Zdrowe nie jest, natomiast to zależy od danej osoby, to jak z jadem pszczoły, większość osób ma niewielki bąbel i chwilę poboli i po temacie, a są tacy, którzy dostają wstrząsu i umierają. Tak samo jest z Covidem. Margaryna natomiast jest jak palenie papierosów, powoli wyniszcza organizm.
Moim zdaniem to nietrafiony przykład. Bo to czy ukąszenie pszczoły przejdziesz prawie bezobjawowo czy skończysz martwy po wstrząsie anafilaktycznym zależy od tego czy jesteś na ten jad uczulony (i w jakim stopniu) czy nie. Natomiast spożywanie margaryny jest niezdrowe bo sama margaryna jest niezdrowa. I nie ma znaczenia czy ktoś na jej składniki jest uczulony czy nie.
Z tym, że to analogia Covida, a nie margaryny, przeczytaj jeszcze raz, bo po prostu źle zrozumiałeś.
A teraz rozumiem o co ci chodziło. Spoko w sumie mogę się w takim razie zgodzić.
Mój dziadek, który zmarł w wieku 96 lat przez około 60 lat jadł margarynę i …był okazem zdrowia a zmarł na skutek wypadku.
Tak więc to wszystko, zależy od organizmu jak sobie radzi z chemią.
Natomiast 40 letni znajomy jadł tylko to co zdrowe i dostał raka jelit.
Wszystko to loteria i zależy od człowieka.
Mój żył 90 a od 20 roku życia palił pety. Czy to według tego dowodzi, że papierosy nie szkodzą zdrowiu? Takie tezy i wciąganie na podstawie z nich wniosków że „a mój dziadek robił to to i żył 100 lat” są po prostu głupie. Bo raz, że jedna jaskółka wiosny nie czyni a dwa że zdarzają się wyjątki od reguły. Jednak są to tylko wyjątki i nie należy o tym zapominać.
Nie, to dowodzi że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na truciznę.
Poza tym, często gęsto to co miało nas niby „truć” - jaja, bo cholesterol… okazuje się, że są cudownym pokarmem.
Wszystko to, oprócz oczywistych rzeczy jak fajki i alkohol jest względne i co rusz okazuje się, że jest inaczej, niż uważano.
Najpierw olej kokosowy super a teraz fe…
Tutaj chyba pomyliłeś palmowy z kokosowym. Z tego co wiem to kokosowy jest bardzo zdrowy to palmowy jest niezdrowy a dodawany jest do chipsów czy słodyczy.
Nie - teraz kokosowym to radzą smarować twarz…
Wszystkie te teorie są funta kłaków warte.
kokosowy zawsze służył też jako kosmetyk. ale serio, myślisz się. w spożywce to palmowy jest niezdrowy kokosowy nadal jest powszechny.
To poczytaj jak okazało się, że jest niezdrowy…
Nie ma o co się sprzeczać, bo sam wiesz, że co rusz to zmieniają teorie…
Teraz piramida żywnościowa jest zupełnie inna niż jeszcze kilkanaście lat temu.
Już na samym dole nie są artykuły zbożowe i tak dalej i tym podobne…
Znajdę ci zaprzeczenie, ale jak pisałem, co rusz zmieniają optykę, co jest zdrowe a co nie.
" Czy powinniśmy używać oleju kokosowego? Zdecydowanie nie! Wspomniane wyżej kwasy nasycone, których w tym oleju jest ponad 90%, znacznie podnoszą ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe oraz układu krążenia, w tym przede wszystkim na miażdżycę".
I takie tam brednie wypisywane co rusz inaczej w zależności kto pisze.
A jak zmienili dopuszczalne normy wszystkich wyników.
Teraz są one specjalnie obniżane (na przykład cukru i cholesterolu), aby lekarze mieli „podkładkę” do szpikowania coraz to większej ilości ludzi pigułami.
A okazuje się, że nie przynoszą one (te piguły) w wielu wypadkach korzyści, a tylko niepotrzebnie obciążają organizm efektem ubocznym.
Pokazywali ostatnio jak to polscy rolnicy „dbają” o polskich konsumentów…ta, mają „grządki dla siebie” i „dla nich”.
Czyli sobie obornik a im walą tony nawozów i mamy zielone ziemniaki i takie tam, wszystko nafaszerowane chemią.
W takim razie jaką macie opinię o cukrze i czy tzw ciemny np trzcinowy lepszy?
Zabawne, że rozmowa pasuje do tematu wątku. Niejeden „fejk albo manipulacja” jest w temacie żywienia.
Opatrzności niech będą dzięki, że dostałem się w łapy tych przekupnych lekarzy!!!
Wg mnie najwięcej niedobrego zamieszania robią świetnie zmotywowani sprzedawcy dużych firm farmaceutycznych, z nieograniczonymi pieniędzmi, którzy ze swoją ofertą trafiają bezpośrednio do osób na których polegamy, jak lekarze, rządy itp. Nie chodzi mi tu o szczepionki tylko ogólnie.
Przykład jeden z wielu:
Dziwi jeszcze kogoś że Simon płakał w TVN jak znoszono maseczki?
Pisząc przekupni lekarze mam tu na myśli tych najbardziej procovidowych celebrytów którzy mają spore zasięgi a nie wszystkich lekarzy w ogóle. W szczególności właśnie chodzi mi o Simona, Grzesiowskiego, Fiałek. To są czołowi propagandyści koncernów farmakologicznych. Właściwie (dla mnie) to oni wszyscy są ich przedstawicielami handlowymi.
Bez znaczenia, cukier to coś, co człowiek spożywał bardzo rzadko. W owocach, jak trafił i zwierzęta nie wyjadły, miód. Niestety w każdej postaci jest nie zdrowy, dlatego lepiej zjeść owoc niż pić sok.
Ok, ja się spotkałem z taką opinią, że z owocami też trzeba uważać bo w krótkim czasie stały się wielokrotnie słodsze niż kiedykolwiek w historii.
Zasada zawsze była taka, że w diecie przewagę powinny mieć warzywa nad owocami. No i owoców nie należy jeść wieczorem tylko rano lub w ciągu dnia.