Defender, to jedno i nadto wystarczający, bo czasem nawet głupio się czepia i na zasadzie pomijania „znanych dobrych plików” to ułomna ochrona, gdyż właśnie gro ścierwa i malware śledzące, i byle wiru, to a aplikacjami MS, to z dodatkami google. Na wszystko inne dobry defender, bo wykrywa nawet podrobione czasem podpisy trojanów, ale zwykle to po czasie odbywa się, po zakneblowaniu pewnej funkcji WD - tak samo jest ze wszystkimi antywirusami.
Prawdziwa ochrona z netu jest w necie. Jakby minery, phish, ramso, track, ads fake, były pa poziomie przeglądarek blokowane, to WD raz na tydzień meldowałby niezmiennie, że nie znalazł zagrożenia.
To użytkownik hula w internetach i nawet nie musi wiedzieć,że minęło go „szczęście” załapania się na trojana, malware cycuś…
No to pojadymy z tym koksem - addony:
Link Redirect Trace Wykonaj zaawansowaną, kompleksową i najważniejszą prawidłową analizę linków, przekierowań i kanoników. Użyj tego rozszerzenia do analizy SEO, na stronie SEO, Off Strona SEO, analiza konkurenta i więcej.
Oto kilka rzeczy, których możesz użyć wtyczki prześledzą link do:
• Sprawdź i znajdź problemy na stronie SEO
• Sprawdź i znajdź problemy na stronie SEO SEO (linki przychodzące)
• Sprawdź linki konkurenta
• Sprawdź swoje linki partnerskie - zrozumieć, kto jest ustawieniem cookie
• zrozumieć pełny łańcuch przekierowania i zmniejsz chmiel, jeśli to możliwe, aby uzyskać szybsze czasy ładowania
• Sprawdź swoje linki po migracji lub przeprojektowaniu stron internetowych
• Sprawdź, czy skrócony adres URL wskazuje na niebezpieczną stronę internetową
Netcraft Extension Kompleksowe informacje o miejscu i ochrona przed phishingiem i złośliwym javascript podczas przeglądania sieci
Rozszerzenie NetCraft jest narzędziem umożliwiającym łatwe wyszukiwanie informacji związanych z witrynami, które odwiedzasz oraz zapewniając ochronę przed phishingiem i złośliwym JavaScript, w tym cyberprzestępczość związana z Coronavirus.
Jest u mnie więcej rozszerzeń jak strist pop-up blocker, czy uBO. Wielu ma uBO, ale co w tym Ubocku jest blokowane? A ze 100 tysięcy różnych szlagów.
No i to by było na tyle, oprócz wygody.
Kiedyś byłem na forum purepc, latałem, przeglądałem i trafiłem na wielkie larum w O Forum, że zainfekowane. To akurat była zemsta odchodzącego moda, że włączył tam minera. A ja go nawet nie zauważyłem! Dla mnie było lekko i tyle.
Czasem wyskakuje mi, że fałszywa strona bankowa, albo cuś.
Jakbym nie wiedział, to i comodo, i kaspersky i avg, a nawet avast łykali by do systemu wszystkie robaczywe śliwki pomijając pojedyncze, bo im się tak zdarza. Pamiętam, że Crypti komorowski miało najwięcej użytkoli z comodami, potem z avastem i kasprem.
Co się nie wpuści z internetu, tego nie ma i tyle.
Dodam, że tu jest wielu takich, co latami nie mieli antywirysa i nigdy nie mieli infekcji, ani innych rewolucji. Prawdziwe blokowanie, to w przeglądarce. Potem można mieć niezłego defendera nawet dla spokoju sumienia.