BSOD i inne błędy

Uruchom DMDE i pokaż okno wyboru dysków.

P.S.II. Jest jeszcze 4 metoda. Przekształcenie nieprzydzielonego miejsca w RAW
Punk B

A potem odzysk.

Pierwsze robię kopię blok po bloku tego dysku, na fabrycznie nowy dysk M2. Będę się bawił na tej kopii bo nie chcę sobie gorszego bałaganu narobić.

Podałem ci pare możliwości.
Jedna z nich jest odzysk z nieprzydzielonego miejsca na dysku.
Masz link.

Jesli chodzi o DMDE to tu sie niewypowiadam, nie uzywam wiec nie znam. Nie wiem czy odzyskuje z unallocated.
Stosuję inną ochronę danych. Obraz systemu, przyrostowy.

Wiem. I będę pomału z tym walczył.
Próbuję właśnie z tym DMDE bez żadnej ingerencji w dysk. Znalazło co nieco ale jeszcze sprawdzę pozostałe możliwości.

Bardzo dobrze wszystko pokazuje i poprawnie widzi dysk. Kliknij pełne skanowanie teraz, zaznaczone powinno być RAW i NTFS, i niech leci całość. To potrwa trochę. Wynik skanowania sobie zapisz, żeby ponownie tego nie musieć robić. Jak skończy skanować, daj zrzut z tego co wykryje.

Już jestem po. A że klona mam na M2 to dość szybko się to wszystko robi w porównaniu do HDD. Niestety najważniejsze dla mnie dane wpadły do rozszerzenia RAW. Więc czeka mnie sortowanie wszystkiego.
Ale stwierdziłem że wszystko odzyskam tak jak jest i będę próbował innych metod. Może będzie inny rezultat.

Dysk możesz otwierać zarówno w trybie odzyskiwania plików RAW, jak i partycje w trybie widoku struktury. Wystarczy cofnąć się do miejsca wyboru partycji i otworzyć ponownie, albo inną partycję jaką wykrywa, albo w innym trybie. Tak czy inaczej skoro widzi dane, to już nie powinno być problemu z ich odzyskaniem.

Najważniejsze dane widzę jako RAW. Pozostałe dane to jakieś resztki. Minus RAW jest taki że ono grupuje pliki rozszerzeniami jednocześnie zmieniając ich nazwy więc instalatory i aplikacje są praktycznie nie do odzyskania.

Skoro widzi RAW, to myślę, że i w postaci struktury plików można zobaczyć. A co widzi po skanowaniu? Bo powinno pokazać poprzednie partycjonowania dysku, nawet jak było kilka.

widzi jedynie kilka drzew katalogów ale wszystkie puste.

Powinno pokazać partycje po zeskanowaniu. Obok, w widoku partycji, powinno być podane jaka jest szacowana ilość plików. Jak możesz, to daj zrzut z takiego widoku po zeskanowaniu.

edit: po skanowaniu, może pokazać kilka możliwych wariantów partycji, nie koniecznie każda będzie poprawna, jeśli nie widzi plików, trzeba cofnąć się do wyboru partycji i wybrać kolejną.

Nie ma takiej opcji. Partycja jest całkowicie zablokowana.

Co przez to rozumiesz.
Robiłes coś z nieprzydzielonym miejscem? (przekształcenie w RAW)

Mówiłeś żeby rozszerzyć partycję systemową o nieprzydzielone miejsce. Tak nie pójdzie bo wszystkie możliwości wyboru w menu są szare/nieaktywne.
Jedyne co mogę zrobić, tona nieprzydzielonym miejscu stworzyć nową partycję. Ale wtedy już DMDE nawet na pełnym skanie wykrywa prawie nic, bo jest już mocno nadpisane.

Niema sensu robić partycji ani innych manipulacji, bo to niczego nie wniesie, a właściwie wniesie, zmniejszy ilość danych odrobinę, bo przecież gdzieś musi zapisać kolejny podział.

Jak został zrobiony obraz dysku? Z pod DMDE?

A pytanie o RAW ma pewnie związek z tym, że DMDE jako RAW nazywa surowe pliki znalezione podobnie jak robi to np. PhotoRec, czyli posegregowane bez struktury dane, według typów plików.

DMDE z automatu to robi. Jeśli nie może zbudować prawidłowego drzewka to odzyskuje jako RAW. Przynajmniej takie wnioski wyciągnąłem po 2 dniach zabawy programem. Tylko jedyna niedogodność to jak już zrobi w RAW to segreguje rozszerzeniami.

Napisałem tak.
Cżytaj.

Napisałem również wersję 4.

Dodałem.

Jedyne info, realne to twoje screeny z DMDE

A z nich wynika tylko jedno. Masz prawie terabajtowy, nieprzydzielony obraz dysku.

Bez obrazy ale reszta to twoja „opowieśc”. Tylko ty ja widzisz.

Przecież od początku to mówię…

Czytałem i kombinuję po kolei od najprostszych rozwiązań.

Najprostszym rozwiązaniem jest po skanowaniu pełnym otwieranie po kolei znalezionych partycji, odbudowa wirtualna struktury dysku, gdy program zaproponuje i sprawdzanie czy są dane.