Chciałem zaktualizować ten Bios - mam pendrive USB w formacie Fat32, wrzuciłem na niego plik, zmieniając mu nazwę na CREATIVE.ROM, odpalam Bios, wybieram Instant Flash - i nie wykrywa żadnego obrazu do aktualizacji… Nie wiem czy ma znaczenie, do którego wejścia pendrive jest podpięty? Podpiąłem tam gdzie najwygodniej, czyli z przodu obudowy.
Pomieszałeś sposoby aktualizacji. Aktualizując Bios funkcją Flashback nie włącza się w ogóle komputera.
Zaktualizuj w normalny sposób, bez zmiany nazwy, za pomocą Instant Flash
https://asrock.com/support/BIOSIG.pl.asp?cat=BIOS10
Ale ja nic nie napisałem o sposobie Flashback, robiłem to metodą Instant Flash według instrukcji od Sensu. Co zrobiłem źle?
Napisałem wyżej. Pomieszałeś sposoby aktualizacji. Aktualizując za pomocą Instant Flash nie zmienia się nazwy pliku ROM z biosem na „creative” a ty to zrobiłeś właśnie.
„Asrock. Zatem pendrive, format fat32. Pobierasz BIOS. Rozpakowujesz, zmieniasz nazwę pliku na CREATIVE.ROM (o tym na końcu), wsadzasz do USB, restart. Klepiesz Delete, jak wejdziesz do BIOSu, wchodzisz w tools i aktualizaje BIOSu. W nowszych płytach gaśnie ekran, przemieli i masz soft to aktualizacji, zwykle samo znajduje plik, ale czasami trzeba wybrać. Wstępnie się wczytuje, pyta czy na pewno i leci kilka minut. Na końcu następuje restart, trochę tam sobie mieli i odpala.”
Tak mi napisał Sensu. Skoro kazał włączyć Bios to chyba chodziło mu o metodę Instant Flash? A mimo to kazał mi zmienić nazwę pliku. Ale ok, spróbuję później to zrobić bez zmieniania nazwy.
Myślał o obu naraz
Przeczytaj instrukcje które zalinkowałem. Tam są opisane dokładnie dwie metody aktualizacji.
Plik sobie wrzucasz ze zmienioną nazwą dlatego, żeby w razie kłopotów mieć awaryjnie, do funkcji odzyskiwania. Inaczej w razie kłopotów zostajesz z nie odpalającym kompem i musisz robić pendrive do odzyskiwania.
Pobierając BIOS sprawdź dobrze, czy to na pewno ta płyta na stronie, istotne są wszystkie oznaczenia oraz czasami wersja rev płyty, potrafią być inne wersje, do różnych modeli.
Bios zaktualizowany, ale nic się nie zmieniło - awaria jak występowała, tak występuje nadal. Zamówiłem kabel, może on pomoże.
Sprawdzałeś ustawienia w systemie dotyczące dwóch wyświetlaczy?
Możliwe, że monitor ma inną rozdzielczość natywną niż TV (pewnie tak) i wobec czego wychodzi jakiś konflikt, przy takiej konfiguracji wyświetlaczy.
Jeśli system jest cały czas podłączony do prądu to trzyma ustawienia, które traci po zaniku zasilania.
Często takie „kwiatki” występują po zaniku prądu w przypadku urządzeń podłączonych po HDMI i wyświetlacze gubią HDCP.
Pewnie u ciebie jest inna przyczyna, ale warto pogrzebać w ustawieniach karty, czy systemu.
Akurat teraz oba ekrany mają taką samą rozdzielczość - 1920x1080, w trybie „Powiel te ekrany”. Ale zauważyłem coś dziwnego - mogę zmieniać rozdzielczość monitora, ale nie mogę zmieniać rozdzielczości telewizora. Gdy wybieram „Pokaż tylko na 2 ekranie”, tak żeby obraz był tylko na telewizorze - opcje zmiany rozdzielczości są wyszarzone. Gdy zmienię w trybie powielonych ekranów, to wtedy jest ok i zmienia się jednocześnie na obu ekranach. Z tego co pamiętam wcześniej mogłem zmieniać rozdzielczość osobno na jednym i na drugim. A akurat telewizor lepiej wygląda w wyższej rozdzielczości, na 1920x1080 jest trochę nieostry. Ale jeśli chodzi o rozdzielczość natywną to tak, zalecana dla monitora jest właśnie 1920x1080. Dla telewizora nie wiem jaka jest zalecana, ale myślę, że 3840x2160, bo mogę ją wybrać dla obu ekranów jednocześnie i wtedy telewizor wygląda lepiej.
Jaki masz dokładnie model monitora?
Acer EK220Q.
W menu monitora, w sekcji System są dwie opcje które bym sprawdził, mianowicie „Auto Source” i „Quick Start Mode”. Jak masz je ustawione?
Dodatkowo upewnij się że DDC/CI jest włączone.
Wszystkie te opcje mam włączone.
OK, w takim razie sprawdź jak monitor będzie się zachowywał przy wyłączonej opcji Auto Source. Zrób test z wyłączeniem korków jak robiłeś na filmie.
Później przetestuj z wyłączoną opcją Quick Start Mode.
Ok, ale najpierw może poczekam na ten kabel, bo i tak już jest zamówiony, a może pomoże rozwiązać problem bez dodatkowych kombinacji. Ciągłe wyłączanie korków pewnie też nie jest zbyt zdrowe dla sprzętów domowych.
Mam już drugi kabel, czyli teraz oba ekrany są podłączone tak samo - przez przejściówki z displayport do hdmi. No i, kurde… Nadal to samo. Po wyłączeniu korków jak zwykle zniknął obraz z monitora i pozostał tylko na telewizorze. W dodatku coś mam namieszane w ustawieniach. Otóż na jednym połączeniu logo ASrock podczas włączania komputera jest na telewizorze - czyli teoretycznie to on jest ekranem głównym, nie? Ale jak wchodzę w ustawienia ekranu… To monitor ma zaznaczony ptaszek przy „ustaw ten ekran jako główny”. Przy telewizorze ten ptaszek jest wyszarzony i nie da się go wcisnąć. Gdy przepinam kable odwrotnie - wtedy to na monitorze pojawia się logo ASrock, ale to telewizor ma wpisane, że jest ekranem głównym. I ponownie, przy monitorze opcja ustawienia ekranu jako głównego jest wyszarzona. W dodatku nadal nie mogę zmieniać rozdzielczości na telewizorze, jedynie w trybie powielonego ekranu mogę zmienić na obu ekranach naraz, gdy ustawiam obraz na sam telewizor - opcje zmiany rozdzielczości są wyszarzone. A jestem pewny, że na starym komputerze mogłem zmie iac osobno rozdzielczość telewizora. Czyli pomieszanie z poplątaniem. Coś mi się kojarzy, że można było jakoś zresetować ustawienia ekranu, ale jak to się robiło to nie pamiętam. Spróbuję może wieczorem odłączyć telewizor, może wtedy monitor poprawnie ustawi się jako główny ekran z logiem ASrock.
Sprawdź dwie opcje o których wspomniałem. Najpierw jedna, potem druga. To jest chwila roboty, a dzięki temu wykluczysz niepoprawne ustawienia samego monitora.
Jasne, sprawdzę później. Musiałem lecieć do pracy, więc miałem tylko z 10 minut na szybkie testy, jutro zobaczę to o czym piszesz.