A umnie ? Klasy 4-6 - word,word,word,word i jescze raz word…formatowanie tekstu…lol…A teraz ? Word, word, html…potem może gimpa trcohe, ale jednak wszyscy graja w tanki na necie itd…
Powerpoint, powerpoint i jeszcze raz powerpoint…
Nauczyciel każe zrobić prezentację z multum świecidełek i ozdobników. Katorga. :roll:
Paint only!
2 gim Word, Excel i algorytmy
3 gim Algorytmy, Eli, Pascal
Wcześniej wypowiadałem się już w tym temacie, ale nie zaszkodzi znowu
Zacznę od tego, że sprzęt który posiada moje gimnazjum powinien znajdować się w muzeum, a najlepiej w zakładzie utylizacji sprzętu elektronicznego :mrgreen:
Celerony 500mhz, 32-64 MB RAM’ u, o grafice nie wspomnę i przedpotopowe monitory CTR z max. odświeżaniem 59hz (kilka chwil i mnie mdłości biorą) całości dopełnia zawirusowany MS Windows 98 i pakiet biurowy MS Office 97.
To tyle słów wstępu.
W szkole podstawowej w kwestii sprzętu było lepiej, 3 lata temu tamte komputery spełniały “normy” panujące w tych czasach.
Ale i tak bez przerwy wałkowaliśmy Paint’ a, Word’ a, Exel’ a i wreszcie w 6-tej klasie podstawowe podstawy HTML’ a.
W gimnazjum po tym złomie nie ma sie czego spodziewać.
Aktualnie jestem w 3 klasie, uczymy się pisać w MS W, liczyć w MS E i tworzyć cudowne prezentacje w MS PP. O żadnym Open Source na licencji GPL nie ma mowy, bo “musisz się dostosować do tego co jest w szkole, szkoła nie będzie wydziwiać z jakimś ołpenofisem i twoim obowiązkiem jest zrobić w MS Office” :shock:
O PHP C++ czy innych jeżykach programowania na razie ni widu ni słychu a zaraz się kończy rok szkolny. Może uda się liznąć trochę HTML’ a w czerwcu Gdyby nie własne zaangażowanie nie potrafił bym nawet włączyć komputera.
Muszę was zaskoczyć… jedna z równoległych klas pomimo wszelkich utrudnień stwarzanych przez pracownię (oczywiście z innym nauczycielem) przerobiła: html, podstawy C++ i Delphi. Próbowali nawet uruchomić GIMP’ a
Jak widzicie mimo złych warunków da się lecz prawie wszystko zależy od nauczyciela, jego zaangażowania i posiadanej przez niego wiedzy.
Myślę, że w liceum lepiej trafie i nie zmarnuje kolejnych 3 lat :roll:
Klasa 3 gimnazjum:
W programie mamy programowanie w Logo, program Logomocja… Tylko że to szajs, bo dla przedszkolaków-Kierowanie żółwiem, choć zrobiliśmy już program: Pływające rybki.
-Same początki są ok’a, ale później, jak na mój anty-matematyczny mózg-Niezbyt.
Teraz piszemy różne rzeczy w Excelu, ale dla mnie to też jest przydatne.
Klasa 2 gimnazjum
Głównie pisanie stron HTML, minimalnie trochę materiału z Worda.
Ogółem: Dla mnie nie jest to aż tak zły program… Ale to LOGO mogliby sobie odpuścić. #-o
ja jestem w 3 gimnazjum i skończyliśmy dosa office komeniusza bazy danych i teraz robimy flesha
aha i html
To chyba nie jest aż tak źle, co nie?
w trzeciej gimnazjum uczymu się obsługi Google :mrgreen: jak powiedziałem, że mam zainstalowane ubuntu to koles sobie zainstalował, pozatym ponad połowa klasy nie wie co to jest linux
A no nie jest źle nawet bardzo dobrze powiedział bym czytając posty innych
I rok studiów - kierunek - informatyka stosowana: ANSI C, C++, Algorytmy i struktury danych, Architektura komputerów, Systemy operacyjne itp.
1tech i przez pierwsze półrocze-komendy w cmd
2Gim. Exel , Power Point tip. :x
Ja bym leżał…
Dla mnie programowanie to trudna sprawa, jakoś tak.
Ja bym leżał…
Dla mnie programowanie to trudna sprawa, jakoś tak. #-o
I klasa - word, excel
II klasa - word, excel
III klasa - pascal (w między czasie przygotowanie do olimpiady informatycznej (logo, word, excel, html, algorytmy))
ogólnie jestem zawiedziony
Gimp, C++, Access etc
W ogóle w polskich szkoła poziom nauczania informatyki jest bliski dna. Ja przykładowo klasa o profilu mat-inf zamiast jechać z algorytmami i programowaniem to przerabiam "historia wirusów’. “Pierwszym wirusem był…” a na sprawdzianie pytanie co to Blaster. Dziękuję za taka informatykę.
1gimnazjum wrod,exel,paint itp