Trochę za mała kwota na wpis.
No tak, min to 200 zł, mea culpa
Napisałem wyraźnie. Więc nie pomijaj a uwzgledniaj
I tam zgodnie z prawem pozwana strona będzie musiała udowodnić ze dokonała zapłaty.
Takie sa przepisy. I to one decydują a nie twoje widzimisie.
Autor tematu dostał przedsądowe wezwanie do zapłaty, dowiedz sie co to jest i jaki jest potem następny krok wierzyciela, „prawniku”.
Cud tylko, że firma kurierska nie wzięła podwójnej opłaty za przekierowanie paczki do punktu
Nie, nie będzie musiała, bo kupujący w tym przypadku nie jest stroną, która jest jest winna jakiekolwiek pieniądze sprzedającemu. On zawarł umowę z firmą zewnętrzną, że daje im towar a oni mu albo kasę, albo zwrot towaru.
Nie, nie są takie przepisy.
Autor tematu dostał pismo, które niema jakiejkolwiek mocy prawnej i wynika wyłącznie z powodu braku wiedzy. Taka forma wręcz jest podstawą do oskarżenia o próbę wyłudzenia pieniędzy. Ba, nawet gdyby autor tematu w ogóle nie zapłacił i zawinął paczkę, to nadal sprzedający niemiałby podstaw prawnych do żądania od niego kasy, tylko od firmy która nie wywiązała się z usługi. Forma sprzedaży za pobraniem oznacza opłatę zanim wręczy się towar. Zatem kupujący musiałby trzasnąć gazrurką w łeb kuriera i zawinąć towar, aby nie zapłacić. A nawet wtedy to nie problem sprzedawcy tylko firmy kurierskiej, i nadal musieli by zapłacić sprzedającemu kasę, a potem dochodzić swoich praw.
Inna sytuacja by była, gdyby to sprzedawca dostarczał paczkę i zarobił w baniak.
Ślepota nie boli… Bo napisałem to 4 dni temu.
Powtórzę dosadnie:
Sprzedawca może Cię „pocałować w pompkę”. Ty mu zrobiłeś łaskę, że zainteresowałeś się.
A straszaki typu „Przed sądowne wezwanie do zapłaty”, „Ugodowe wezwanie do zapłaty”, „Ostateczne wezwanie do zapłaty”, „Egzekucyjne odzyskanie zadłużenia” i inne takie szmatławe teksty jeśli nie zostały poprzedzone inną formą wezwania / przypomnienia służą do podcierania pupy.
Większość firm które stosują ten sposób bazuje na psychologii „strasznych słów”.
To tak jak ja ostatnio zamiast powiedzieć „Trzeba wezwać Policję”. powiedziałem, że trzeba wezwać „Organy wykonawcze Prokuratury”.
Pyskaty ludek zgasł jak świeczka.

A to przepraszam, nie wiedziałem, że tylko januszek i wasabi mogą.
Oni przynajmniej nie zaczynają swojego udziału w dyskusji od prowokacji jak ty czy Yakii.

Oni przynajmniej nie zaczynają swojego udziału w dyskusji od prowokacji jak ty
Masz rację, to była prowokacja

@hindus - tylko Twoja opinia w tym temacie jest użyteczna i konkretna.

Nie, nie będzie musiała, bo kupujący w tym przypadku nie jest stroną
Naprawdę. Czyzby towar został najpierw sprzedany Firmie kurierskiej?
Największą przyjemnością w moim życiu jest świadomość że co rusz trafiam na głupszych od siebie
/M. Twain/

Czyzby towar został najpierw sprzedany Firmie kurierskiej?
Nie, towar nie został sprzedany nikomu do momentu zapłacenia za niego przy odbiorze.
Firma kurierska została wynajęta do dostarczenia i sfinalizowania transakcji, za co pobrała dodatkową opłatę i zobowiązała się do odebrania pieniędzy w zamian za towar. Do momentu przekazania towaru lub pieniędzy odpowiada za niego i niema znaczenia czy zostanie okradziona, czy gdzieś zostawi towar, czy rozda za darmo.

Do momentu przekazania towaru lub pieniędzy odpowiada za niego i nie ma znaczenia czy zostanie okradziona, czy gdzieś zostawi towar, czy rozda za darmo.
Tylko ze w tym przypadku odbiorca jest w posiadaniu mojego towaru a nie kurier
Sprawdź jak to jest z ta odpowiedzialnościa. .
Podeprzyj to konkretnymi przepisami.
Ustawa, rozdział, artykuł itp.
Napisałem tu cos takiego. Do dziś nie mam odpowiedzi. Rzeczowej, konkretnej, zadnej.

Czy i jaka jest róznica w odpowiedzialnosci prawnej, płacac najpierw sprzedawcy a potem go odbierajac lub odwrotnie.
Czy dokonujac wyboru dostawcy(kurier) ty ponosisz odpowiedzialnośc za całość czy sprzedawca ewentualnie dostawca.
Czy zmieniajac jednostronnie warunki umowy miedzy tobą a sprzedawca dotyczacej sposobu odbioru i zapłaty, odbiór od kuriera i zapłata u niego, na jakiś punkt odbioru, przejmujesz pełną odpowiedzialnosć czy dzielisz ja z kimś a jesli tak to z kim? Kurierem czy punktem odbioru.
Ja w przeciwieństwie do ciebie i podobnych tobie, napisze i podeprę sie regulaminami.
Firmy „kurierskie” musza mieć regulaminy stworzone na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego, Prawa przewozowego, pocztowego a nawet karnego.
To fragment jednego z nich:
15.13 Przy realizacji Usługi obejmującej Przesyłkę doręczaną za
pobraniem (C.O.D. Usługa za pobraniem, C.O.D. Express Usługa za
Pobraniem lub C.O.D. INT Usługa za pobraniem) pobranie należności
od Odbiorcy realizowane jest w imieniu i na rzecz Zleceniodawcy i
jest równoznaczne z zawarciem przez Zleceniodawcę i Odbiorcę
oznaczonej umowy.
Co oznacza ze firma kurierska nie jest żadną dodatkową strona a przedstawicielem Sprzedawcy.
17.6 DPD nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną na
skutek niewykonania lub nienależytego wykonania Usługi, jeżeli
niewykonanie lub nienależyte wykonanie nastąpiło na skutek
naruszenia przez Zleceniodawcę, Nadawcę (niebędącego
Zleceniodawcą) lub Odbiorcę przepisów prawa, zasad współpracy,
RUM, RUK lub postanowień niniejszych Warunków, w szczególności
DPD nie ponosi odpowiedzialność za przekroczenie terminów
realizacji Usługi.
Co oznacza ze jesli Odbiorca zmienił cokolwiek w czymkolwiek to jego kierunkiem jest drzewo a nie „Kurier”. A zmienił.
No i punkt najwazniejszy.
17.1 Roszczenie z tytułu nienależytego wykonania Usługi wygasa
wskutek przyjęcia Przesyłki bez zastrzeżeń.
Nie dotyczy to jednak roszczeń z tytułu niewidocznych ubytków lub uszkodzeń przesyłki zgłoszonych przez Odbiorcę nie później niż w terminie 7 dni od
przyjęcia przesyłki
Została przyjeta bez zastrzerzeń czy nie? Czy jest jakieś inne wyszczególnienie co do zastrzerzeń.
np. ze firma zapomniała cos przelać na jakies konto?
Prosze pamietać ze przesyłka doręczana za pobraniem, jest jedną z usług a to kto ją przyjmuje jest raczej oczywiste. Czy tez nie bardzo
No i na koniec.
Wszelkie spory rozstrzygaja Sądy powszechne
P.S. Przyjemnej zabawy w studiowaniu i zrozumieniu prawa

Tylko ze w tym przypadku odbiorca jest w posiadaniu mojego towaru a nie kurier
A skąd, w tym przypadku dla ciebie w posiadaniu towaru jest firma kurierska i skoro dała go klientowi bez kasy, to tak samo jakby to ONI go ukradli. Nikogo nie obchodzi czy towar ma klient, czy ma go Matka Teresa z Kalkuty.

Podeprzyj to konkretnymi przepisami.
Przesyłka pobraniowa jest bezpieczna przede wszystkim dla Kupującego. Nie wykonuje on przedpłaty, więc dopiero trzymając w ręku przesyłkę, ponosi koszty. Wiele osób sądzi, że przed zapłatą za pobranie będzie mogło otworzyć paczkę, sprawdzić zawartość i na podstawie własnej oceny podjąć decyzję, czy za nią zapłaci, czy nie. Niestety, w przypadku przesyłek pobraniowych nie ma możliwości sprawdzenia zawartości paczki. Odbiorca może otworzyć paczkę dopiero po zapłaceniu za nią.
Zdarzają się też sytuacje, że Odbiorcy nie posiadają wystarczającej ilości gotówki potrzebnej do zapłacenia za pobranie albo celowo nie chcą odebrać przesyłki. W takiej sytuacji kurier nie może przekazać przesyłki, a awizo różni się od tego pozostawianego na wypadek nieobecności Odbiorcy. Oczywiście trzeba tutaj pamiętać, że po stronie firmy kurierskiej usługa została wykonana, dlatego że została podjęta próba doręczenia przesyłki. Różnica między nieobecnością Odbiorcy a „brakiem gotówki” jest znacząca, dlatego że w pierwszym przypadku kurier podejmuje kolejną próbę doręczenia, natomiast w drugim – stwierdza odmowę przyjęcia przesyłki.
Niestety, część przesyłek pobraniowych wraca do Nadawców, przez co ponoszą oni straty. Towar został wysłany w dobrej wierze, z zamysłem, że Odbiorca zapłaci za pobranie, tymczasem wysyłka okazała się nieskuteczna, a Nadawca stracił tylko pieniądze
Zanim kurier nie pobierze kasy, nie może paczki wydać, nie może pozwolić na otwarcie paczki, nie może jej zostawić, nie może dać pani Krysi z 2 piętra i jest za nią odpowiedzialny do momentu POBRANIA KASY.
Usługa dostarczenia paczki za POBRANIEM, wygasa w momencie przekazania kasy, lub paczki z powrotem.
Napisałem ci wyrażnie ze nie interesuja mnie twoje bajki
Ale jesli chcesz je opowiadać to udokumentuj je konkretnymi przepisami.
Powtarzam Konkretnymi. Jaka ustawa lub kodeks oraz który artykuł i paragraf. ma do tych opowiesci zastosowanie.

Ale jesli chcesz je opowiadać to udokumentuj je konkretnymi przepisami.
Przepisami do czego? Bo to kiedy ma oddać kasę firma kurierska, i w jaki sposób określa się w umowie.
Zresztą sam napisałeś.

Przy realizacji Usługi obejmującej Przesyłkę doręczaną za
pobraniem (C.O.D. Usługa za pobraniem, C.O.D. Express Usługa za
Pobraniem lub C.O.D. INT Usługa za pobraniem) pobranie należności
od Odbiorcy realizowane jest w imieniu i na rzecz Zleceniodawcy i
jest równoznaczne z zawarciem przez Zleceniodawcę i Odbiorcę
oznaczonej umowy.
Skoro kurier nie pobrał kasy, to nie zaistniała transakcja, bo nie może on wręczyć paczki za pobraniem, nawet do obejrzenia, a już tym bardziej zostawiać bez otrzymania zapłaty. Więc w imieniu sprzedawcy nie wywiązał się z usługi, jest tak samo jakby ukradł paczkę, zgubił itd. to niema znaczenia.

Przepisami do czego? Bo to kiedy ma oddać kasę firma kurierska, i w jaki sposób określa się w umowie.
Tak myslałem. Zero wiedzy prawniczej a rozgadany jakby ze dwa kierunki opanował wraz z wykładniami.

Wydanie towaru który ma status „Pobranie” jest już uregulowaniem stosownej umowy pomiędzy Tobą a wydającym który w tym wypadku reprezentuje interesy sklepu.
A dokładnie jakie przepisy to reguluja? Prosze o konkretną odpowiedź. Ustawa, artykuł i paragraf.
Stukaj sie w czółko stukaj. Moze od tego jakiś synaps przybędzie
ja myślałem że trollujesz a ty po prostu głupi jesteś…
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.