Znam to, bo też męczę się z Solniczką, chociaż mam też innego fona.
Ram jest po to, aby go używać :P. Xperia Z zużywa mi połowę dostępnej pamięci RAM. Natomiast w Soli po zainstalowaniu Cyanogenmoda (android 4.4.2) mam więcej wolnej pamięci RAM, niż na 4.0.4 od Sony.
1GB Ram w LG wystarczy w zupełności.
Huawei idzie w górę, więc o jakość nowszych modeli z wyższej półki nie ma co się martwić.
Jeżeli byłbyś w stanie przeżyć wymiary Z1 Compact, to ona wypada najlepiej. To, że telefon jest mocny to raczej nie jest wada, oszczędzisz sobie nerwów w późniejszym czasie :P.
Windows Phone faktycznie jest bardzo lekki i nie ma wielkich wymagań. Na telefonie o parametrach takich jak Sola WP8 śmiga idealnie.
A jak jest z transferem danych w WP 8/8.1? W androidzie można po prostu wyłączyć transfer oraz synchronizację i nic nie pobiera z neta. Dla mnie to jest takze ważne, gdyż nie korzystam z pakietów internetowych, jedynie WiFi.
Witam! Poszukuję telefonu nie specjalnie super wypasionego. Najważniejsze by miał dobry aparat był w miarę szybki. System operacyjny nie ma większego znaczenia ale fajnie by było żeby miał darmową nawigacje. Większość czasu siedzę za granicą więc wykupowanie jakiś pakietów mnie nie interesuje. No i musi być wytrzymały bo przychodzi mi pracować w budynkach po pożarach, powodziach i wybuchach więc taki trochę pancerny by się przydał
HTC Desire 600 czy HTC Desire 816 (gdzie go zdobyć w Polsce, UE najtaniej jak się da: do 700-800zł), czy może zainsteresować się Galaxy Note 3 (Allegro) ?
Mnie natomiast przekonali do zakupu czegoś większego… (że nie warto brać wersji mini, a rzeczywiście z większych także wygodnie się korzysta.)
W moim przedziale cenowym mogę sobie pozwolić na Samsunga Galaxy S4 lub LG G2, jeśli chodzi o wygląd to bardziej podoba mi się S4;p Ewenutalnie mógłbym trochę poczekać jak zejdzie z ceny i wziąć S5, ale czy warto? Jeszcze by mi odpowiadał Nexus 5 oraz HTC One. Ze specyfikacji najlepiej wypada LG G2 (bateria, wydajnosc etc), ale skłaniałbym się jednak do S4, także proszę o jakieś rady w wyborze, któregoś z tych telefonów.
Który z tych telefonów najlepiej wybrać, głównie chodzi mi o wydajność, dość dobra bateria, oraz stosunek jakości do ceny.
Samsung Galaxy S4
LG G2
HTC ONE
NEXUS 5
ewentualnie czy warto poczekać na Samsunga Galaxy S5 i kupić go w Niemczech.
Powyższe telefony mniej więcej tyle samo kosztują około 1100-1200zł nowe na allegro.
LG G2 niestety nie miałem w dłoni, S4 oraz HTC są dość wygodne w użytkowaniu jedną ręką.
Ewentualnie jakiś telefon z WP także wchodzi w rachubę, jakaś nokia w podobnym przedziale cenowym.
One V miałem i mimo, że ma jeden rdzeń to b. dobrze działał. Minus, że zatrzymał się na androidzie 4.0 (i na takim też wyszedł), aparat przeciętny, ale też żaden z tych które podajesz nie wyróżnia się pozytywnie pod tym względem. Jakość wykonania zdecydowanie na plus, cały w aluminium, a co za tym idzie słabszy zasięg wifi i sieci komórkowej, a także niewymienna bateria (unibody). Jakość dźwięku b. dobra, po podłączeniu słuchawek aktywują się efekty dźwiękowe beats audio. Wyświetlacz 3.7 cala, więc dość zgrabny i z bardzo ładnymi kolorami. Telefon generalnie warty uwagi, ale myślę bardziej jako mało zniszczona używka. Zwróć uwagę, czy nie ma żółtych plamek na wyświetlaczu - pierwsze serie miały tę wadę.
Tam masz system bada os, nierozwijany i niszowy, w porównaniu z androidem sporo mniej aplikacji. Dodatkowo bada 2 wcale nie jest taka szybka jak wersja 1, a sam wave 3 jest nieudany w porównaniu w szczególności do jedynki, wystarczy poczytać opinie.
S plus jest porównywalnym modelem, starszy, z porównywalnym procesorem i GPU, tyle samo (mało) pamięci, aparat też 5mpix, ale bez diody, wyświetlacz 4" więc ciut więcej od One V. S plus wyszedł na androidzie 2.3, poczytaj czy dostał 4.0 - wnosił duże zmiany.
Generalnie masz do wyboru telefony ze średniej półki sprzed 2-3lat, obecnie żaden z nich nie robi już wrażenia i np. taki Galaxy Ace 3 Lte http://allegro.pl/nowy-samsung-s7275r-galaxy-ace-3-lte-polecam-i4192558849.html będzie istotnie lepszy i bardziej nowoczesny od którejkolwiek z tych twoich modeli. Masz już 1GB pamięci RAM, 2 rdzenie 4 cale, 8GB pamięci flash, Androida 4.2.2 GPS z Glonass, LTE, Bluetooth 4.0, mocną baterie itd. 500zł za nówkę.
jak chcesz najlepszy stosunek wydajność/ cena to bierz ONEPLUS ONE, kiler flagowców za niewiele ponad 1000zł, albo Vivo Xshot , w antutu ponad 40000 ale trochę droższy. poczytaj na telchinie, jest tam wiele wypasionych propozycji za przystępne pieniądze.