąś umowę o to podpisaną, że jest zaznaczona instalacja tego…
dla mnie sprawa jest skończona - redakcja zrobiła co powinna tyle, że trochę późno
siw, zapewne mają jakąś umowę o to podpisaną, że jest zaznaczona instalacja tego…
dla mnie sprawa jest skończona - redakcja zrobiła co powinna tyle, że trochę późno
Dzięki za pozdrowienia
Tak czytam te wasze wypowiedzi i jestem przerażony. Asystent pobierania na portalu DP obecny jest już jakiś czas. Jak się pojawił to był krzyk, że to koniec DP. Jakoś wtedy DP nie upadło i teraz też ma się równie dobrze. Wyrokowano wówczas, że portal straci wielu użytkowników. Jakoś nie zauważyłem tendencji spadkowej jaka wówczas była wyrokowana. Choć oczywiście danych statystycznych nie posiadam. Wówczas asystent instalował bodajże AVG toolbar i wszyscy krzyczeli, że to śmieć.
Teraz po prostu AVG zmieniono na Delta i zrobiła się afera na pół polskiego Internetu. Dlaczego? Bo ktoś nie potrafi przeczytać i instaluje na oślep. W ten sposób można by zmieszać z błotem praktycznie każdy serwis oferujący oprogramowanie, bo praktycznie każdy liczący się portal IT ma takowego asystenta. Ale nie wszyscy się uwzięli na DP bo to teraz jest na topie. Za chwilę wszystko ucichnie i wszystko będzie po staremu.
Dziwię się jednak starym bywalcom (zarówno strony jak i forum), że tak niepochlebnie odnoszą się o miejscu gdzie spędzają tyle czasu, ale cóż Wasza sprawa. Rozwiązanie jest proste nie podoba się, nie korzystaj i nie mieszaj z błotem pracy innych. Proste jak drut.
Odkąd aktywnie korzystam z DP zawsze będę polecał tą stronę do pobierania softu. Jednakże informuje każdego a by skorzystać z linków bezpośrednich i po sprawie. I nie widzę żadnego problemu. Kolejna sprawa zrzucacie, że łatwiej i szybciej pobiera się od producenta. Ale jeśli ktoś potrzebuje kilku/kilkunastu programów to chyba łatwiej pobrać je z jednego miejsca niż pół dnia latać po różnych stronach i szukać tego co potrzeba?
Kolejny Wasz zrzut, że redakcja się sprzedała. Na jakim świecie Wy żyjecie? Przecież w redakcji pracuje kilka osób, które nie potrafią żyć powietrzem a i utrzymanie tak dużej infrastruktury też kosztuje. Ale nie lepiej zmieszać ich z błotem, bo tak łatwiej
Swoją drogą dzięki temu rabanowi DP ma darmową reklamę i to też się liczy.
Taki argument jest ostatnio podnoszony dosyć często, prawie przy każdej większej akcji prowadzonej przez DP. Internatów piszących o sprzedawaniu się należy zwyczajnie ignorować.
Shaki…**********nie bądź hipokrytą na miłość boską
Trudno polemizować z takimi argumentami…ich po prostu nie ma.
Shaki brzmisz trochę tak jakby i to Tobie kazali bronić asystenta. Sam pracujesz jako informatyk i jesteś obyty w temacie. Ten pasek to śmieć i tyle, czy jakakolwiek osoba z redakcji ma jaja żeby to przyznać? Ktokolwiek? Czy macie inne ideały?
To nie jest tak, że krytykuje bezsensownie i uczepiłem się tylko DB.
Wszyscy, którzy w jakimś supportują te śmieciowe paski robią to tylko i wyłącznie dla kasy. I spoko, hajs się musi zgadzać i ja to rozumiem. Ale do cholery jasnej czy można to robić mniej nachalnie? Żeby te głupi ptaszek był domyślnie oznaczony? Ale jakaś większa, czytelniejsza informacja. Żeby Ci zwykli użytkownicy nie napotkali się na syf tam gdzie się najwięcej spodziewają. Pomyślcie przez chwile jak laicy.
I nie wmówisz mi Shaki, że każdy laik skorzysta z bezpośrednich linków. Już chyba zapomniałeś jak się zachowuje człowiek, który nie jest komputerowym orłem(bo tego nie potrzebuje i nikt od niego tego nie wymaga). Duża część instaluje na oślep i tego nie zmienisz. Trzeba się dostosować i jak najbardziej wszystko ułatwiać użytkownikowi.
I spoko możemy zmieszać z błotem każdy portal i innych co mają paski. Nie widzę problemu.
Już nawet java wciska ask toolbara. To jest takie smutne do czego doszło, ale ok musi tak być. Java przynajmniej nie przemyca tego w każdym instalatorze(z tego co mi się wydaje to tylko w sieciowych to jest) i jest to bardziej widoczne.Tylko ta kasa się liczy, a szary użytkownik jest w głębokim poważaniu…
Portal to głównie jego użytkownicy, więc chyba mamy prawo napisać co nam nie odpowiada?
Problem leży po stronie redakcji bo jak już zrobili coś co nie do końca odpowiadało użytkownikom to nawet nie potrafili tego sensownie argumentować, tylko klapki na oczy i jazda dalej.
Nie jestem żadnym gimbusem żeby zaraz krzyczeć, że Dobreprogramy się sprzedały, bo odpoczątku miały się sprzedawać, pasja pasją, ale do garka trzeba coś włożyć. Też się każdego dnia sprzedaje wykonując zawód informatyka. Co prawda ja pewnie za mniejsze pieniądze niż DB ale nie narzekam ;p Hajs się zgadza.
Boli podejście administracji, gdzie cały ten wątek to pokazuje, admin nie odnosi się do żadnych konkretów. On wie lepiej(bo może ma tak w umowie) i On ma racje, niby jego własność i wolno mu, ale wychodzi taka negatywna cecha z Niego. Nie ważni użytkownicy, nie ważni… tylko pasek. Sorry Panowie… naprawdę dało się to rozegrać inaczej.
I powtarzam prośbę z początku: Czy któryś z Was ma jaja żeby przyznać, że Delta toolbar to zbędny syf i chodzi o kasę? Może być nawet na PW. ;p
Ja się tu rozpisuje, a i tak Ci do których to kieruje będą scrollować dalej.
Tu nie chodzi o osoby obeznane informatycznie, ale o zwykłych użytkowników, którzy nawet na wp.pl dostają się poprzez wyszukiwarkę Google (taka prawda). Oni chcąc coś sobie zainstalować (darmowego) trafiają na ten portal i używają Asystenta “nabierania”, nie czytając przy instalacji żadnych ostrzeżeń tylko klikając na Dalej. A potem te osoby mają problemy z komputerem, bo im się zainstalował złośliwy toolbar, który oszukuje przy wyszukiwaniu w internecie.
Kiedyś bardzo dobra reputacja DP teraz spada, bo portal się niczym nie różni od innych łasych na kasę i nabijanie użytkowników portali. To, że inni tak robię nie znaczy, że porządny serwis też tak może.
Naprawdę nie macie innego pomysłu na zarabianie kasy, a tylko przez oszukiwanie nieświadomych internautów z Asystentem pobierania? Bo nazwijmy rzecz po imieniu - to żaden asystent i w niczym nie pomaga użytkownikom!
Z całym szacunkiem Shaki, ale nie zgodzę się z Tobą. Redakcja wciska nam śmiecia, co więcej z premedytacją wiedząc o tym, że zaśmieci nasze komputery. Podpisali umowę czy też nie - tego nikt nie wie, poza nimi. Ale czy naprawdę nie było innych alternatyw, tylko ten syf? AVG toolbar szału nie robi, ale wszyscy obyci wiedzą że to pasek do w miarę popularnego programu antywirusowego, którego zadaniem było - redakcja często to podkreślała - zapewnienie ochrony i bezpieczeństwo użytkownikom, czyli nam. Jego wciskanie nie było może najlepszym sposobem, ale w gruncie rzeczy nie dawano nam aż takiego śmiecia, jak teraz. Bo czym jest pasek Delta, czemu ma służyć? Zadam może inne pytanie - Czy ktoś z redakcji ma w tej chwili zainstalowany Delta toolbar? Shaki Ty masz? A może instalujesz go swoim klientom? Odpowiedź jest tylko jedna i wszyscy ją znamy. Wciskany jest nam niesamowity syf, może nie byłoby aż taką bolączką dla jakiegoś małego, amatorskiego portaliku, ale DP to bodajże największy taki portal w Polsce. Ludzie go zachwalali i polecali, sam to robiłem podając linki znajomym, rodzinie, jak i ludziom którym pomagałem w drobniejszych sprawach. I co, dalej mam go polecać, aby ludzie instalowali na swoich komputerach syf i robili sobie śmietnik?
No i na co nam ten menadżer pobierania? na to by zasyfić sobie PC :-x Przykładem są Toolbary i inne śmieci.
Ale można to badziewie ominąć:
Było dobrze jak tego nie było, teraz DP sprawia z tym tylko kolejne kłopoty. A jak chcecie zarabiać kasę to zróbcie coś porządnego tak by ludzie się skusili, np. Poradniki Premium jak w przypadku KomputerSwiat. Kiedy to usuniecie?
Ja proponuję inny model, taki, który powinien sprawić “sytość wilka i zachować owcę w całości”
Akcja: Klikam “Pobierz”-> przenosi mnie na stronę pobierania (jak teraz)-> przez 10 sekund oglądam reklamę (może być spora)-> widzę licznik, mówiąc “Pobieranie rozpocznie się za 10, 9, 8, … sekund”-> po tym czasie rozpoczyna się normalne pobieranie.
Jestem pewien, że ja i nie tylko ja, zrezygnowałoby z Linków Bezpośrednich na rzecz obejrzenia tej reklamy i świadomości wsparcia dla Portalu, ZU pozgrzyta zębami, obejrzy reklamę i pobierze co chce, można by zrezygnować z nieszczęsnego Asystenta
i większość ją wytnie w ABP
Ja proponuje jakąś instrukcje może być nawet filmik z wyjaśnieniem o co bangla (linki bezpośrednie itp) niech sobie wisi taka instrukcja gdzieś podpięta pod przyciskiem pobierz
AdBlocka można przyblokować bez problemu Jest na to prosty skrypt, połapani będę wiedzieć jak przyblokować skrypt aby nie blokował AdBlocka ale raczej będzie to mały procent.
Ja nie uważam zamiany AVG na Deltę na cokolwiek dobrego, ale z jednym się nie zgadzam.
Gdzie tu wietrzycie oszustwo. Powiedzcie mi, co to jest co zaznaczyłem na screenie jeszcze z tej niepoprawionej wersji:
http://i.imgur.com/4rI8zc5.png
Chcecie powiedzieć, że wyraźna informacja co zostanie zainstalowane i co to zmieni?
No to gdzie jest problem?
Problem jest pomiędzy monitorem a krzesłem. To użytkownik nie myśli i nie czyta. Dostęp do internetu to nie tylko swawola, to również odpowiedzialność. Czy w sklepach nie patrzycie na to, co jest dorzucane “płatne dodatkowo”? Czy podpisując jakiekolwiek umowy robicie to na szybko i potem też płaczecie, że jest źle? No to jesteście sobie sami winni, bo zabrakło tej sekundki uwagi… Jako osoba, która chce zwracać uwagę na problemy z bezpieczeństwem nie mogę tu tego nie poruszyć - co gdyby doszło do włamania na serwer DP i podmiany jakiegoś pliku na zainfekowany, który jednak dawałby znać, że coś dorzuca (żart, tyle że jak sie nie pokapujemy to będzie miał opłakane skutki). Też zrobicie next-next? I nie, nie przekonuje mnie pisanie, że to jest miejsce sprawdzone, bezpieczne itd. Takiego miejsca nie ma, bo internet jest jak fala, która co chwila jest w innym stanie. Bezpieczne i stale to są co najwyżej dane nagrane raz na mojej płycie CD/DVD.
Niemniej ok, można było od razu inaczej, tak jak w obecnej formie, to pewnie problemów by nie było. Pomijam już fakt, że największego rabanu narobił u siebie i na kilku innych forach administrator forum technologicznego, który dał przykład jak użytkownik nie powinien się w internecie zachowywać - zainstalował klikając next, next next i dziwi się, że coś nie gra… To jest osoba kompetentna na stanowisku administratora?! Wolne żarty… promować nie-myślenie jest w stanie każdy.
I żeby nie było - ja tu wrzucania delty nie oceniam pozytywnie. AVG przynajmniej w sensowniejszy sposób “kryło” cały downloader pod pozorem walki z pomyłkami typu dobre-programy.pl. Teraz jest o wiele gorzej, ale jeżeli używa się mózgu, to nawet z asystentem jest ok.
A co do linkow bezpośrednich - kiedyś pisałem, napiszę raz jeszcze. Jak dla mnie ogromna zmiana na plus, bo pole typu select które było wcześniej było strasznie mało wygodne i nieintuicyjne.
Ano problem jest taki że ów “popularny pasek” ma taką a nie inną reputacje, popularne to jest hasło jak “usunąć delta search” - i to by było tyle o popularność. Drugą sprawą jest to że ów popularny pasek jest opcjonalnie “zalecany”. W formie którą prezentujesz, z tego co co się zorientowałem zdobywał “popularność” u użytkowników dobreprogramy.pl przynajmniej od lutego.
@ukasamd: a jak w sklepie kupujesz łubiankę truskawek, a potem w domu się okazuje, że pod wierzchnią warstwą ładnych owoców jest cała masa zgniłych i niezdatnych do jedzenia, to winisz tylko siebie że nie sprawdziłeś całej łubianki?
A co robi DP? Klikasz Pobierz by pobrać ten konkretny program, a serwis oferuje Ci przy instalacji jakieś dziadostwo - i co, to tylko wina użytkownika? Bo mógł być czujny i czytać co jest napisane?
W obu przypadkach jest to oszustwo.
Pytałem bezpośrednio Docenta co z faktem, że paska nie można normalnie usunąć jak każdy inny program - w tym aspekcie ten pasek jest “złośliwy” w każdym tego słowa znaczeniu. Pytanie zostało pominięte. A odpowiadając na pytanie lukasamd - ja właśnie tutaj wietrzę “oszustwo”, choć to trochę zbyt mocne słowo. Ale dla mnie aplikacja, która nie daje się usunąć w normalny sposób z systemu spełnia kryteria, aby ją nazywać “złośliwym oprogramowaniem”.
Mi np. podoba się pomysł Ryanaira: captcha związana z wyświetloną reklamą:
Ale tutaj chyba jednak wszystko widzisz i wszystko jest opisane. Nie czujesz tej różnicy w porównaniu do sytuacji, gdy coś się specjalnie przed Tobą ukrywa aby Cię oszukać?
@lukasamd aferka-asystentem-pobierania-t537575-90.html#p3360657
i zwróć uwagę na jeszcze jedno:
"Wybierz typ instalacji paska Delta:
-szybka (zalecana)
-zaawansowana"
:o - resztę sam sobie dopowiedz, bo jak dla mnie to dwie opcje odnoszą się do trybu instalacji owego “popularnego” paska, a w ogóle to chcesz zainstalować Tester Monitora, user staje niejako przed faktem dokonanym, jest to czysta socjotechnika.
„Delta to […] popularny pasek narzędzi” – to dopiero hipokryzja… Proponuję jednak dodać, skąd się wzięła jego popularność. Zdaje się, że jest różnica między Heraklesem a Herostratesem.
Rozumiem, że w asystencie musicie, ze względów ekonomicznych, umieszczać jakieś inne oferty. Proponujcie AVG, Chrome, coś tam to PIT-ów, DP Toolbar, co tam tylko chcecie… Ale nie Deltę. Nie program, który stosuje tak nieczyste zagrywki, który każdy chce usunąć.
lukasamd: nie jestem aktywnie piszącym użytkownikiem, ale jestem tu niemal codziennie, niemal od początku. Ale dziś piszę, bo mi zależy na tym serwisie, jego przyszłości i dobrym imieniu. Tak po prostu. Po przyjacielsku. I o to chyba chodzi nam wszystkim, którzy tupiemy nogami. Jeśli więc padają ciężkie słowa, to nie po to, żeby oczernić albo zaszkodzić.
A na koniec pytanie: Dlaczego nie ma Delty w bazie programów? Skoro to taki dobry program, który polecacie zainstalować - opiszcie go, wystawcie ocenę, dajcie ocenić go nam.