Czip m1

Obejrzałem i z tym gościem w pełni się zgadzam, zwłaszcza w tym co mówi na końcu w podsumowaniu :slight_smile:

https://www.youtube.com/watch?v=VPjhz9Ho6DQ

Przecież dokładnie tak robi Apple. Ba, ja właśnie w przypadku Apple miałem do czynienia z ludźmi którzy kupili sobie pakiet Adobe pod PPC i po przejściu na Intela przestawało działać. Przecież to właśnie programy z czasów windows 98 czasami działają do dzisiaj, a te z czasów PPC czy MC nie działają dzisiaj.

Przestań kombinować, trzymaj się faktów a nie tworzysz jakieś teorie.

Masz cudowne oprogramowanie do audio na maca, i dla DJ czy muzyka to jest super sprzęt. Masz soft do montażu filmów, który działał doskonale, ale przez zaniedbania firmy i brak solidnych stacji roboczych zawalili trochę ten temat. Masz fantastyczne oprogramowanie do obróbki foto i to tańsze od Adobe a do tego pisane przede wszystkim pod Maczka. Czemu chcesz na siłę wymyślać jakieś teorie? Ten sprzęt ma całą gamę zastosowań. Tylko trzeba to robić świadomie.

No i gdzie te pozytywy o Apple, które piszesz?? Znowu hejt na Apple z twojej strony bo kiedy i ile lat temu to było? Byli uzależnieni od sprzęty firm trzecich, teraz robią swój sprzęt i łatwiej przechodzi się na niego. Czepiasz się rzeczy, które większość oleje bo liczy się tu i teraz. Takie jest moje zdanie. Kogo kupując dzisiaj maca z M1 obchodzi co było 5 czy 10 lat temu?? Tylko ciebie. Tylko tobie się to rzuca i dlatego dla mnie to hejt na Apple bo argumenty twoje są za przeproszeniem wyjęte z Tylka. Rozmawiamy o o nowym sprzęcie Apple, a ty o tym co kiedyś. Odpuść sobie bo te twoje wypociny co raz bardziej w tym temacie tracą wszelki sens.

O co w tym chodzi bo nie rozumiem? Przecież w Windows 10 tez jest takie coś i nikt nie pali gumy i paniki z tego powodu.

wiesz co - już gdzieś wkleiłem link z wytłumaczeniem tego wszystkiego.
Jeżeli używasz normalnie , a nie katujesz (dosłownie) kompa codziennie ciężkimi programami to nie masz się czego obawiać :slight_smile:

znajedę ten link to ci zapodam później

ok - proszę :slight_smile:
https://www.youtube.com/watch?v=PbR18uyd4OI

Dzięki.

Ten program jest za darmo czy nie bo nie rozumiem skoro na stronie pisze Buy?

https://binaryfruit.com/drivedx

darmowy i do kupienia jak widzę , ewentualnie 30 dni zadarmo chyba
osobiście nie używam , więc zbytni nie pomogę :slight_smile:

W Terminalu zużycie dysku SSD jak sprawdzić w macOS? Ile zapisał ile odczytał z SSD :slight_smile:

Co do dysków SSD 256GB czy 250GB to na Windowsie przy obróbce filmów 4k lub zdjęć moim zdaniem tak samo szybko się zużyją jak na macOS. W Windowsie nawet jak ktoś ma 16+ GB RAM to sWAP mało kto wyłącza i dalej jest.

smartctl -a diskx gdzie x jest numerem dysku, np. disk0 w terminalu. Albo demo DriveDX.

Nie nie tak samo. Tutaj jest ewidentnie zbyt silne korzystanie ze swap, jeśli jest mało pamięci. Tym niemniej przy zwykłym korzystaniu z komputera wytrzyma spokojnie kilka lat.

Sądzę, że po prostu poprawią w jakiejś aktualizacji, a do cięższej pracy nie kupuje się 8, czy 16 tylko ze 64 GB RAM.

Niestety jest to prawda i zarazem moje największe zmartwienie, jeśli chodzi o maszyny z M1.
Aplikacje na ARM (emulowane i natywne) wydają się zjadać więcej pamięci, niż te odpalane na x64, co oczywiście prowadzi do ostrego swapowania.
Kolega na swoim Airze z 8GB przez kilka miesięcy przeglądając głównie neta na Safari zapisał ponad 60 TB na SSD.
To nie jest normalne zachowanie i być może jest to jeden z problemów “wieku dziecięcego” nowej platformy.
Podejrzewam, że jeśli tego nie rozwiążą, to za kilka lat może to być jeden z głównych powodów serwisowania komputerów z M1.

dokladnie tak
dlatego myślę ,ze nie warto się przejmować tym zagadnieniem

No tak, a ponieważ Apple uwielbia gdy użytkownik nie może nic sam zrobić, tym razem zamiast nietypowego slotu, poszli po całości i wlutowali RAM i Dysk w płytę. Więc oprócz kości dojdzie kilka dodatkowych stówek za samo lutowanie. Dobrze, że chociaż działa bez problemu. Ale jak ich znam już oni wymyślą coś w kolejnej wersji, żeby był jakiś problem. :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Problemem nie jest to, że pamięć jest wlutowana, tylko to, że M1 pomimo sporego apetytu na pamięć nie umie w więcej niż 16GB.
Widzę tu dwa rozwiązania:

• optymalizacja softu i zmniejszenie zapotrzebowania na pamięć;
  • Wsparcie dla większych pojemności i entry model z 16GB RAMu (rozsz. 32/64GB).

Dopóki to się nie wydarzy trzeba podchodzić sceptycznie do modeli 8GB.
Nawet Apple nie wygra z fizyką i TBW na SSD :slight_smile:

RAM jest wlutowany w ARM M1 wszędzie to piszą i mówią na YouTube specjalisto.

Ewentualnie dać możliwość wyłączenia SWAP lub chociaż możliwość przeniesienia sWAP na inny dysk zewnętrzny.

Taki jak ja gdzie 90% to Safari i Apple Music to raczej nie zarypie tego dysku w rok bo nawet w tej chwili zajęte:

56

Ale np używając Deezer, który jeszcze nie jest natywny dla M1, i który pobrane piosenki zapisuje w RAM, a nie na dyskupotrafil moment zapchać pamięć i SWAP-owac.

Ale zauważyliście chociaż , ze Apple nic nie mówią na ten temat? Myslę, że to tylko kwestia optymalizacji systemu jak i jego migracji wylącznie na ARM/M1 - ewentualnie skończy się na jakiś poprawkach i tyle,wątpię aby w ten sposób podcięli sobie nogi , płacąc odszkodowania z tym związane.

To musieli by już w tym roku wydając macOS 12 zrobić tylko na ARM, ale co z tymi co w 2019/2020, a nawet 2021, którzy kupili maci na Intelu? Zostawią ich już na Big Sure? A właśnie na Big Sure na Intelach tez ten SWAP działa tak samo jak na M1? Ktoś coś wie?

Mi wywala not found jak wpisuje smartctl -a disk0 w terminal na Big Sure 11.3

16

Tak, ale zwykły użytkownik komputera może myśleć, że to nie kłopot, będzie chciał, to sobie dołoży, tak samo dysk zmieni. Skoro temat jest o m1, to warto aby czytający zdawali sobie sprawę, że jak padnie dysk za dwa lata, to na wymianę nie wyda 300zł, tylko 1300zł albo więcej.

No coś ty ? Kupujesz malutki, fajny komputer i podłączasz zewnętrzny dysk, żeby tam swapa trzymać?
Muszą coś z tym zrobić, i na bank zrobią, bo jakby był to poważny problem, to ich pozwami zajadą.

Nie zarypie nawet w 5 lat. Ale jak z trwałością, zobaczymy za jakiś czas.

Bo brakuje ci smartmontols, jak chcesz to zrobić z terminala, to tutaj masz instrukcje.

Ale prościej będzie sprawdzić za pomocą, DriveDx link

Okropny bol w pupie masz z tego powodu. Wyluzuj bo nic z tego nie będziesz miał, jak będziesz o tym ciagle pisał na Apple.

Albo i więcej lat. Sproboj w Windowsie 10 nie zależnie ile masz ramy nie wyłączać SWAP i zostaw go na automacie. Zobaczymy czy nie będzie z SSD podobnie jak w macu z M1.