a tak powracając do tematu to UPS chyba chroni w jakimś stopniu urządzenia podłączone do niego
jezeli ma filtry przeciwprzepięciowe czy jak to tam sie nazywa i pików napięcia to następuje wtedy przejście na baterie
to jeżeli uderzyłby piorun to też nastąpiłoby przejście na baterie nie ? #-o
A co do piorunów to miałem sytuacje nadchodziła burza wiec powyłączałem wszystkie urządzenia elektryczne z gniazd
ale nie pomyślałem o kablach od internetu następnego dnia zdziwiło mnie brak internetu a wiec od razu z pretensją do dostawcy czemu niema internetu jak się później okazało poszły 4 karty sieciowe w komputerach i router na szczęście miałem 2 karty w innych komputerach to wymieniłem i dałem switch i można było normalnie korzystać z internetu od tamtej pory zawsze odłączam także kable od internetu
Ale może przeskoczyć iskra. Chyba że odłączysz UPS od sieci zasilającej. Ale wtedy wyładowanie może nadejść od strony linii telefonicznej. I jeśli piorun trafi blisko, może chyba nastąpić zaindukowanie się prądu w przewodzie (?).
pitolenie w ogóle o tej burzy. Jeśli komuś zależy na sprzęcie, będzie go wyłączał jeśli ktoś jest “hardcorem” nie wyłączy dopóki nie przekona się o szkodach na własnej skórze. Rozmowa o listwach czy UPS nie ma najmniejszego sensu bo przy burzy są one, że tak powiem przeźroczyste. Jak ktoś napisał wcześniej: przeskoczy przez kilka set metrów przeskoczy przez listwę. Proste
3 lata komp mi piłuje co 24h i nic nie spaliło się (poza zasilaczem, lecz nie przez burzę). Co najwyżej budzę się i komp zgaszony, bo przerwy w dostawie prądu były!