Czego Się uczycie na informatyce

Według mnie poziom informatyki w Polsce jest najgorszy . Wszyscy myślą ze nic nie umiemy a to nie prawda

Na informatyce na umcs’ie mam sporo informatyki, i tej teoretycznej, i praktycznej i matematycznej i sprzętowej :stuck_out_tongue:

Podstawówka - głównie Office

Gimnazjum - Office

Liceum (o profilu informatycznym) - Office, HTML, Gimp, no i dość dużo teorii (00110101 itp. :smiley: )

dzięki mnie późniejsze roczniki mają jeszcze linux-a :stuck_out_tongue:

Studia (informatyka) - tutaj to już wszystko :stuck_out_tongue:

(sieci, programowanie, architektura komp., bazy danych, algorytmy, algebra … itd.)

aju czy ty do jakiejś INFORMATYCZNEJ szkoly chodzisz ?

U mnie to wygląda tak:

Podstawówka- pierdoły tzn. Word, Excel, Paint i włączanie komputera :stuck_out_tongue:

I Gimnazjum - Tak samo jak w podstawówce tylko że bez tych dwóch ostatnich rzeczy :slight_smile:

II Gimnazjum - Początek roku Excel i trochę Worda, później HTML

III Gim - Nie ma infy :shock:

ZxEL , innymi słowy beznadzieja !

A ja zrobiłem :

1.programowanie w Visual Basic

2.Tworzenie własnej strony internetowej korzystając z programu FrontPage

1. Exel na poziomie zaawansowanym

2. Word i powerpoint został pominięty ponieważ są bardzo proste w obsłudze

No niestety do takiego Gimnazjum chodzę :? Szczerze mówiąc niektóre osoby z mojej klasy znają tylko 3 rzeczy które kojarzą się z komputerem mianowicie: Windows, GG i IE :x

No to u mnie jest tak: (2 klasa Gimnazjum, klasa informatyczna [podobno])

Jeszcze niedawno bawiliśmy się ACLogo :mrgreen:.

Nauczycielka powiedziała, że webmasteringiem zajmiemy się w trzeciej klasie. Ja chcę teraz! :lol: Mogę nawet sam przeprowadzić całą lekcję :P.

Co to wypowiedzi innych

Najciekawsze jest to, że nawet jeżeli powiesz nauczycielce, że FP jest ble, to i tak musisz w nim pisać stronki.

Używanie trybu graficznego, czy piszecie w kodzie? :lol:

niestety tryb graficzny ale prywatnie zajmuję się za kodowanie :slight_smile:

A u mnie było tak (*nie wiem jak teraz jest)

Podstawówka -paint, word, kopiuj wklej

I gim: word exel

II gim: Exel, Komeniusz LOGO, Access

III brak informatyki

aA u mnie boło fajnie w gimnazjum ale teraz jest DNO

podstawówka=>pisanie w zeszynie “Nie dotykać komputerów”

gimnazjum=>Pozdrawiam pana Kubale bo mnie dużo nauczył :slight_smile: tylko jak pytał to było przesrane, bo pytał z 3 ostatnich temetów a u niego to buło 3 ostatnie lata :smiley:

a teraz w liceum=> pisanie w wordzie listów :badgrin: i robienie slajdów w powerpoint ( 7 slajdów robimy już 2 miesiące! !!

czego oczekujesz w gimnazjum? Podstawy tylko i wyłącznie, dobrze was uczą, programowanie po co jakiejś dziewczynie co po giim idzie na humanistyczny kierunek C++

Zastanów sie trochę, chcesz sie uczyć to ucz sie w domu. Szkoła Cię wszystkiego nie nauczy.

A biologii jakoś uczą, albo chemii, nawet jak ta sama dziewczyna idzie na humanistyczny kierunek…

Podstaw…

W podstawie programowej jest zawarty - paint - i ta podstawa musi być zrobiona. Chcesz się uczyć programować… technikum informatyczne już jest w każdym mieście.

Chodzę III rok na profil technik informatyk … i co mogę powiedzieć:

• Na okrągło wałkujemy te same tematy na różnych przedmiotach ( już nie pamiętam ile razy mieliśmy zamianę systemów liczbowych, budowę dysku twardego )

• PSIO - Przerobiliśmy jak narazie Pascala ( Delphi - winapi - program zaliczeniowy na koniec semestru miałem napisać windowsowy kalkulator - widok PODSTAWOWY )

• PSIO - Przerabiamy Borland C++ Builder ( poziom jak w Delphi )

• PTI, OB - Excel, Word ( szkoda gadać, III klasa a dopiero zaczynamy tabele przestawne … )

• Grafika komputerowa -Photoshop, CorelDRAW - Poziom da się wytrzymać ( choć na pierwszych lekcjach miał być paint = czas wolny na necie )

• UTK - dość dokładnie przerabiamy budowę komputera ( sama teoria )

• Sieci Komputerowe ( specjalizacja ) ( II klasa - 4 lekcje CS-a dziennie - nie mogę patrzeć teraz na tą grę … , III klasa - przepisywanie Wikipedii (zabawa z partycjami dysku ( przy pomocy fdisk oraz partition magic ), macierze RAID, itp )

Co tu dużo gadać - ZAWSZE MOGŁO BYĆ GORZEJ #-o

Podstawówka - Paint, Word, Excel na poziomie podstawowym,

Gimnazjum - Teoria (np. o sprzęcie, kod binarny), oczywiście pakiet Office (word, excel, power-point), tworzenie animacji GIF

Liceum (aktualnie) - Pakiet Office (Word, Excel, Power-Point - poziom trochę bardziej zaawansowany), podstawy programowania (Algorytmy, TurboPascal) - poziom raczej podstawowy.

Było pewnie troche wiecej tego ale nie jestem w stanie sobie wszystkiego przypomniec na chwilę obecną

Podstawówka: Word, Excel, Paint

I gimnazjum: nic (nie było informatyki)

II gimnazjum: Paint, Word, Excel

III gimazjum: Podstawy algorytmów (ELI 2.0), LOGO, HTML i teraz zaczęliśmy Flasha.

A programowania na własną rękę musiałem się uczyć. Może będzie w liceum…

achh, jak mnie to w Polskich szkołach denerwuje że na lekcjach informatyki tak naprawdę niczego się nie uczysz ponieważ podstawy są przerabiane prawie w każdej klasie

Pozdrawiam

Kiedyś zrobiłem wykład na lekcji o Hardware to kolesiówka zbladła o czym ja tam mowię :smiley:

A co do Pakietu Office to już mi wszystkimi dziurkami w ciele wychodzi… Powinno cos być bardziej praktycznego.

HTML czy też PHP to czarna magia w mojej klasie…

Tylko by grali w CS’a albo coś…

Lekcje by były o wiele ciekawsze gdyby na lekcjach w gimnazjum przerabiane były np. podstawy flasha czy też jakiegos języka programowania…

Przecież Word czy też Excel nie jest trudny bez nauki by się każdy pokapował oco chodzi.