Aplikacje M1

@anon41984168 musisz napisać odpowiedni AppleScript…

Do tego potrzebna wersja 11.5? Pewnie znowu nie działa z M1 bo ty masz na Intelu……

Na niższej nie testowałem…

Pewnie znowu nie działa z M1 bo ty masz na Intelu

Tak mam na Intelu, ale zawsze można spróbować…

Ten script powoduje, ze ta opcja gdzie się pojawia?

@anon41984168 w menu szybkich akcji… ale może gdziekolwiek.

Dzięki. Myślałem, ze Apple coś takiego dodało.

Pytanie o oprogramowanie do modelowania 3D. Rhinoceros 7 na stronie producenta jest informacje, że aplikacjia obsługuje Apple Silicon M1 podczas gdy system nadal wyświetla go jako aplikacja „Intel”… ktoś się o co chodzi?

*running in Rosetta2. This is not yet a fully native version (see below for the distinction).

Trochę nieuczciwe podejście, ogłaszają na oficjalnej stronie pobierania że " Intel Mac or Apple Silicon Mac." a po kliknięciu w „Apple Silicon Mac” pojawia się, że tak działa, ale pod Rosettą. Powinno to być napisane od razu na stronie pobierania.

No i teraz się wszystko wyjaśniło… Producent nawalił i się wykręca żeby niewyjść na frajera… Przez rossete to i Rhino 6 już działało…

Może mi ktoś wytłumaczyć czemu macOS 11.5 beta rozpoznaje Firefox desktop 89 x64 jako na system iOS, a nie Uklad scalony Apple lub Uniwersalny? Jak widać na zrzucie.

no przecież na macu z M1 bez problemów możesz uruchamiać apki z iphone’a iOS :slight_smile:

To jest wersja mobilna??

nie wiem dokładnie,ale możesz uruchamiać te wersje na macu do czego też zmierza Apple,tzn zsynchronizowanie appek iOS/macos ,a póxniej iPados czy jak się tam zwie :slight_smile:
w każdym bądź razie masz opcje instalacji w Appstorze

Używasz, znasz się?? Jak nie to po co nabijasz posty?

Pytanie zadałem proste, ale nawet nie czytałeś chyba tylko obrazki oglądasz. Czemu przeglądarka na komputery jak widać, zainstalowana nie z App store wykrywana jest na iOS.
Liczyłem, ze odpowie ktoś, kto się na tym zna, a nie ktoś kto nie dość, że nie używa to udaje Greka.

Firefox Mobile w mac App Store dla iPhone i iPadOS nie jest wykrywany.

z tego co widzę to dłużej od Ciebie,a dokładniej od G5 i w dodatku posługujesz się linkiem do strony appek pod M! którą ode mnie dostałes - jeszcze coś ?
tylko proszę napisz ,ze to nie jest prawda :slight_smile:
chęć niesienia pomocy to nie tylko udzielaniania fachowych informacji,ale jak widzę ciężko tobie to strawić

Jest kilka typów aplikacji. Pod intela, które działają z M1, natywnie napisane pod M1, ale i z wersją osobną na tablety czy telefony, oraz uniwersalne, jedna i ta sama wersja dla tabletu, telefonu i komputera, która posiada GUI dostosowane do tych wszystkich wymogów.
Zatem powodem takiego wykrywania aplikacji może być albo to, że apka jest uniwersalna, albo producent kompilując ją pod M1 ustawił flagę iOS z jakiegoś powodu.

Ciekawostka jest taka, że jak skopiowałem z obrazu DMG do folderu Aplikacje to pokazywało Uniwersalna, dopiero po uruchomieniu zmieniło na iOS.

oK. Dzisiaj miałem okazje przetestować kilka hmm nietypowych aplikacji, i … wszystko bez problemu uruchomiłem pod M1.

Trafił mi się iPad znajomego, który dodawali do umowy z Pizzerią, burgerami itp. Znajomy wybecelował kasę, musiał kupić IPada, a firma mu w tym wgrała blokadę i MDM do zarządzania tym. Jak skończyli współpracę, to chcieli jeszcze kasę od niego i robili problemy ze zdjęciem MDM. Że podobno mają jakiś problem i się nie da i odkupią od niego sprzęt za jakieś grosze.

No cóż, postanowiłem sprawdzić jak działają apki pod M1 do tego celu i …

Najpier sudo spctl --master-disablesudo , żeby wyłączyć ograniczenia działa.
potem pobrałem checkra1n , o dziwo działa.
Odpaliłem podpiąłem tablet, kilka ciapnięć i jest root.
Dobra nasza, teraz zdejmiemy MDM.
W tym celu skorzystałem z silver
Trzeba nadać prawa dostępu chmod -R 755 /Applications/Sliver.app/Contents/Resources
Odznaczyć zabezpieczenie antywirusowe w apce i można jechać.
I działa bez problemu. Kilka kliknięć i MDM zdjęte. Można się zalogować do AppStore i normalnie korzystać ze sprzętu.

Specjalnie nie opisałem dokładnie co i jak, bo ci którzy wiedzą jak skorzystać, dadzą radę, a ci którzy nie kapują co i jak, nie powinni się dotykać. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Da się bez Origin pograć na Mac mini z M1 w jakiegokolwiek Need For Speeda, nie koniecznie najnowszego?

Pewnie. Crossover.