Aplikacje M1

Szukam jakiegoś zamiennika dla windowsowego painta…

FireAlpaca?

Polecam, ostatnia wersja działa natywnie z M1:

https://paintbrush.sourceforge.io

https://jztkft.dl.sourceforge.net/project/paintbrush/Paintbrush%202.x/Paintbrush%202.6.0/Paintbrush-2.6.0.zip

https://www.getpaint.net/

Przecież to dla Windows.

Faktycznie nie ma na MacOS, wydawało mi sie że to Open Source i jest na wszystko ale to chyba nawet OS nie jest. W takim razie przez https://winebottler.kronenberg.org/

edit: oj nic z tego, przecież ma być pod M1.
to może Pixelmator Classic albo coś z tego Get Microsoft Paint for Mac With These 6 Apps | TechWiser

Wydaje mi się, ze PaintBrush najlepiej oddaje Windowsowego Painta.

Kolejna niedoróbka Apple, tym razem okazuje się, że w M1 nie widzi aparatów Pentaxa. Już pomijam kichę, w postaci braku aplikacji do sterowania aparatem, ale żeby zgrać zdjęcia trzeba teraz podłączać czytnik kart. Ciekawe co jeszcze popsuli, bo czym bardziej się zagłębiam, tym widzę, że więcej nie działa.

Na szczęście są to tylko problemy softwarowe, pytanie tylko jak szybko będą łatali. Z tego co opowiadasz maluje się obraz nędzy i rozpaczy, a wszyscy recenzenci w necie pieją z zachwytu :stuck_out_tongue_winking_eye:

ps.
Klawiatur ostatnio opowiadał, że wyrenderował film na 13-calowym maczku w czasie porównywalnym do pełnowymiarowego maca pro ze 128GB RAM :thinking: To jest tak mało prawdopodobne, że chyba osoba nietechniczna by nie uwierzyła :smiley:

Tak, jak nic nie robią, poza korzystaniem z dwóch programów na krzyż. Wszystko, dosłownie wszystko co robię, działa szybciej na Acerze. Niema ani jednego programu, który działał by szybciej na M1.
Z tym, że mam świadomość, że MacBook jest mały, bez wentylatorów i działa 6-7 godzin (tak realnie mi działa przy mojej pracy) na baterii, więc wycie z zachwytu jest uzasadnione.
Tym niemniej poziom niedopracowania jest zatrważający. Dlatego nikt kto ma zdrowe podejście, bez fanatyzmu i traktuje komputery jako narzędzie pracy a nie przedmiot kultu, nie wyrazi opinii w pełni pozytywnej.

Wystarczyło by np. dodać apkę z ipada do obsługi pentaxa i byłby podgląd, sterowanie aparatem, pobieranie zdjęć. Nie, to nie dosyć, że zablokowali instalację to jeszcze brak sterownika i po podpięciu K-70 przez USB i przelotkę aparatu nie widzi. Trzeba się motać z zewnętrznym czytnikiem, bo w laptopie też niema czytnika.
No szczerze, czy to nie jest jedzenie gówna z pod siebie? Tak trudno było dodać port USB, czytnik czy inne podstawowe porty? Skoro nie można napisać softu i wiadomo, że na początku będzie z tym słabo,.

No jest to całkiem możliwe, jeśli użył enkodowania sprzętowego :wink:
SoC M1 pod tym względem jest bardzo szybki, jednak jakość video, które ten układ generuje przy niższym bitrate jest zauważalnie gorsza od programowego.
Coś za coś, nietechniczny będzie zachwycony, jednak trzeba znać konsekwencje takiego przyspieszenia.

W MacBooku jest grafika o klasę lepsza od 1050T, tak pomiędzy 1650 a 1050T, więc rendering na tym będzie szybszy, zwłaszcza, że w starszych makach pakowali GPU nędzne. Co do jakości, to wcale bym nie był taki pewny czy będzie gorsza od tej samej roboty na CPU.

Premiere głównie siedzi na CPU, a przy samym renderze to kodowanie video odpowiada za większą część obliczeń, więc przerzucenie tej operacji na dedykowany układ mocno poprawia czas renderu.

Nie widziałem konsumenckiego układu, który byłby lepszy/porównywalny z koderami programowymi.
Może przy większych przepływnościach różnice nie będą decydujące, ale gdy potrzebujesz mniejszego pliku to lepiej zaczekać trochę dłużej.

Serio nie ogarniam, jak jakość/szybkość podzespołów miałaby wpływać na jakość wynikowego materiału wideo? :thinking:

Tyle, że m1 nie jest taki całkiem konsumencki. Myślę, że to taki odpowiednik quadro.
Poza tym, wydaje mi się, że mylisz wspomaganie GPU ze sprzętowymi układami, przeznaczonymi do kodowania.

Od zawsze istniały biblioteki kodujące lepszej i gorszej jakości (patrz w audio libfdk_aac vs aac, albo libtwolame vs mp2)
Dedykowany ASIC zawsze będzie szybszy niż wykonywanie operacji na CPU, jednak z uwagi na wąski zestaw instrukcji nie będzie dysponował wszelkimi możliwymi technikami pozwalającymi wygenerować najbardziej efektywny strumień.

Google dopiero niedawno było w stanie zaprojektować własny układ transkodujący video w zadowalającej jakości. Wcześniej cały YT transkodowali na CPU, gdzieniegdzie wspomagany GPU.

Nie mówię o wspomaganiu renderowania grafiki przez GPU, a o czystym zakodowaniu surowych klatek obrazu do formatu stratnego przez wyspecjalizowany do tego układ w GPU/SoC (np. przez NVENC w GPU od Nvidii czy QSV w iGPU od Intela.)

Jakby ktoś chciał się bawić, to link na githuba do sprzętowego encodera Apple VT H264.

Wie ktoś czy kiedykolwiek arka YouTube trafi na M1 bo fajnie by było?? Tak samo jak np Gmail :slight_smile:

Dla mnie to jest chore, że na premierę i krótko po niej można było instalować aplikacja z iOS oraz iPadOS… a potem wszystko to zostało zablokowane… działają pojedyncze programy których deweloper nie zablokował…