Apple M1 Ultra - testy wydajności

Czuć natychmiast, i nie jest to jakaś drobna różnica, tylko kolosalna, ze 100 ms minimum dla emulowanych gier i z 50-60 dla natywnych, a do tego czasami szarpie. Skrolowanie ekranu też potrafi dać ciała czasami. Akceleracja ruch też jest kijowa, zresztą od wielu lat na to narzeka część ludzi. Przecież nie dla zabawy powstała na przestrzeni lat, cała masa softu, który usprawnia pracę myszy.

Z pasywnie chłodzonym nie ma problemu, ale do gier już gorzej. Pasywnie chłodzone ultrabooki z Windows to raczej tylko ze zintegrowaną kartą graficzną Best Fanless Laptop In 2022 | NetBookNews

Na takim sprzęcie w 60kl tylko niektóre tytuły - coś bardziej wymagającego to już nie da rady bez ostrego cięcia detali/rozdzielczości.

Ja bym się nie siłował z graniem na sprzęcie, który nie jest do tego, ale co tam kto woli.
Zresztą a propos pasywnych sprzętów do grania to jest też iPad, na przykład. Nie wiem czy lagi są wystarczająco małe (ja niczego nie zauważyłem, tak samo jak na Macu), ale grać można bez problemu bez szumu wiatraka :slightly_smiling_face: Tylko trudno spodziewać się cudów takich jak natywnie działające nowe tytuły AAA na takim sprzęcie. Ale np. Civ 6 działa :slightly_smiling_face:

No na dziś dzień swobodnego grania bez wentylatora na PC się nie da zrobić, chyba że przekonasz się do stacjonarki z trochę większym radiatorem Passively-Cooled RTX 3080 Comes With a Hefty Price | Tom's Hardware :rofl:

Zagraj w LOLa sobie, albo inne MMO wymagające szybkiego czasu reakcji, to zauważysz natychmiast. Chociaż, może w WOT to niema takiego znaczenia.

Ale gry tam są takie jak na telefonie, to się sprawdza przy cięciu owoców, stawianiu wież, czy odkrywaniu obrazków, ale przy szybkich drużynowych grach, to niema porównania z topowymi grami. Inne jest przeznaczenie tego sprzętu i oferuje on inną rozrywkę.

Tak, ale jest Civ 6, Rome, Company of Heroes, Grid Autosport, Xcom - pewnie są też na Androidzie, ale iPad to zdecydowanie nie tylko cięcie owoców, stawianie wież i odkrywanie obrazków :slightly_smiling_face:

No tak, ale to wszystko gry, którym lag nie przeszkadza, bo nie wymagają reakcji w ułamkach sekund. To takie gry, w rodzaju jadę sobie autobusem, czy czekam, aż się ziemniaki ugotują.

Grid Autosport nie wymaga szybkiego czasu reakcji? :rofl:

Nieważne. I tak, jak chcesz grać, to konsola albo PC. Tablet ani ultrabook to nie sprzęt do gier :grinning:

A jeśli znasz pasywnego ultrabooka pod Windows do gier i bez laga, to chętnie zobaczę :rofl:

Bardziej przewidywania i reagowanie w odpowiednim momencie z wyprzedzeniem. To taka sama zasada jak Guitar Hero, nie musisz przesuwać kursora po ekranie w ułamku sekundy w różne miejsca. A to jest główny problem.

No są to inne platformy i dlatego inaczej się ich używa. To jak pisanie długich tekstów na tablecie, czy telefonie. Żadna frajda.

Zależy do jakich gier, do lola masz pełno, Celerony, AMD zintegrowane.

Tylko widzisz, ja bym chętnie nawet włączył wentylator w m1, jakby był, aby myszka pracowała poprawnie, nawet bym mógł oddać z 1/3 FPS, bo w chwili obecnej użyteczność w takich grach jest zerowa.
Po prostu używam do oglądania filmów mobilnie, albo do przeglądania netu, czy zleceń klientów, do składania zamówień w hurtowni itd. A do grania, zgrywania danych, odzyskiwania, konwersji itd. używam sobie laptopa z Windows. Jako dodatkowy komputer jest ok.

Dokładnie, chociaż na IA Writer (ale też i na innych edytorach) na iPadzie z klawiaturą źle się nie pisze. No, ale to już prawie jak laptop :wink:

Wracając do głównego wątku, te potwory w Apple M1 Ultra widzę w pracowniach montażystów, może w końcu Avida dopracują pod M1 (bo nawet ten soft, który jest jednym z podstawowych na te komputery sprawia problemy!!!), to fantastyczna maszyna dla Freelancera, oraz dodatek dla ludzi lubiących system, w jakiejś większej firmie.

Nie wiem, czy znasz ten kanał. Warto obserwować w kontekście M1 Ultra i nie tylko.

Swoją drogą, ciekawe, czy do Maca Pro dadzą dwa M1 Ultra, czy będą dalej powiększać, czy jeszcze coś innego.

Znajomy ma jakiegoś Hujwieja z Nvidia MX cośtam, pasywny, wygląda jak macbook i ostro się przegrzewa nawet bez gier.

Faktycznie są Matebooki z niezbyt mocną ale dedykowaną kartą graficzną i chłodzeniem pasywnym, tego się nie spodziewałem.

Jaki ma tam procesor? x86 z reguły bardziej się grzeje niż ARM. To dwie różne technologie.

No co ty, poważnie?
I5.
I5 chłodzony pasywnie!
Nigdy jakoś specjalnie nie miałem szacunku do marki hujwiej ale podróbki MacBooka z pasywnym i5 to porażka.
Potem trolle w necie wypisują jak to Chińczycy w tym Xiaomi podrabia Apple i jak gówniane podróbki robi.

Jak w tym przypadku jest to prawda to nie rozumiem wciągania w to Xiaomi.

Xiaomi od dawna chce udawać Apple. Nakładkę na Androida tez chcą kopiować z iOS. Raz mialem jakiś Xiaomi, nie pamietam jaki, ale kosztował z tysiaka. Ta nakładka wygląda jak iOS, ale i tak iOS ładniejszy w tym wypadku. Nie wiem co Chińczycy tym chcą osiągnąć? Mogli by zrobić coś swojego lepszego od całej reszty w sensie nakładek.

W życiu MIUI nie skojarzyło mi się z tym biednym i ograniczonym iOS, albo nie miałeś iP w ręku albo ktoś gdzieś taką bzdurę napisał a ty powtarzasz.
To jakby powiedzieć że Ubuntu wygląda jak Mac OS.
Samo przesuwanie na boki ikon i gromadzenie ich w foldery to za mało do podobieństwa bo teraz wszystkie mobilne systemy tak wyglądają a wręcz nawet Windows tak próbował wyglądać w ósmej odsłonie.
Jakbyś chciał podrążyć kto co zgapił to poszukaj informacji o wojnach patentowych Apple, te cwaniaki opatentowali klikanie w ikonę bo nikt wcześniej nie wpadł na to aby to patentować a urządzenia chociażby z Windows Mobile korzystały z tego na długo przed iP, pogrzeb sobie ile tak niedorzecznych patentów zgłosili.
Jak dla mnie to Apple jest głównym podrabiaczem, odmrażają stare dania z innych knajp, podmienią ziemniaki na ryż, dorzucą jabłko jako surówkę i kasują z przebiciem 1000%.

Mam iP, mam macOS. Ubuntu nie jest kopią macOS w kwestii interfejsu, ale ten podstawowy interfejs Ubuntu jest trochę podobne. Ma Doc, ma na górze pasek.

Ty plujesz jadem na Apple mam wrażenie może tez na podstawie zabawy w sklepie na ekspozycji. Bo po dłuższym używaniu dla mnie dużo prościej obsługuje się macOS niż jakikolwiek Windows.

Dla jasności, miałem iP, miałem Macbooka, nigdy więcej nic od Apple nie kupię.
Niefunkcjonalne, ograniczone, jednorazowe, delikatne.