Czy nitro i neony są legalne?

Przecież nikt nie zabrania przyciemniać szyb, byle przednie boczne szyby były max 30% przyciemnione, tylne szyby nawet można zaspawać tak jak jest to w busach.

Punisher2010 - szukasz już na prawdę różnych wymówek, byleby tylko znaleźć usprawiedliwienie dla swoich bzdurnych pomysłów.

Prawdopodobnie, żeby takowe szyby mieć przyciemnione ze względów bezpieczeństwa, to musisz to jakoś udowodnić. Oni (czytaj politycy i inne wysokie osobistości) mają taki przywilej z racji pełnionych funkcji.

W autach osobowych nie masz prawa przyciemnić ani zasłonić tylniej szyby , w busach można bo jest to samochód dostawczy , tak samo jak w aucie osobowym montujesz sobie kratkę z tyłu by zrobić z auta osobowego , auto dostawcze to dopiero możesz sobie nawet cały tył zaspawać blachami.

amorek273 , Tylne boczne bez problemu możesz przyciemniać/zasłaniać/zamalować nawet w 100%, normy dotyczące przejrzystości dotyczą szyby czołowej oraz przednich bocznych. Zwróć uwagę, że wiele samochodów osobowych użytkowanych w firmach mimo, że nie mają kratki, mają zaklejone tylne okna reklamami.

Co do zaspawania to się zgodzę - nie koniecznie mogło by to być zgodne z prawem, bo może być niezgodne z homologacją na daną wersję pojazdu (ale to tylko moje domysły)

Tylne szyby można przyciemnić, tylko przednich i bocznych nie można

To jak , przepisy się zmieniły , przecież ja chciałem w swoim aucie przyciemnić tylnie szyby i ‘‘■■■■’;’ zostałem poinformowany że przy przy pierwszej lepszej kontroli dostanę mandat i zabiorą mi dowód rejestracyjny .

Kto Cię tak poinformował? Odkąd pamiętam nie było to zabronione - możesz nawet teraz iść, czarną olejną zamalować tylne (pogrubione nieprzypadkowo ;-)) boczne i nikt Ci nic z tego powodu nie zrobi.

cedar, nie można przyciemniać tylnich szyb ,tak mówią przepisy , chyba że fabrycznie zostały przyciemnione , nawet koleżka mój miał kiedyś kontrole , sam przyciemniał szybę tylnią i policja chciała mu dowód rejestracyjny zabrać , ale powiedzieli mu że jak na miejscu zerwie tą folie to będzie mógł odjechać z dowodem.

Podaj ten przepis skoro się na niego powołujesz.

Kolega mógł mieć z innego powodu problem - jeśli przyciemnianie było za pomocą naklejanej folii to:

Po pierwsze - folia być może nie miała homologacji/certyfikatu (tak, tak, każdy element użyty a wpływający na bezpieczeństwo musi mieć homologację i odpowiednie certyfikaty). Lub/i:

Po drugie: folia była nieprawidłowo naklejona - z tego co się orientuję w oknach z szybami odsuwanymi nie powinna być naklejona do samego brzegu szyby a tylko do tego miejsca, które chowa się w ramkę drzwi (należy zostawić margines 5 - 10 mm). Jest to spowodowane tym, że folia mimo, że cienka to też ma grubość i klinując się w ramce wzmacnia/klinuje szybę w ramce a to utrudnia/uniemożliwia wybicie szyby przez np. ratownika w czasie próby dostania się do wnętrza po np. wypadku.

PS. tylnych a nie tylnich

To jednak wyszło na to że mnie w wała zrobili. Miałeś cedar racje , zwracam honor.

Wychodzi na to, że Twój kumpel nie miał tego zaświadczenia :smiley: albo coś było w nim niezgodne z prawdą 8)

Dodam tylko, że homologacja folii w uproszczeniu polega na tym, że powinna rozerwać się podczas uszkodzenia szyby. Służy to zwiększeniu bezpieczeństwa w pojeździe który uległ wypadkowi - pasażerowie otrzymują alternatywną drogę ucieczki.

Po naklejeniu folii szyba nie kruszy się, ale rozdziera się, przez co łatwo ją np. wypchnąć.

Nie wiem czemu, ale zauważyłem w minibusach/microbusach, że boczne i tylne szyby przyciemniane (chyba fabrycznie) są tak bardzo przyciemnione iż zdawało by się, że mogły by ograniczać widoczność gdyby były z przodu i boków na przodzie. Lecz to tylko się zdaje, z tego względu iż z zewnątrz praktycznie nie widać wnętrza pojazdu, lecz z wewnątrz wszystko widać doskonale i nic nie ogranicza widoczności, niestety nie chroni też przed słońcem. Coś jak lustro weneckie. Więc zamontowanie takich szyb z przodu i boków na przodzie auta powinno być legalne. Ładnie to wygląda i jest bezpieczne. A dodatkowo w środku zrobić pasek na szybie przeciwsłoneczny

Nigdy takie coś nie będzie legalne bo policja musi widzieć kto siedzi za kierownicą , po za tym lustro weneckiej jako przednia szyba jest bardzo niebezpieczne dla innych uczestników ruchu drogowego.

Najlepsze przyciemniane fabrycznie. Najlepiej w kolorze nadwozia :slight_smile:

tyle że te są drogie, lecz masz już homologacje na nie

Ja przykładowo jezdzę nissanem skylinem z 2001 roku mam tam zamontowane mi.: nitro NOS , niebieskie neony ,spojler i przyciemniane tylne szyby i jak narazie policja się do mnie nie przyczepiła a spoiler dużo daje wozowi który ma ok 500 KM

to chyba w gran turismo tak masz

:lol: buahahah xD dobry żart na początek dnia, zapewni mi humor na cały dzień :lol:

Wydaje mi się , że jednak to będzie Need For Speed Most Wanted :smiley: