Burza a wyłączanie komputera

a tak powracając do tematu to UPS chyba chroni w jakimś stopniu urządzenia podłączone do niego

jezeli ma filtry przeciwprzepięciowe czy jak to tam sie nazywa i pików napięcia to następuje wtedy przejście na baterie

to jeżeli uderzyłby piorun to też nastąpiłoby przejście na baterie nie ? #-o

A co do piorunów to miałem sytuacje nadchodziła burza wiec powyłączałem wszystkie urządzenia elektryczne z gniazd

ale nie pomyślałem o kablach od internetu następnego dnia zdziwiło mnie brak internetu a wiec od razu z pretensją do dostawcy czemu niema internetu jak się później okazało poszły 4 karty sieciowe w komputerach i router na szczęście miałem 2 karty w innych komputerach to wymieniłem i dałem switch i można było normalnie korzystać z internetu od tamtej pory zawsze odłączam także kable od internetu

Pozdrawiam

Ja sie nie martwię:) Mam listwę i osłonę na antenę od internetu:)

Ja zawsze wolę w tej sprawie dmuchać na zimne i wyłaczać - burze nie są tak często i można wytrzymać bez problemu bez kompa.

ups wystrzymuje 5% wartości energi pioruna, wytrzyma jedynie wtedy, gdy uderzenie było dalekie i przeskok impulsu był słaby

Ale może przeskoczyć iskra. Chyba że odłączysz UPS od sieci zasilającej. Ale wtedy wyładowanie może nadejść od strony linii telefonicznej. I jeśli piorun trafi blisko, może chyba nastąpić zaindukowanie się prądu w przewodzie (?).

pitolenie w ogóle o tej burzy. Jeśli komuś zależy na sprzęcie, będzie go wyłączał jeśli ktoś jest “hardcorem” nie wyłączy dopóki nie przekona się o szkodach na własnej skórze. Rozmowa o listwach czy UPS nie ma najmniejszego sensu bo przy burzy są one, że tak powiem przeźroczyste. Jak ktoś napisał wcześniej: przeskoczy przez kilka set metrów przeskoczy przez listwę. Proste :slight_smile:

3 lata komp mi piłuje co 24h i nic nie spaliło się (poza zasilaczem, lecz nie przez burzę). Co najwyżej budzę się i komp zgaszony, bo przerwy w dostawie prądu były!

Kolesiowi kiedyś po burzy spaliła się tylko karta sieciowa, właśnie od kabla sieciowego ale poza tym w kompie nic więcej nie ucierpiało :slight_smile:

Pozdarwiam!

jeden raz może być ale jak się włącza i wyłącza i tak kilkanaście razy pod rząd pojawiają się bad sektory (ahhh… codegen :smiley: )

ale wydzieliłem je HDD Regenatorem i dysk jeszcze śmiga :slight_smile:

Masz szczęscie, że tyle wytrzymał, lepiej go nie pacnij otwartą dłonią…

Ustaw sobie w BIOS-ie automatyczny start po włączeniu zasilania :slight_smile:

A czy na przykład piorun może uderzyć w telefon komórkowy leżący w domu ?

No wiesz, są tacy co wieżą, że poprzez sygnał… Np. jak rozmawiasz może Cię palnąć nawet jak jesteś w domu, poprzez fale radiową… chyba niemożliwe.

Jeśli dom ma piorunochron - na 100% nie.

Jeśli nie - prawdopodobieństwo jest znikome.

Na 100% to nie wiesz o skutkach działania np pioruna kulistego i nie wiesz o stanie instalacji odgromowej.

Mi raz spaliło kompa jak ojciec włączył cerkulatke :lol: ale się wtedy uśmiałem ale dobrze że to był stary komp.

Co to jest cyrkulatka?

Dodane 06.07.2009 (Pn) 18:55

Co to jest cerkulatka?

:lol: http://brattex.pl.yellowpages.pl/p19324.html

To jest raczej grubościówka, cyrkularką nazywają raczej zwykłą piłę tarczową:

http://www.allegro.pl/item679030026_pil … _5_kw.html

Ale cyrkulatka to może jakiś nowy wynalazek :stuck_out_tongue:

Nigdy nic nie wiadomo :stuck_out_tongue:

Może będzie ciął… wielkie hot-dogi :smiley:

Ale OK, już nie offtopuję.