Próbowałem ale się nie da, nie jest tak przyjazny i bezproblemowy jak Windows.
W sumie to nie widzę powodu aby używać Linuksa skoro mam Windowsa.
Żeby windows był bezproblemowy to trzeba sie znać na windowsie,ten system nie jest bezproblemowy tylko że to jest proste że sie kliknie coś i sie to instaluje next next next i to jest te przyzwyczajenie.A w takimi linuxie jest mniej oprogramowania i to jest największa wada,gdyby nie to to Linux by był super systemem a jest jedynie dobrym.A w linuxie żeby tam zainstaować coś trzeba w konsoli klepać i to jest odrzucające dla kogoś co klika.Tak samo jak ktoś pojeżdzi autem z automatyczną skrzynią biegów.Pózniej mu sie będzie cięzko odzwyczaić że trzeba machać tą wajchą zamiast tylko wciskania dwóch pedałów i kręcenia kierą.Ale tak na prawde to ja używając tych systemów linux i windows to mi sie linux kojarzy z tym samochodem z automatem a windows z samochodem z manualną skrzynią biegów.jak ktoś sie do linuxa przyzwyczai pozna jego dobre i słabe strony to póżniej na windowsie będzie robił tylko to co nie może zrobić na linux,bo jest w linuxie wszystko znacznie prostsze i sprawia wrażenie takiego właśni jeżdzenia samochodem z automatem w porównaniu do windows z manulalem.
A teraz przeedytuj to aby dało się zrozumieć bo z tego bełkotu ciężko cokolwiek sensownego wyłapać.
Wygląda to raczej na wywody przedszkolaka.
,A w linuxie żeby tam zainstaować coś trzeba w konsoli klepać i to jest odrzucające dla kogoś co klika."
A psik! --> https://upload.disroot.org/r/JP3ReQHg#JchP7bI1KFO58GXr7K/fMLCwZasu5FW+qDT4/UKW+84=
O, a co to?
@anon60778700 Cos jakiegoś wirusa umieściłeś w tym pliku z GIMP? boshe teraz będe musiał reinstalowac kompa albo zapuszcze jakiegoś rkhunter czy chrootkit
@daras28-82 Nie wiem co jest trudnego w zrozumieniu analogii między automatyczną skrzynią biegów a manualną.W manualnej musisz więcej działać. I tak jest w linuksie wpiszesz komende i ci sam zainstaluje a w windowsie musisz klikać to to tamto czyli instalacja zajmuje więcej czasu.
To nie jest plik z GIMP zwykły zrzut ekranu…
,jeszcze sprawdze alerty selinuxa.no ale po co ten zrzut ekranu
Żeby ci udowodnić, że na ,Linuksie" można spokojnie instalować programy bez użycia terminala
Aaaa to wiadomo że można za pomocą menedżera oprogramowania ale nie szybciej wpisać sudo {instalator} install {program}.Już sie przestraszyłem że jesteś jakimś haxo00rem bo na linuxa też są jakieś wiry tylko rzadziej sie je spotyka.
Tu nie chodzi o analogię tylko o bełkot jakim się posłużyłeś w tamtym poście.
Takie łatwe i szybkie powiadasz klepanie zaklęć w konsoli?
Ile trzeba czasu aby nauczyć się magicznych zaklęć?
Użyj konsoli i zainstaluj mi Adobe Photo…
Dobra, coś bardziej dla mnie codziennego, Lenovo x201, uruchom czytnik linii papilarnych, na Windowsie po prostu działa.
Korzystam zarówno z terminala, jaki i menedżera oprogramowania. Czasami wygodniej jest mi po prostu ,wyklikać" dany program.
Widzę, że jesteś człowiekiem, który ogarnia temat, więc uprzejmie proszę podać tę komendę, która zainstaluje mi GNS3 na RHEL/CentOS 7.5. Jeśli oczywiście takowej nie ma, to cóż - pozostanie mi zrobić instalację na Windows, który to nawet Dockera natywnie nie wspiera i trzeba posiłkować się wirtualizacją - ale to akurat ogarnąłem.
Chodziło mi o to że sposób instalacji programu w linuxie jest prostszy niż w windowsie o ile znajduje sie ten program w rezpozytorium.I wiadomo że tu jest bolączka, ale pisałem że gdyby linux miał w rezpozytorium wszystkie programy z windowsa to nie znam człowieka który by na windows wyłożył jakieś pieniądze na licencje.Ale właśnie tak nie jest więc tak jak wcześniej napisałem linux jest systemem dobrym ale nie jest super ze względu na te braki że nie wszystko się da zainstalować.
Rezpozytorium.
Linux jest darmowy, więc odwalcie się od niego.
Wspaniały argument, aż mnie zatkało z wrażenia
“System” to nie tylko system operacyjny. Każdy wystarczająco duży program komputerowy można nazwać “systemem”, np. wszelkiego rodzaju ERPy. Kodowania uczyli głównie w C# (przedmioty tj. Wstęp do programowania, Prog. obiektowe, Sztuczna inteligencja) - ciężko w tym kodować na Linuksie. Jeżeli chodzi o projektowanie (przedmioty tj. Projektowanie sys. inf. lub Inżynieria oprogramowania), nie wiem co Ty masz na myśli, ale tutaj chodziło o analizę systemową. Głównie dłubaliśmy wszelkie typy diagramów w UML.
Były przedmioty, na których MOGLI nas uczyć Linuksa…ale po co? Znam trochę firm informatycznych, czy to webówka, tworzenie ERP, czy po prostu różne zlecenia - nigdzie nie pracują dziennie na Linuksie, poza może jakimś adminem, który dba o jakąś infrastrukturę sieci czy danych itd. U mnie jednak i tak wszystko jest na IIS’ach, Windows Serwerach itd.
A co powiecie na taki argument, że nie używacie linuxa ponieważ nie uczyliście się go w szkole?
Ja w ogóle nie miałem informatyki w szkole podstawowej, jak i zasadniczej, i korzystam z linxa 24h/24h, windows10 jest na osobnym dysku włączany raz na miesiąc lub dwa.
Nie. W czasach szkolnych sam na własną rękę sprawdzałem co to ten Linux. Jednak po co używać coś co jest trudniejsze, mniej intuicyjne, i mniej kompatybilne? Same problemy - żadnych korzyści.
Jak to po co? Szpan na dzielni ;). Czytaj na dobrych programach