@anon41984168 musisz napisać odpowiedni AppleScript…
Do tego potrzebna wersja 11.5? Pewnie znowu nie działa z M1 bo ty masz na Intelu……
Na niższej nie testowałem…
Pewnie znowu nie działa z M1 bo ty masz na Intelu
Tak mam na Intelu, ale zawsze można spróbować…
Ten script powoduje, ze ta opcja gdzie się pojawia?
Dzięki. Myślałem, ze Apple coś takiego dodało.
Pytanie o oprogramowanie do modelowania 3D. Rhinoceros 7 na stronie producenta jest informacje, że aplikacjia obsługuje Apple Silicon M1 podczas gdy system nadal wyświetla go jako aplikacja „Intel”… ktoś się o co chodzi?
*running in Rosetta2. This is not yet a fully native version (see below for the distinction).
Trochę nieuczciwe podejście, ogłaszają na oficjalnej stronie pobierania że " Intel Mac or Apple Silicon Mac." a po kliknięciu w „Apple Silicon Mac” pojawia się, że tak działa, ale pod Rosettą. Powinno to być napisane od razu na stronie pobierania.
No i teraz się wszystko wyjaśniło… Producent nawalił i się wykręca żeby niewyjść na frajera… Przez rossete to i Rhino 6 już działało…
Może mi ktoś wytłumaczyć czemu macOS 11.5 beta rozpoznaje Firefox desktop 89 x64 jako na system iOS, a nie Uklad scalony Apple lub Uniwersalny? Jak widać na zrzucie.
no przecież na macu z M1 bez problemów możesz uruchamiać apki z iphone’a iOS
nie wiem dokładnie,ale możesz uruchamiać te wersje na macu do czego też zmierza Apple,tzn zsynchronizowanie appek iOS/macos ,a póxniej iPados czy jak się tam zwie
w każdym bądź razie masz opcje instalacji w Appstorze
Używasz, znasz się?? Jak nie to po co nabijasz posty?
Pytanie zadałem proste, ale nawet nie czytałeś chyba tylko obrazki oglądasz. Czemu przeglądarka na komputery jak widać, zainstalowana nie z App store wykrywana jest na iOS.
Liczyłem, ze odpowie ktoś, kto się na tym zna, a nie ktoś kto nie dość, że nie używa to udaje Greka.
Firefox Mobile w mac App Store dla iPhone i iPadOS nie jest wykrywany.
z tego co widzę to dłużej od Ciebie,a dokładniej od G5 i w dodatku posługujesz się linkiem do strony appek pod M! którą ode mnie dostałes - jeszcze coś ?
tylko proszę napisz ,ze to nie jest prawda
chęć niesienia pomocy to nie tylko udzielaniania fachowych informacji,ale jak widzę ciężko tobie to strawić
Jest kilka typów aplikacji. Pod intela, które działają z M1, natywnie napisane pod M1, ale i z wersją osobną na tablety czy telefony, oraz uniwersalne, jedna i ta sama wersja dla tabletu, telefonu i komputera, która posiada GUI dostosowane do tych wszystkich wymogów.
Zatem powodem takiego wykrywania aplikacji może być albo to, że apka jest uniwersalna, albo producent kompilując ją pod M1 ustawił flagę iOS z jakiegoś powodu.
Ciekawostka jest taka, że jak skopiowałem z obrazu DMG do folderu Aplikacje to pokazywało Uniwersalna, dopiero po uruchomieniu zmieniło na iOS.
oK. Dzisiaj miałem okazje przetestować kilka hmm nietypowych aplikacji, i … wszystko bez problemu uruchomiłem pod M1.
Trafił mi się iPad znajomego, który dodawali do umowy z Pizzerią, burgerami itp. Znajomy wybecelował kasę, musiał kupić IPada, a firma mu w tym wgrała blokadę i MDM do zarządzania tym. Jak skończyli współpracę, to chcieli jeszcze kasę od niego i robili problemy ze zdjęciem MDM. Że podobno mają jakiś problem i się nie da i odkupią od niego sprzęt za jakieś grosze.
No cóż, postanowiłem sprawdzić jak działają apki pod M1 do tego celu i …
Najpier sudo spctl --master-disablesudo , żeby wyłączyć ograniczenia działa.
potem pobrałem checkra1n , o dziwo działa.
Odpaliłem podpiąłem tablet, kilka ciapnięć i jest root.
Dobra nasza, teraz zdejmiemy MDM.
W tym celu skorzystałem z silver
Trzeba nadać prawa dostępu chmod -R 755 /Applications/Sliver.app/Contents/Resources
Odznaczyć zabezpieczenie antywirusowe w apce i można jechać.
I działa bez problemu. Kilka kliknięć i MDM zdjęte. Można się zalogować do AppStore i normalnie korzystać ze sprzętu.
Specjalnie nie opisałem dokładnie co i jak, bo ci którzy wiedzą jak skorzystać, dadzą radę, a ci którzy nie kapują co i jak, nie powinni się dotykać.
Da się bez Origin pograć na Mac mini z M1 w jakiegokolwiek Need For Speeda, nie koniecznie najnowszego?
Pewnie. Crossover.