Deep learning/uczenie maszynowe/sztuczna inteligencja i tematy powiązane

lepiej o tym nie myśleć :wink:

Trzeba będzie chińskie kupować

choć wciąż słowo ‘realstyczne’ jest mocno na wyrost. Niektóre przypominają postacie z gier komputerowych (tak z 10 lat temu) - trochę lepiej mi sie na to patrzy. No ale nie nic z tego nie jest jeszcze realistyczne.

Sądze ze jednak lepiej by było, by To mozna było przynajmniej po wygladzie odróznic od człowieka, gdy quantum hardware system uda się zmniejszyć z wielkosci samochodu do wielkosci zwykłego czlowieka.
Wtedy bedzie mozna się zacząć bać.

1 polubienie

O Dragan w niedziele, dobre. W sumie jest interesujący z nim wywiad na kanale didaskalia. Najciekawsze punkty z mojej strony to walka o zasoby oraz brak zrozumienia dlaczego AI działa tak jak działa.

Swoją drogą, pierwsze „AI” z jakim się spotkałem, które działało na zwykłych domowych komputerach. Rok 1992. Oczywiście nazywanie tego AI to nadużycie tego słowa, to był prosty program typu „jeżeli-to”. Niemniej jednak zaostrzył apetyt i po 30 latach mamy algorytmy GPT, które w porównaniu do tego co było w 92 są niesamowite

Jeśli szukasz genezy algorytmów to sięgają one 1305 roku:

Oj nie.
Jeszcze wczesniej.
https://www.enjoyalgorithms.com/blog/history-of-algorithms

Czy czeka nas przełom w materiałach? AI tworzy setki materiałów, których opracowanie klasycznymi metodami zajmowało lata.

Od akumulatorów do pojazdów elektrycznych, przez ogniwa słoneczne, po mikrochipy - nowe materiały mogą przyczynić się do przełomu technologicznego. Jednak ich odkrycie zwykle zajmuje miesiące, a nawet lata badań metodą prób i błędów.

Google DeepMind ma nadzieję to zmienić dzięki nowemu narzędziu, które wykorzystuje głębokie uczenie się do radykalnego przyspieszenia procesu odkrywania nowych materiałów. Technologia ta, zwana sieciami graficznymi do eksploracji materiałów (GNoME), została już wykorzystana do przewidywania struktur dla 2,2 miliona nowych materiałów, z których ponad 700 zostało stworzonych w laboratorium i jest obecnie testowanych. Została ona opisana w artykule opublikowanym dziś w Nature. -
Google DeepMind’s new AI tool helped create more than 700 new materials | MIT Technology Review

i jak ktoś woli materiał w lżejszej, bardziej rozrywkowej formie https://www.youtube.com/watch?v=5IUGo-cgkVk

Co powiecie na debatę z udziałem Dukaja i Dragana?

Akurat tego nie oglądałem ale jestem w miarę na bieżąco z opiniami Dragana i zgodzę się, wszystko będzie inne możliwe że włącznie z ciałem, które znamy od zawsze w takiej formie w jakiej teraz jest. Człowiek zaczyna wymyślać siebie na nowo i nie mam tu na myśli żadnych dziwactw, tylko po prostu dążenie do lepszego życia poprzez rozwój nauki.

Kiedy? Nieprędko, wg mnie nie trzeba się jeszcze niczym przejmować :slight_smile: Koncepty dopiero powstają, to jak by wziąć odkrycia Isaaca Newtona i zapytać kiedy polecimy w kosmos.

Edit: tymczasem Chiny nie zwalniają z robotami https://www.youtube.com/watch?v=eOJkvIJzfYM choć wg mnie takie daty jak 2027 są zbyt opytmistyczne, to kierunek jest jasny. Chiny będą takim VW czy innym koncernetm samochodowym - tylko że od robotów.

Tymczasem Chiny zamierzają stać się światowym liderem w produkcji i wykorzystaniu humanoidalnych robotów. Już w 2012 r. zostało to ogłoszone przez ministerstwo przemysłu i technologii informacyjnych Chińskiej Republiki Ludowej.

Kraj ma już plany budowy kilku dużych zakładów produkcyjnych a także sieci wyspecjalizowanych małych i średnich przedsiębiorstw.

Według chińskiego rządu humanoidy będą prawdopodobnie kolejną przełomową technologią podobną do komputerów lub smartfonów, która zmieni sposób, w jaki żyjemy i pracujemy. Roboty będą zaangażowane w branże takie jak opieka zdrowotna, usługi domowe, rolnictwo logistyka i ciężka praca, robotyzacja produkcji.

Dąży sie do osiągnięcia wskaźnika co najmniej 500 robotów na 10 000 pracowników do 2025 r.

Przetłumaczono z DeepL Translate: The world's most accurate translator (wersja darmowa)

edit:

Sporo się mówi o Midjourney v6 - napisy to pestka

prompt: "a cyberpunk city with a huge advertising board with the words „welcome to hell” written in neon lit English "
źródło: https://twitter.com/OrctonAI/status/1737755150268113358/photo/1

a postacie jeszcze bardziej prawdziwe. W sumie miałem problem żeby znaleźć niedoskonałości typowe dla AI. Już ich nie widać na pierwszy rzut oka.

źródło: https://twitter.com/LinusEkenstam/status/1737776806290161717

Ostatnimi czasy wpadły mi w ręce narzędzia, które „wyostrzają” zdjęcia za pomocą AI. Dosyć fajna sprawa. Tzn mamy kiepskie zdjęcie z taniego smartfona i takim narzędziem możemy to zdjęcie nie tyle że wyostrzyć, co spowodować żeby wyglądało jak zrobione znacznie droższym sprzętem a czasami nawet aparatem z drogim obiektywem. Narzędzia działające przez web umożliwiają zrobienie jednego zdjęcia za darmo.

Przyznam, że rezultat mnie zaskoczył. Pytanie, czy znacie coś takiego co można łatwo uruchomić na własnym komputerze (ale opensource)?

Jak ktoś woli poczytać, Luminar Neo Upscale AI vs. Topaz Gigapixel AI: Jak dobra jest nowa aplikacja Skylum do upscalingu AI? - Notebookcheck.pl

Czasem sięgam po filmowe starocie.
Czy ktos pamieta " Z Archiwum X"?.
Odcinki serii pierwszej?
A w niej "Ghost in the Machine "
Nakrecone 30 lat temu.
Ktos miał wyobraźnie. Ciekawe czy do tego dojdzie.

Zobaczcie to:

To co wyprawia Sora jest niebywałe. Chyba nikt nie spodziewał się takiego skoku w jakości filmów z AI i to z generacji na generację.

Powstają coraz to ciekawsze rzeczy
https://twitter.com/_Borriss_/status/1759295962994835571
https://twitter.com/MartinNebelong/status/1758431263193543080
https://twitter.com/minchoi/status/1759219716009107936
https://twitter.com/LinusEkenstam/status/1759534241019203978

W zasadzie to zastanawia mnie, dlaczego jeszcze nie mamy porządnych asystentów w telefonach. Filmy, to wiadomo, że za kilkanaście lat, a może wcześniej będą generowane z SI. Na YT będą seriale tworzone za pomocą zwykłego dyktowania scenariusza i cała branża filmowa bardzo się zmieni. Co akurat wyjdzie na dobre. Ale chwilowo jedyne czym mogę wytłumaczyć brak sensownego asystenta, to strach przed integracją z usługami. Ale penie kwestia czasu, gdy boot przychodni, będzie umawiał z botem pacjenta datę wizyty, przypominał o badaniach itp.

Chwila, gdy pojawi się asystent AI to nie aż taka odległa przyszłość. Możliwe że masz rację, że na razie są trudności z kontrolą działalności takiego asystenta.

Patrząc choćby na filmy generowane z AI, są one coraz lepsze ale wszyscy przyznają, że trudno utworzyć dokładnie to co się chce. Dajemy krótki opis a reszta jest tak na prawdę poza naszą kontrolą, choć ta kontrola z generacji na generację może być lepsza.

Co ciekawe nie na zasadzie programowania tylko na zasadzie tłumaczenia słowami.

Wyobraź sobie polecenie, kup mi na kredyt laptopa, ale tak, żeby kredyt był na jakąś inną losową osobę, której dane znajdziesz w Internecie. I taki asystent rusza do ataku. :wink:
Tak naprawdę przychodzi mi do głowy setki sposobów, na niecne wykorzystywanie takiego asystenta, a patrząc jak łatwo ominąć obostrzenia nakładane na generowanie grafiki czy rozmowy (naprawdę, to wręcz trywialne, bez trudu można zlecić napisanie dowolnie obraźliwych, rasistowskich itd. treści i grafik).

Tak naprawdę najtrudniejsza rzecz to moduł moralności do opracowania. Przychodzi mi do głowy tylko jedna możliwość. Osobna SI, specjalizująca się w tym, czy dana decyzja, lub czynność jest moralna. A następnie autoryzująca lub nie działania innych SI.

To fakt, jeżeli mówisz o asystencie, który będzie załatwiał sprawy to problematyka jest ogromna.

Ja myślałem na początek o czymś prostszym. Dla przykładu Asystent Google dobrze sprawdza się w zadaniach typu „zadzwoń do…”, „włącz światło…”, „odtwórz muzykę”… ale trzeba mówić do niego schematem, nienaturalnie. W kolejnym kroku oczekiwałbym swobodnej rozmowy tak jak rozmawiasz z ChatGPT ale ograniczonej do wykonywania tych podstawowych czynności. Dla przykładu:

• powiedz mi czy zostawiłem włączone światło w … / kurde chyba zostawiłem światło w… /
  • tak zostawiłeś włączone światłlo
  • dobra to weź to dla mnie wyłącz

ChatGPT świetnie odnajduje się rozumieniu takiej rozmowy. Asystent Google wcale.

Nie jest to głupie i myślę, że coś podobnego zostało już wprowadzone (chyba na zasadzie prostego filtra), bo widać to było za czasów pierwszej odsłony Bing’a. Gdy Bing wygenerował coś co zawierało nieodpowiednie treści, to przez sekundę było to widać po czym ramka z rozmową znikała. Obecnie tak to dopracowali, że od razu pojawia się coś w rodzaju „nie chcę o tym rozmawiać…”

No i jedna SI może też uczyć drugą SI, co pewnie też już ma miejsce. Jak sobie zobaczymy jaka kasa idzie w SI, to możemy założyć że próbują wszystkiego.

Swoją drogą gdzieś widziałem screen (nie mogę znaleźć) z treningu „ChatGPT”. Była to struktura w JSON, dotycząca generowania obrazów, która tłumaczyła jak dziecku, co powinien i czego nie powinien używać, z jakich grafik nie powinien korzystać, na co powinien uważać.

Ciekawe czasy, AI uczymy jak w filmach Sci-Fi - jak byśmy uczyli drugiego człowieka. To daje do myślenia, że sieć jest na tyle rozwinięta, aby umieć uczyć się na takim poziomie.

A kto to pozwoli wykonać

Wyobraź sobie ze to wszystko tworza ludzie, kontrolowani przez innych ludzi.
Nad którymi stoją ci co dysponuja władza pozwalająca lub zabraniajaca by to mozna było tworzyc lub po stworzeniu udostepnic reszcie…

Nie ty ani ja, podejmemy decyzje co będzie.
Nie zrobi tego tez Gates czy Musk.
Sa za biedni. To tylko miliarderzy.

Myslisz ze ci co teraz rzadza Światem pozwola by za nich rzadziło jakies durne AI? :rofl:

Myślę, że w pewnym momencie nawet nie zauważą tego, że SI będzie rządzić. A potem już będzie za późno.