Poza wspomnianym dodatkiem wyładowującym strony z przeglądarki, jeżeli masz pendrive USB, to możesz jeszcze spróbować ReadyBoost -Jak zwiększyć pamięć RAM za pomocą dysku flash ReadyBoost USB w systemie Windows 10?
Faktycznie, nie napisałeś, że wiesz lepiej, że 7 jest bezpieczna. To wynika z wypowiedzi innych osób.
Przepraszam, po prostu się pomyliłem.
Tym niemniej jeśli chodzi o AVASTA to podtrzymuję swoją opinię, że oprogramowanie jest wątpliwe i jestem skłonny przy jakieś okazji przedstawić dowody na to, że Avast potrafi swoim działaniem pogorszyć sytuacje zainfekowanego komputera, zamiast cokolwiek ochronić. Zwłaszcza dotyczy to starszych wersji systemów, w których niema wbudowanej ochrony antywirusowej.
Jednego czy dwóch?
I tu nawet nie chodzi o dowód tylko o to kto lub co było przyczyną.
Istnieje wiele miejsca między „7 jest bezpieczna”, a „wszystkie trojany, botnety oraz zmotoryzowane szajki czeczeńskich porywaczy natychmiast władują ci się na peceta, jeżeli tylko choć pomyślisz o uruchomieniu dziś Windows 7”
jeżeli operujemy na pojęciach „bezpieczne/niebezpieczne”, to nic nie jest bezpieczne. Nic, absolutnie zero softu.
Oczywiście, mniej więcej taka, jak między pozostawieniem otwartego auta z kluczykami w stacyjce w centrum miasta, a zamknięciu go pilotem i zabraniu kluczyków ze sobą.
Oba da się ukraść, i wcale nie jest powiedziane, że wszystkie szajki z okolicy zlecą się natychmiast do otwartego auta.
Czy twierdzimy wobec tego, że zostawianie auta z kluczykami jest bezpieczne i polecane?
Ludzie łapią różne rzeczy. Najcześciej próbując pobrać jakieś trywialne programy. Np. Skype dla 7, bo w 10 ich przekierowuje natychmiast do sklepu.
Tak napisałeś.
Dlatego ja zapytałem.
Czytamy ze zrozumieniem. O ile to mozliwe.
Tragedia.
.
Ponawiam pytanie, czy jak włączę ten monitor wydajności, to nie mogę wtedy korzystać z laptopa? I jeśli tak, to jak długo mam czekać?
Ustawiłam tak, jak tam było napisane w tej instrukcji, ale 24 godziny to ja nie będę trzymać laptopa włączonego…
4-5 godzin. Tylko po co?
Poczekaj az ponownie wyskoczy ci komunikat o braku pamieci i zarejestruj go.
Napisałem ze jedna z przyczyn jest wyciek, inną jest problem zwiazany z win 7 a ty masz taki system.
Co do tego, to czytałam, że wtedy komunikat wyskakuje przy otwarciu wielu okien. U mnie pojawiał się często tylko przy jednym oknie - przeglądarki www (wiele kart, ale w jednym oknie). Zresztą bardzo rzadko mam otwarte więcej niż 2 okna
Nadal nie wiem, czy mogę wtedy korzystać chociażby tylko z tej przeglądarki…
Póki co od wczoraj komunikat się nie pojawia, ale on nie zawsze pojawiał się codziennie
Nie martw sie na zapas. Pojawi sie bedziesz wtedy cos wiecej wiedzieć gdy zarejestrujesz komunikat.
Piszesz ze wskazywał na jakis proces. To dobra wiadomosć, bo sa i takie w których jest tylko tekst ze brak pamieci lub zasobów systemowych.
Wyciek, sterta, to jedne z mozliwosci. Inne to nadmiar urychomionych procesow, aplikacji.
Cierpliwośi.
Nie, nie wskazywał. Było w nim tylko, żeby wyłączyć jakieś programy, ale nie żadne konkretne, tylko ogólnie, że jak mam za dużo, to żeby wyłączyć. Ten komunikat w ogóle nic konkretnego nie mówił. Gdyby tak było, to bym zrobiła zrzut albo sobie wygooglowała. Nic przydatnego w nim nie było i dlatego go nie zarejestrowałam, tylko po prostu nie pamiętam, jak to dokładnie było ujęte. Niemniej jestem pewna, że do niczego się nie przyda
Jak już było tu wspomniane wielokrotnie (w tej przydługawej dyskusji), najprostsze co możesz zrobić to rozbudowanie pamięci RAM. Wspomniałaś że laptop jest wiekowy i w każdej chwili może się rozpaść ale moim zdaniem nawet stary laptop zasługuje na „godną emeryturę” i „nie umieranie w męczarniach”, dusząc się z powodu małej ilości pamięci.
Z innych rzeczy możesz ograniczyć ilość programów uruchamianych w tle oraz ograniczyć zbędne usługi działające w tle ale to już wymaga więcej zachodu i klikania.
Nie mam żadnych zbędnych programów uruchomionych w tle, a przynajmniej nic mi o takich nie wiadomo. Zresztą wrzucałam tu zrzut uruchomionych procesów (w tym drugim screenie są ujęte wszystkie procesy przy wyłączonej przeglądarce). Usługi też dawno temu optymalizowałam i czasami do nich zaglądam, jeśli potrzebuję jakąś tymczasowo uruchomić. Nie wiem, może jeszcze jakąś powinnam wyłączyć, ale nie znam się na tym za bardzo. Pamiętam, że to wg jakiegoś poradnika robiłam, ale też sprawdzając, do czego która usługa jest potrzebna. Mogę ew. zapodać zrzut aktywnych usług
Z takich „podstawowych” usług które wyłączam w pierwszej kolejności to:
-Windows Search
-WebClient
-Windows Time (synchronizacja czasu działa nawet bez tej usługi, ręcznie oczywiście)
-Wstępne ładowanie do pamięci
-Bufor wydruku (chyba że mamy drukarkę, wtedy nie można jej ruszać)
-Rejestr zdalny
-Routing i dostęp zdalny
-Pomoc TCP/IP NetBIOS
-Stacja robocza
-Serwer
-Pomoc IP
-Diagnostics Tracking Service
Jest jeszcze parę usług których można się pozbyć ale to już zależy od konfiguracji komputera i od oprogramowania które używasz (no i od twoich preferencji, np. wyłączam usługę Windows Update bo system aktualizuję zawsze ręcznie a i tak jest ona potrzebna raz, maks dwa, w miesiącu, nie codziennie).
Juz sie pogubiłem.
Co ty własciwie chcesz?
Z tego co piszesz to teraz problemu nie ma.
To w czym jest?
System sie wolno uruchamia?
Wolno chodzi?
Napisalem wyraznie
Napisałem
Napisałem również
Inny przykład.
Na jednym ze zrzutów ekranu widać że jeden z procesów o nazwie svchost.exe (ten proces jest używany do uruchamiania usług systemowych i dlatego jest on w wielu kopiach) zajmuje bardzo dużo RAM.
Jeśli chcesz zobaczyć jakie usługi są uruchomione przez daną instancję (kopię) svchost.exe to klikasz go prawym klawiszem i wybierasz „Przejdź do usług”. Zostaną ci podświetlone usługi które są uruchomione w tym procesie.
@Yakii - na tą chwilę problem znikł, ale po prostu chciałam sobie sprawdzić ten wyciek pamięci, czy jakiś tam jest wg tego poradnika: Determining Whether a Leak Exists - Windows drivers | Microsoft Learn ot tak, z ciekawości. Nie jestem po prostu pewna, czy dobrze tam wszystko zrozumiałam i czy podczas tego testu na pewno nie mogę używać przeglądarki, bo to by było uciążliwe i jeśli tak, to dam se spokój
@MatewoosH - sprawdziłam te usługi od svchost.exe i pokazało mi takie (okno jest ucięte, bo niżej już nie było żadnych wyróżnionych, a jak rozumiem, to tylko o te chodzi):
Zaraz też sprawdzę, czy mam uruchomione któreś z wymienionych przez Ciebie usług do wyłączenia