Dobra myszka nie zrobi z ciebie killera i o tym należy pamiętać.
Ważna jest ergonomia, jak leży w dłoni, jak męczy rękę, czy masz wygodny dostęp do przycisków funkcyjnych.
Sensor cóż też robi swoje, ale pamiętajmy jak kupujesz lepszą to zazwyczaj bazują na tym samym sensorze, także kwestia gustu, jakości wykonania. Używam senseia i sobie chwalę.
Na słuchawkach głównie będę grał w gry FPS typu cs no w sumie jest to taka jedna z niewielu gier w które gram. Mam aktualnie Razery a dokładniej Razer Kraken Pro i dość dobrze na nich słychać (oczywiście dźwięk w 2.0) tylko przydałoby się żeby było trochę głośniej Nie chce się bawić w karty dźwiękowe, bo z tego co wiem ta co mam czyli Realtek jest jedną z najlepszych. Podsuniecie mi jakieś fajne słuchawki od Steelseries; ocenicie te co podałem w mojej poprzedniej wypowiedzi.
Przy okazji dzięki wielkie wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem, jesteście wielcy
Ci powiem ,ze moim zdaniem nie odczujesz zbyt dużej różnicy zmieniając słuchawki już masz całkiem niezłe. A kartę dźwiękową masz zintegrowaną?
Tak karta zintegrowana, pisałem temat jakiś czas temu i… dowiedziałem się, że już mam dość dobrą kartę dźwiękową to po co brać inną, prawda
Edit Mimo to proszę was o jakieś pomysły co do słuchawek.
To bym sobie w takim razie na twoim miejscu te pieniążki zostawił. Ale poczekaj na innych bo nie czuję się zbyt wielkim specjalistą od spraw związanych z dźwiękiem.
Okej czekam
W zupełności się zgadzam! Ale nie zawsze warto tak im ufać
Twoja decyzja. Dokładnie nie wiem czym różnią się poszczególny rivaly, na pewno budową i sensorami, tylko sensory wszystkie mają dobre. Ja rozważałem zakup ale Rival 310.
Co mógłbym polecić to to co sam bym kupił czyli Roccat Aimo. Mam obecnie Roccat Kone XTD i jestem w miarę zadowolony, Aimo ma usprawnione rzeczy na które narzekam w XTD więc myślę, że by się sprawdził. Tylko musisz wziąć pod uwagę, że ja jestem fanem Roccata ze względu na funkcję, którą tylko oni mają - czyli Easy Shift. Gdyby nie to to pewnie przesiadłbym się na steelseries, przynajmniej na próbę. Jednak konkretnego modelu SteelSeries nie wskażę bo nie jestem z nimi na bieżąco.
Jeśli chodzi o słuchawki to przerabiałem gamingowe i nigdy więcej, tylko muzyczne. W tej chwili mam 6 letnie AKG K514 MK II, one praktycznie się nie niszczą, dźwięk zarąbisty w porównaniu do gamingowych Creative. Mam podłączone je pod zintegrowaną kartę graficzną na płycie głównej Asus Z270F, wcześniej na laptopie i na głośność nie mogę narzekać.
Planuję w przyszłości wymienić je na AKG K240 Studio.
Do tego mam mikrofon na klips SteelSeries który był dołączany też do słuchawek Kraken v1.
Jeśli miałbym polecać słuchawki to tylko i wyłącznie kupno typowo muzycznych, a nie gamingowych Razerów, Roccatów, czy innych SteelSeriesów. Jest to moim zdaniem przepłacanie, nie są one warte połowy ceny.
Ja tam w ogóle się recenzjami jak chodzi o ergonomię nie kieruję. Jak sam nie przymierzę, dotknę to się nie zdecyduję w takich sprawach. Tym bardziej, że przy kompie spędzam pewnie więcej czasu niż profesjonalni gracze.
Po pierwsze to jest kłamstwo. Bo tylko część logitechów jest warta uwagi, dodatkowo nie mają one lepszych sensorów od innych dobrych myszek bo mają dokładnie te same wyprodukowane przez tą samą firmę. Dlatego znów kłamstwem jest, że mają absolutnie bardzo dobre sensory, bo by inne firmy musiałby mieć gorsze, a mają TAKIE SAME.
Ma badziewne słuchawki za miliony monet i zmiana na nawet tanie muzyczne wyjdzie mu na plus. Te słuchawki są jedynie drogie, nic więcej.
@Fizyda A możesz zrobić wyjątek i zobaczyć i są może jakieś warte uwagi od Steelseries zawsze chciałem jakieś słuchawki od nich.
Profesjonalni gracze też mają swoje subiektywne opinie, a są jeszcze mniej wiarygodni, bo za używanie konkretnego sprzętu dostają kasę. Ktoś, kogo sponsoruje SteelSeries, nie będzie używał myszki i klawiatury Razera - proste. A swoje subiektywne odczucia możesz sprawdzić w pierwszym lepszym markecie typu MediaMarkt gdzie tego sprzętu jest od groma. Może nie każdy model, ale część wygląda bardzo podobnie.
Do myszek, klawiatur czy słuchawek jest sens dokładać do pewnego momentu. Nie da się w pewnym momencie przeskoczyć technologii i fizyki i potem to już zaczynają się tylko fanaberie w postaci ledów, znaków towarowych i innego szajsu. Słuchawki do grania nie wymagają nie wiadomo jakich szmerów , bajerów by pełniły swoją funkcję. Mają tylko nie przekłamywać dźwięku i nie szumieć od byle urządzenia podpiętego do PC. Masz Krakeny. Nie ma sensu kupować niczego innego, bo to już i tak w miarę dobry sprzęt - przehajpowany, ale dobry ostatecznie. Do grania wystarczy. Nie będzie na tym podziwiał esencji arii operowych w bezstratnej kompresji i doszukiwał się każdego dźwięku pojedynczych instrumentów.
No już sam nie wiem… tak jak post wyżej zawsze chciałem zobaczyć jak to jest założyć na głowę jakieś steelseriesy i przetestować je w grze. Może ty byś mi jakieś doradził do 400 zł, nawet dla testu?
Nie doradzę Ci, bo nie używam słuchawek do grania - mało gram online w gry pokroju CS, a do BF1 wystarczą mi głośniki. Myślę, że tak czy siak 300 zł za słuchawki gamingowe to i tak za dużo. Wybór powinieneś zacząć od tego czy chcesz słuchawki otwarte czy zamknięte.
Raczej preferuje zamknięte. Okej dzięki za pomoc. Może Fizyda znajdzie jakieś warte uwagi od steelseries
Na moją wiedzę o słuchawkach to te powinny być najlepsze (z tego co na x-kom widziałem), będą dawać największą głębię i ilość dźwięków, czyli kluczowe rzeczy (jak dla mnie) w grze:
Dość interesujące zerkniesz jeszcze może na morele? Jakieś steelseries bym chciał.
Przykro mi, ale szkoda mi na to czasu, uważam, że nie są one warte ceny. Na pewno niczym szczególnym się nie będą różniły od razerów, chcesz przetestować sobie i zobaczyć zmiany kup słuchawki muzyczne, to będzie jakiś test gamingowe vs muzyczne.
Zobacz sobie te AKG które Ci pisałem.
Nadal czekam od kogoś na propozycję tych steelseriesów.
I zrobię tak kupię jakieś które mi ktoś doradzi do 400 zł i jak przetestuje zbiorę pieniążki to kupię te co podałeś, tylko dla mnie dziwne, że nawet nie Ci pro gracze , ale streamerzy (którzy nie reklamują np. tych słuchawek gamingowych) grają na tych gamingowych a nie muzycznych. Dość dziwne skoro muzyczne lepsze. Ogólnie mało streamerów oglądam, więc może i jacyś pewnie grają na muzycznych
Jeszcze raz powtarzam dla tych co by zapomnieli Nadal poszukuje jakiś fajnych steelseries do 400 zł, a jak nikt nie poda to założę po prostu temat pod to i tyle.
Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za pomoc!
Streamerz średnio też znają się na sprzęcie, wiem bo z kilkoma współpracuję. Ba nawet niektórzy to średnio się znają na streamowaniu i konfiguracji streama, ja im konfiguruje wszystko, a oni tylko streamują i to całkiem nieźle sobie radzą. Nie mówię tutaj o osobach co mają kilkadziesiąt fallowersów, czy kilkaset.
Mi chodzi o takich już bardziej znanych stremerów nie takich topowych tylko innych (no bo ci topowi to i tak pewnie mają sponsorów) Oni grają na takich bo im wygodnie czy nie wiedzą co tracą jak myślisz?