Mam pytanko do Was… zauważyłem że jak włączę PC to długo loguje się połączenie LAN do Sieci…
Chwilę mija żeby „kółeczko” znikło i owszem jest połączenie LAN ale wcześniej tego nie było - jest możliwość coś z tym zrobić?. Od razu po włączeniu PC / systemu było widoczne całe „Centrum Sieci”, a od jakiegoś czasu widoczne jest „kółeczko” jak na screenie powyżej.
Sieć jest po kablu LAN włączona do routera Wi Fi i od routera Wi Fi do karty sieciowej w PC. Sieć Wi Fi funkcjonuje bez problemu.
@krystian3w zrobiłem optymalizację programami co podesłałeś, ale nadal jest tak jak było, nie dały żadnego rezultatu. Po ponownym uruchomieniu PC trzeba odczekać żeby zalogować się do Sieci LAN.
Reset routera. Miałem tak kiedyś w orange. Twardy reset, tylko znajdź umowę z usługodawcą bo hasła piny itd.
Instrukcję znajdziesz w necie do modemu/ routera.
Zauważyłem jeszcze dzisiaj że mimo że widać „kółeczko” logowania się do sieci LAN to jak widać owe „kółeczko” to można otworzyć, przeglądać strony WWW czy pobierać pocztę @
Tak jak by to logowanie do sieci nie było odświeżane… skoro widać „kółeczko”, a poczta @ jest pobierana bez problemu.
Windows ma taką drobną przypadłość, że gdy mamy skaner sieciowy, udostępnioną drukarkę, albo dyski sieciowe, to tak właśnie sobie czasami miele, a bywa nawet, że dostaje zadyszki i staje na chwilę przy odpalaniu. Dzieje się tak też, gdy mamy pomieszane ustawienia otoczenia sieciowego.
Zobacz czy nie jest włączone udostępnianie drukarki w sieci lokalnej. I czy niema jakiegoś softu od drukarki w autostarcie. Czasami ma to wpływ na sieć.