Aferka z asystentem pobierania?

http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Uwa … aid=110e3a :

O komentarz do sprawy poprosiliśmy DobreProgramy.pl. Tomasz Bryja z tego serwisu podesłał nam oficjalne stanowisko, które publikujemy w całości:

Nooo - jakiś postęp: OFICJALNE STANOWISKO. Ale na WP? Chociaż już mnie raczej na DP nic nie zdziwi.

Co do cytatu. Propozycja dla Tomasza Bryji: Ja instaluję WASZĄ Delta Search ( a ona dodatkowe szambo), a Ty OSOBIŚCIE na forum DP ją usuwasz z mojego komputera. Dostaniesz komplet logów i co tam będziesz chciał. Przecież to tak łatwo usunąć. Hahaha! OK?

Nie kolsuntant, nie! Na marginesie: Nie wyobrażam sobie jak można komukolwiek oddać (nieznanej osobie) władztwo nad swoim komputerem, łącząc się na sztywno z netfix. Fuj!

@Pangrys

Czytaj ze zrozumieniem. Instalowałem niedawno inny program z DP i asystent wyglądał inaczej, w ten sposób powstało fałszywe przeświadczenie, że opcja zaawansowane jest nieklikalna(nie jestem teraz w stanie sprawdzić czy, aby była klikalna należało dokładnie najechać na kółko, czy sam tekst wystarczył, także tu się nie wypowiem). W każdym razie popełniłem ten błąd, że zaufałem serwisowi i jego intencjom. Dalej już wiecie co się stało…

Jak wiecie instalator można dowolnie modyfikować w każdej chwili, więc to co pobieracie wcale nie musi się zgadzać z tym co ja ściągnąłem. I tak jeden dzień może być instalator z regulaminem, a drugi na szaro. Tak zresztą zrobili, bo obecnie jest ten sam asystent jaki był miesiąc temu,a nie poprawiony o moje uwagi.

Zbliża się weekend niech każdy z nas ochłonie po tym całym zamieszaniu, co się stało to się nie odstanie. Reakcja redakcji jaka jest każdy widzi, afera się rozniosła po sieci i zobaczymy co będzie w przyszłości.

Tworzymy naprawdę niezłą społeczności i szkoda abyśmy przez taką sprawę mieli się dzielić.

Hej,

Świetne podsumowanie - prawie jak z sesji Dominika o łasicach. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

@makensis

Spróbuj na spokojnie przeczytać to co napisałem, bez afektacji i uprzedzeń. Informuję cię że ściągałem zaraz po twoim poście i nie miałem żadnego Claro Search więc albo się mylisz albo konfabulujesz. Sprawdź czy aby napewno zainstalował ci się o tej samej porze co śmieć z Delty. Myślę że to rozwieje twoje wątpliwości .

Jeśli nie wiesz jak to zrobić to pomogę ci na PW.

Wszystkim kolegom reprezentującym w jakikolwiek sposób interesy redakcji i portalu fragment oficjalnego tekstu “O portalu”, do którego lektury zapraszam.

To jest Panowie i Panie z DP Wasza niejako misja, pod którą się podpisaliście…czyż nie? (podkreślenia moje)

Pangrys…z całym szacunkiem…proszę nie róbcie z tego wątku dyskusji o Claro i rozgrywki personalnej.

Tzn. ten z AVG? Jeśli tak, to chwała redakcji. Sam sprawdzić nie mogę, bo nie mam Windowsa.

@Kpc21, raczej nie, gdyż u mnie asystent cały czas jest ten sam - nie zauważyłem zmiany jego wyglądu na poprzedni ani zrezygnowania z wciskania userom syfu pt. “Delta Toolbar”.

No to chyba Wy… Bo powyższe zdanie opisuje w całości postępowanie administracji.

A jak mamy pisać? Zlewacie nas totalnie woląc ogólnikami i próbujecie wmówić, że delta toolbar to nie jest syf. “I w ogóle to wszyscy użytkownicy są głupi i klikają co popadnie - ich wina, zawsze mogą użyć netfixa”. Możecie sobie pisać bajki, ale wasze słowa mają taki wydźwięk.

Czyli tak naprawdę problem leży po waszej, bo nie zmienisz laików, którzy postępują czasem bezmyślnie.

Stary! może jakbyś wysilił się i przeczytał moje posty to byś wiedział. No ja rozumiem, że się rozpisuje, mam słabą składnie i w ogóle kto by tam czytał moje posty.

Na Twoją serdeczną prośbę mogę Ci to przytoczyć, ładnie wypunktować, ale pytanie czy ktokolwiek weźmie pod uwagę, czy kogokolwiek to obchodzi? Bo mi się wydaje, że nie.

Normalnie jak przedszkole. Jak się pojawił toolbar AVG to wszyscy krzyczeli, że to zło ostateczne i rezygnują z korzystania z portalu. Teraz jakiś cudem okazuje się, że AVG taki zły nie był. Teraz wszyscy huzia na Delte. A zaraz się okaże, że to aż takie złe nie jest. Opanujcie się trochę.

Tutaj mogę tylko powiedzieć, że właśnie Dimatheus i Pangrys reprezentują zdrowe podejście do sprawy a reszta (niestety) jak te leminigi, co jeden bzdurą zarzucił to reszta powtarza wkoło to samo. Dyskusja toczy się przez 10 a logiczne argumentów przeciw można policzyć na palcach jednej ręki.

Drodzy użytkownicy DP - Trochę dystansu.

@Shaki81 tego ostatniego to na forum jakoś najmniej znajdziesz, z wyjątkiem kilku osób, a do plucia na wszystko zawsze się gromada znajdzie idąc ślepo za tym co ten korowód wiedzie.

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Ja wcześniej pisałem, że rozumiem dlaczego takie coś jest wprowadzane i nie wieszam na tym psów. Napisałem tylko jedną rzecz, która mi nie pasuje - że “dodatek” trzeba usuwać za pomocą specjalistycznych narzędzi do usuwania złośliwego oprogramowania. Ale widać nie jest to wystarczająco rzeczowy argument skoro zostałem objechany - a jedyne co przeciwko mnie zostało użyte to złapanie mnie za słówka że “oprogramowanie nie dające się usunąć = złośliwe oprogramowanie” - czyli brak odpowiedzi na argument, a po prostu czepianie się jakichś ■■■■■ół, które nic wspólnego z tematem głównym nie mają.

“Trochę dystansu.” - właśnie za tym bym oponował, ale dla obydwóch stron.

Uderz w stół na nożyce się odezwą…

Zapisy do elitarnego kółka adwersarzy adwersarzy DELTY już podobno zamknięte, ja ogłaszam otwarcie ultraelitarnego kółka adwersarzy adwersarzy adwersarzy delty.

Dziękuję za rzeczowe kontrargumenty i nieoceniony wkład w dyskusję.

No dobra, to wypisz konkretnie co jest bzdurą. I kto powtarza te bzdury.

AVG się trochę bronił(ale to i tak był zbędnik), a Delta jest zła. I nigdy się okaże, że 'to nie jest takie złe". Czujesz różnice czy będziesz udawał dalej?

Przedszkole? No powiem Ci, że masz trochę racji, bo wygląda to tak jakby użytkownicy byli małymi dziećmi, którzy błądzą, zadają pytania i krzyczą, a Panie przedszkolanki(administracja) zachowuje się jakby ich nie było i umywa ręce od wszystkiego.

Masz naprawdę fajnego bloga, ale w tej dyskusji nie masz siły przebicia, i tak nie za wiele argumentów, więc może warto spasować z tematem?

@Shaki81 nie wiem jakie logiczne i zdroworozsądkowe argumenty masz na myśli bo np jak takich się nie dopatrzyłem. Nie argumenty tylko fakty przemawiają same za siebie- a fakty są takie że dobreprogramy zaserwowały Delte swoim (przypadkowym/nieprzypadkowym) userom- a sposób przemycania tegoż ustrojstwa był przemyślany. Jeżeli my lemingi coś przeoczyliśmy i są na to jakieś konkretne kontrargumenty to proszę o ich przedstawienie.

Fakty są również takie, że użytkownicy będący tu wiele lat i mający duży wkład są traktowani po prostu jak stado krzykaczy, na które patrzy się z góry, albo nazywani “przedszkolem”. I to jest druga rzecz z (teraz już dwupunktowej) listy rzeczy które mi się nie podobają. A co bardziej spostrzegawczy użytkownicy zauważą, że nie ma na niej wcale asystenta pobierania ani dodawania opcjonalnych aplikacji do asystenta pobierania.

@lukasamd i inne osoby podobnie argumentujące:

Ale zdajesz sobie sprawę, że dobre-programy.pl czy pobieraczek.pl twierdzą tak samo - że użytkownik klika i akceptuje, a to że nie czyta tego co akceptuje, to już wyłącznie jego wina*.

Z takim podejściem i traktowaniem użytkowników (tych mało zorientowanych) nie mogę się zgodzić. No chyba że DP lecą z renomą w dół i podoba im się bizness plan wcześniej wspomnianych portali. Jeśli tak, to warto zacząć ostrzegać znajomych.

Jak już kilka razy podkreślałem - takie działania Radakcji DP z tym asystentem mają znamiona oszustwa.

* i z tego, co się orientuję, to reklama na stronie dobre-programy.pl czy pobieraczek.pl też sugerowała co innego, a regulamin i realne działanie co innego. Wiemy doskonale, że te portale wprowadzały użytkowników w błąd, ale złapało się na to chyba tysiące internautów. Uważam, że obecna postać asystenta pobierania na DP analogicznie specjalnie wprowadza wiele osób w błąd, różnica jest tylko taka, w jaki sposób portal dostaje z tego kasę.

Mój lekarz twierdzi co innego :stuck_out_tongue: