wywołałeś mnie do tablicy, a temat nie dla mnie :P. Na desktopie korzystam głównie z Linuksa. A dlaczego? Z przyzwyczajenia.
Bo nie idzie za bardzo w nic ciekawego zagrać. Wg mnie nawet w zastosowaniach domowych może być ok, jeśli ktoś przegląda głównie internet to nie widzę przeciwwskazań.
Ja korzystam z GNU/Linux do zastosowań domowych. Konfiguracja wielu aspektów jest prostsza niż na Windows. Wielu krytyków GNU/Linux podkreśla, że na Windows znajduję określony program, ściągam, klikam dalej i problemu nie ma. To tylko tak połowicznie wygląda. Najpierw trzeba program znaleźć, potem zebrać o nim opinie, po czym wybrać, ściągnąć i przeskanować AV. Mamy więc coś, co często określane jest za wadę GNU/Linux. Paradoksalnie możliwość wyboru w przypadku GNU/Linux określana jest jako wada, bo po co mi tyle środowisk graficznych, a w przypadku Windows jest to uznawane jako zaleta. Poza tym, to w GNU/Linux problemy można rozwiązywać, jak w przypadku Windows - łazić po internecie i szukać programów (tutaj gotowych skryptów do wklejenia w terminalu). Różnica polega na tym, że w przypadku GNU/Linux mamy do czynienia ze skryptami, które mają otwarty kod, a firmy antywirusowe nie nadążają z pojawianiem się nowych wirusów.
… przede wszystkim ze względu na brak ważnych dla mnie aplikacji, a tym samym funkcjonalności, potrzebnych mi do wykonywania mojego zawodu (inżynier systemów automatyki przemysłowej; podobny problem dotyczy wielu innych zawodów inżynierskich), brak wielu sterowników, stosunkowo niewielka przydatność do typowych zastosowań domowych (m.in. brak wielu gier) i wiele innych powodów, w tym specyficzna mentalność środowiska użytkowników Linuksa (nie trzeba chyba tłumaczyć?). Dodam, że przez kilka kolejnych lat (od 2002 do ok. 2008) podejmowałem kilka prób „oswojenia” GNU/Linuksa (Aurox, Mandriva, Suse), ale ostatecznie uznałem to za stratę czasu.
To mniej więcej tak jakbyś oceniał W10 przez pryzmat Windows 9x i XP.
z linuxa nie używam dla tego że tam nie ma gier a większość gier jest na windowsie. korzystałem wcześniej z linux ubuntu ale zrobiłem ewakuacje na windowsa bo trzeba sie dużo bawić z instalacją różnych programów np żeby steama zainstalować to trzeba komendy pisać w konsoli xD
Czy moglibyście pisać w pierwszym waszym poście ile korzystaliście z linuxa?
To by mogło niektórym dawać do zrozumienia.
no niedokładnie tak samo, bo akurat Windows XP dalej mi się w pracy przydaje, a żaden z najnowszych Linuksów nie… sporadycznie jakiś panel HMI z RedHat Linux się trafi, to trzeba parę „zaklęć” wklepać w konsoli, przeklinając pod nosem
To znaczy do czego konkretnie?
Po pierwsze to wyklucza się, domowe zastosowania i profesjonalne aplikacje
A po drugie, to czy nie istnieją dystrybucje które są łatwe w konfiguracji?
moge napisać ile bez resetu mi chodzi serwer i komp domowy
root@ns-------:~ # uptime
7:49PM up 490 days, 10:54, 1 user, load averages: 0.46, 0.40, 0.39
[kasmir@localhost ~]$ uptime
20:17:08 up 12 days, 4:34, 5 users, load average: 2,22, 1,53, 1,64
co by przeczyło tej teorii januszka że jak ktoś używa linuxa czy tam unixa to tylko do zeby pokombinować i reinstalacje
Chyba do samych jakiś japońskich czy specjalistycznych szkól musiałeś chodzić. Mam inżyniera z projektowania systemów - z Linuxa w całym toku 3,5 roku studiów miałem JEDEN przedmiot na Linuksie. Poza tym, wszystko na Windowsie.
Nie updatujesz systemu?
@chomik325 to jak tam uczyli tego projektowania jak tylko jeden przedmiot na linux który jest idealną bazą do takiej nauki bo ma otwarty kod.Chyba nie na przykładzie windowsa.
@januszek updatuje ale oprogramowanie ,do tego nie potrzeba resetować maszyny.
Implementacja to szczegóły.
Któregoś dnia się zdziwisz ;)))
No ale nie resetuje sie systemów produkcyjnych,nikt tak nie robi bo wtedy masz przerwe w dostępności usług.
Rozwiń. Aktualizacja to tylko podmiana plików w praktyce. Ewentualnie merge konfiguracji. Po co miałby być niezbędny reboot? Reboot jedyne co zmieni to wersję kernela po update ;).
Aaa, masz w domu systemy produkcyjne?
no nie,ale czy napisałem że mam w domu? domowy komp z linuxem resetuje co jakiś czas ,ostatnio jak widać 12 dni temu.Chyba nawet wtedy jak tutaj komuś pokazywałem że da się na centosa wgrać najnowszy kernel 4.17 zamiast tego standardowego 3.10.Bo sie ktoś pytał czemu w tym linuxie sa takie stare kernele.