Ale nie jest dostępne na Windows, który można uruchomić na mikrokomputerze pokroju Raspberry Pi. To właśnie miałem na myśli komentując wypowiedź @kilijanek o “dedykowanej” (nie lubię tego słowa) platformie, wyspecjalizowanej w świadczeniu jednej, wybranej usługi. Wiem, że Kodi jest na Windows. Ale uruchomienie tejże wymaga włączenia całego systemu operacyjnego i odpaleniu wszystkich usług. O żarciu prądu przez lapka/desktopa nawet nie wspomnę. Z armatą na muchy.
Czyli wg. Ciebie każda usługa powinna mieć swój dedykowany sprzęt?
Nie chodzi o to czy powinna. Chodzi o to, że z Linuksem mam wybór. Z Windows nie. I tu jest kolejna przewaga pingwina.
Xbox One… masz już wybór
To prawda, miejscami to zakrawa na absurd - np. kafelkowy interfejs na… Windows Server 2012!
Faktycznie, te kafelki na serwerze btw MS już udostępnia wersję preview Windows Servera 2019, co znaczy, że 2015 to już system z demobilu
Armatę wymieniam na haubicę. Wybór jak między dżumą i cholerą.
Czy ja wiem… działa, a to liczy się dla domowego użytkownika najbardziej. Tym bardziej jeżeli dyskutujemy o zwykłym Kowalskim.
Po jakimś czasie trochę freezów i domowy użytkownik rwie włosy z głowy.
Powiedz zwykłemu Kowalskiemu, żeby wydał kafla na sprzęt do Kodi. Zwłaszcza jak obok leży lapek z Biedronki używany do lajkowania na fejsie.
Mam od około roku i włosy na swoim miejscu… proponuje za to dać zwykłemu Kowalskiemu RPi z KODI i czekać, aż się wysypie…
I tu jest właśnie pies pogrzebany, bo to nie tylko sprzęt do KODI… z klawiaturą i myszą, masz prosty produkt dzięki, któremu pobuszujesz po necie… z padem, pograsz w gry. Nic nie musi grzebać, czytać poradników, itp. A co do “kafla”, zobacz najpierw jakie są ceny za nowe (gołe) RPi
Nie leży, bo wcześniej za te same pieniądze kupił Xboxa One… albo leży, bo w cenie za RPi i jego akcesoria kupił konsolę i jakiegoś taniego laptopa…
Dwie stówki. Z obudową i zasilaczem. I działa od strzału. Zawsze, 24/7. Sterowanie pilotem od TV.
Tego w standardzie nie ma. Więc wyjdzie drożej niż 200, bo musisz jeszcze dodać hata i to skonfigurować. Dla przeciętnego użytkownika nie do przejścia, szybciej weźmie gotowego tv boxa z Kodi za poniżej 200 zł. Nie Rpi.
HDMI-CEC. Sam byłem zdziwiony, że mój stary Samsung to obsługuje.
Za tyle, Misiu, to dostajesz gołe RPi3, bez wgranego softu i jakiejkolwiek obudowy
Podłączasz i… i właśnie nic, bo jeszcze trzeba na tym postawić jakiś system… ale na czym go zapisać? Więc znów musisz dorzucić parę złociszy do jakiegoś sensownego pendrive’a na USB.
A jak kupisz gotowca z KODI (które są w sumie zakazane na terenie UE), to może nie przejść na granicy. A jak przejdzie, to znów nie ma pewności co dokładnie takie cholerstwo robi… już Rosja zblokowała raz dostawę czajników z wbudowanymi skanerami WiFi/GSM
Ale widziałeś ceny na najpopularniejszym portalu aukcyjnym? Czy poszukać za Ciebie?
Xiaomi Mi Box, bez problemu do kupienia za 300 zł. Jakieś inne figifago już od 120 zł… Na alledrogo
Pierwszy link jaki wbiłem był za 169 zł i to w wersji najprostszej, bez obudowy i zasilacza… a jak nie masz co robić, to szukaj
Ale temat jest o RPi, a nie jakiś konkretnych wynalazkach
Tak właściwie temat jest o powodach nie używania Linuxa