Też tak uważam, ale kto wie. Może jest jakiś problem z zasilaniem poszczególnych portów.
Czyli sugerujesz, żeby posprawdzać wszystkie kombinacje połączeń hdmi-displayport i za każdym razem wywalać korki?
Nie, raz zmienić na inne np. ostatnie i sprawdzić.
Przepiąłem kabel displayport do trzeciego wejścia, ale nic to nie zmieniło niestety. Chyba najprostszym wyjściem będzie kupno drugiego kabla displayport i podłączenie obu ekranów tymi kablami z pominięciem wyjścia hdmi. Nie wiem czy to naprawi problem, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy. W ostateczności kupno Upsa, ale tego wolałbym uniknąć, bo jak widać na filmie nie za bardzo mam gdzie go postawić. No ale zobaczymy.
A może to TV ma problem po odcięciu zasilania ? Wydłużona inicjalizacja itp
Czemu podejrzewasz TV, skoro ono działa, a monitor nie?
Bo zasadniczo monitory nie mają wbudowanego zaawansowanego firmware a TV tak.
Mogę zrobić jeszcze jeden test, wywalić korki bez podłączonego telewizora i zobaczymy wtedy, czy obraz na monitorze też zniknie. Ale to niewiele da, bo docelowo chcę mieć podłączone oba naraz.
Ciężko powiedzieć.
Ja mam z laptopem tak, że musze pierwszy włączyć TV a dopiero laptop bo inaczej nie widzą się.
W drugim laptopie jest to bez znaczenia co pierwsze.
Monitor jest w trybie czuwania, więc on włącza się sam. Telewizor muszę włączać pilotem. Ale nawet jak telewizor jest wyłączony, to w czasie awarii nie ma obrazu na monitorze.
A co by było gdyby TV był wyłączony z sieci (wtyczka), ciekawe czy by to wpłynęło na obraz na monitorze
Mogę spróbować, tylko co nam da ta informacja?
Heh…
A jak myślisz w jaki sposób TV wykrywa włączenie komputera ? Oczami ? Widzi go po kablu czy pojawi się sygnał HDMI-CEC (komenda start)
Dobra, to zobaczę jutro Ale pytałem raczej w kontekście, co z tym zrobimy potem - bo załóżmy, że wyłączę telewizor z prądu i awarii nie będzie - i co dalej, jak mam to naprawić na stałe? W międzyczasie zamówię chyba ten kabel displayport, 20 zł to nie majątek, a może naprawi problem.
Jeszcze ten bios miałeś zmienić.
No ten Bios to też jutro zobaczę, choć jak patrzyłem listę zmian w nowych wersjach to one dotyczą raczej Ryzenów 9000, a ja mam niższy, więc raczej nic to nie zmieni, ale nie zaszkodzi sprawdzić.
masz multimetr ?
Mam taki dość prosty, nazywa się UNI-T M830BUZ.
Dobra nie będę Ci motał abyś sprawdzał czy leci sygnał załączenia a do tego raczej 2 osoby potrzebne.
Zapomnij.
No ok, może zróbmy tak że zamówię ten kabel, jeśli rozwiążę sprawę to koniec tematu, jeśli nie to będziemy kombinować dalej. Generalnie tak jak jest teraz może być, bo gdy telewizor ma priorytet to działa ok, jedyny problem w tym że Bios będę widział na telewizorze i sam proces uruchamiania komputera też, ale to szczegół. Ale jeśli nowy kabel to naprawi to warto spróbować. Ale jeszcze jutro spróbuję z tą aktualizacją Biosu.