Wytłumacz jak przysłowiowej Blondynce
Crossover to platforma oparta na wine. Wine jest hmmm emulatorem umożliwiającym uruchamianie gier z PC. Niestety, ale na M1 nie działają starsze gry i programy, jeśli są 32 bitowe, a taka jest większość. Więc jak gdzieś jest napisane, że nie działa z Catalina to nie działa i z siurem. A ponieważ nie uruchomisz Windowsa X86 natywnie, to pozostaje emulacja z PC.
Zainteresuj się projektem Homebrew, pozwala na stosunkowo łatwą instalacje softu niezależnego za pomocą konsoli. To chyba pierwszy krok.
Dzięki, od jutra się zacznę w to wczuwać
Przerosło to mnie, nic nie zrozumiałem.
W zasadzie Homebrew jest i na linuksa, fajna alternatywa.
Wine odpali z 2/3 starszych gier. playonlinux z 90 % crossover 95%
Nowe tytuły tylko przez platformy steam/epic. nie gram nie znam się.
Dlatego mam dual boota, żeby się nie piedolić z cudami.
Na Mac-u z M1 nie da się zrobić dual boota. Szczególnie z systemem x86.
Apropo jak oni to zrobili, ze wprowadzili w ustawieniach Apple Music obsługę bezstratnej muzyki bez konieczności aktualizacji aplikacji? Pytam na macOS.
Przecież nic się nie zmieniło. Ot, zakodowali parę plików innym codeckiem i tyle, obsługę masz w systemie.
No tak, ale wiesz, mac z M1 to inny procesor, poszedłby pewnie Windows ARM, ale też z mnóstwem problemów, na razie działa pod wirtualizacją. Tam niema Intela ani AMD, a M1 jest bliższy Snapdragonowi niż X86, więc niema szans na normalny Windows.
A w tym celu to ja mam po prostu kilka komputerów. A z cudami i tak się, bo … lubię.
Po bojach z niezliczoną ilością myszek doszedłem do tego, że Apple zwyczajnie spartoliło ich obsługę i labo czkają, albo są nieprecyzyjne, albo źle przewijają, albo się gubią lub wieszają. Na dodatek nie dali USB normalnego, więc jak ktoś jest przyzwyczajony do dobrze działającej myszki, pozostają jakieś przelotki albo gładzik, który akurat działa dobrze. Hmm ale przecież niemożliwe, aby wszyscy mordowali się z myszkami i nikt z tym nic nie zrobił. I jak się okazuje, ktoś z tym jednak coś zrobił. Skoro Apple nie potrafi napisać poprawnie preferencji do myszki, to wyręczyli ich inni. W końcu przewijanie może działać w miarę normalnie, a nie nieprzewidywalnie.
Programik nazywa się MacMause FIX i sprawia, że działanie myszki w Macu staje się znośne. Polecam, bo to co daje producent, to kpiny z użytkowników.
[https://betaprofiles.com/?cf_chl_jschl_tk=2678159e8a2895c06bfd549149b9cbc58d46101a-1623919271-0-AaTQ6O0P4t6BHQgPxooRHhOthKWR4XiEzLnvvgTrkpUc66xQdEIrw-1G0I-v-AQu9DrDH2az6OK9e_dbeySiDT-YiftXaFDIOuK7VLfhBwJgzf9BeEKVrFRPM8iSj3L0Xp3Hc4XabZW9yhQbOgi7BeoBYhntfBbWwo3-_kM_ttvJkfhZpimB_9mwOSPiJLWYO-KMPqadtJaqTBBips5gN-H1QJZuUsuiVbua-aPDCwPXwg6KHZi298xHQayY0GF125fbt3Ca1wzETfxYoz84zk3sNTpjCp04ZLpe4a6ybiEqDRsgCLRoOzgvuhyCcaEJte6ntsIcGtMk72tl1LJP8fSQGTdeSGCR2fype-naY4tXeEprqgoHhyNQQR4tBSdtEz9GmzJl0LhX2YilQr6KiXw](https://Profile beta systemów Apple 2021)
Pod tym linkiem sà profile do najnowszych wersji beta systemów Apple. Za darmo. Są to wersje dla developer-ów.
Ja wgrałem macOS 12. Oczywiście po aktualizacji zwaliło się musiałem przywracać na twardo. W każdym razie poprawili BT bo myszki chodzą lepiej niż kiedykolwiek. Nie wiem czy to sterowniki jakieś czy co ale chodzi myszka jak na kablu.
Witamy stałego bywalca po kolejnym banie
Zaskoczę ciebie. Sam usunąłem konto, bez bana.
Dla mnie i tak zastaniesz : ROTTO
Dla mnie kaktus Chyba coś podobnego było garozowi? @krystian3w przemów! :> bo za dużo już miał nicków.
To pretensje miejcie do dobrychprogramow i WP, ze pozwala usuwać konto.
Ja na was działam jak narkotyk. Tylko mnie widzicie i trolling wam się odpala na maksa. Powinniście dostać za to Nobla.
ja tam nie miałem z Tobą problemów,chociaż czasem wylewałeś za dużo złości na innych trolli
dla mnie mimo,że zmieniasz nicki to i tak będziesz starym ROTTO’em bo wiele czynników sie na to składa ,że po pisowni/wysławianiu i tak w 99% zbliża każdego do oryginału w Twoim przypadku „ROTTO” czego nie uważaj jako ujmy z mojej strony,po prostu jak założyłem tu konto to akurat jakoś często pisaliśmy więc zapadleś ty jak i twoja elokwencja pisowni w mojej pamieci i tyle.
Pewnie jestem starszy od Ciebie choć, w wcześniejszych twoich komentach to nawet nie aż tak duża różnica ,ale czasem trzeba odpuścić pewnym debilom/trollom i się nie zniżać do ich poziomu.
Musisz wziąć pod uwage taki podstawowy 1 czynnik,że min.80% fuzli piszą nieprawdę o kimś jak i o sobie-rozumiesz?Piszę tylko dziś bo sobie piju whisky w cenie prawie połowy mojego MBP i czuję się jakl TimC. XD ale co tam-dobry sprzet ,dobra muza i dobra Whisky czynią cuda XD
Olej to gówno jak i tu piszących na siłę gównotrolli,bo zrobią Ci gównomózgowie
Po czym poznać trolla od mega trolla jak mnie zaczepiają tacy i coś piszą do mnie?? Wyjaśnij to może uniknę więcej tych banów?