No właśnie nie. Pamiętasz jak weszło lutowanie “ekologiczne”? Nagle zaczeły padac karty nvidii serii 8 , Asus sie wycofał z kilku płyt, itd. A wielkie napisy na pudełkach na zielono. Czasami lekko starsze jest lepsze. I nie wiem co by mnie zmusiło, do przesiadki z mercedesa C do Fiesty.
To samo co w przypadku migracji Xeon -> Ryzen: koszty.
Ale nie wygoda, czy wydajność. Rozumiem takim merolem gdziec puknij, od razu tysiące, olej, głupia klima itd.
Po mieście i tak jeździ się 50-tką - czy C-klasą czy Fiestą Przekładając na nasze: Kowalskiemu do ogarniania YT czy FB, różnice w wydajności Xeon vs. najtańszy Ryzen będą nieistotne, niezauważalne lub marginalne.
Ale jak Kowalski ma tylko luźne 500 złotych, to juz robi różnicę. Tez jak zmieniałem na ryzena po taniości.A obudowa a zasilacz, a RAM, i zrobiło się “lekko” ponad budżet.
Jak sprzedawałem swojego della, to facet tylko wpadł, rzucił kasę, nawet nie chciał właczać.
Jak Kowalski ma luźne 500, to kupi gruza i będzie płakał za miesiąc. Jak pisałem wcześniej: stare sprzęty tylko dla entuzjastów, którzy wiedzą co robią. Cała reszta: zapraszam do Media Markt.
Tylko jak kupisz teraz ryzena, to za kilka lat niewielkim kosztem podwoisz wydajność pieca, a jak kupisz takie muzeum, to już jest maks co z niego wyciągniesz i za parę lat czeka cię nieunikniona zmiana całego zestawu. Co się bardziej opłaca zastanów się sam. Czy teraz lecieć na czymś wydajnym i oszczędnym, a za kilka lat wydać mniej kasy, czy teraz lecieć na czymś prądożernym, ale trochę tańszym, a za kilka lat wydać dużo więcej
Tak, ale masz 500 i koniec.A chcesz juz i w miare wydajnie. Uwierz mi, ale w Polsce są jeszcze biedni ludzie.
Właśnie dlatego są biedni, bo nie planują perspektywicznie, tylko aby na dzisiaj wystarczyło.
Ja to wiem, i Ty to wiesz, ale z 95% nie ma pojęcia. Dlatego pozamieniałem monitory, telewizory, żarówki na LED, pralkę na AAA+ itd. A reszta płaci. Dlatego ten ryzen u mnie tez wystąpił. ( Nie radzę sobie z laptopami)
Biedni ludzie są, ale przez głupotę moga być jeszcze biedniejsi. Gdyby ktoś mnie zapytał o komputer za 500, to raczej bym zasugerował komputer za 1000 na Athlonie 200 i spłacić przez rok po 40 zł. To jedno 500 plus, czy ta 13 emerytura.
Jeżeli ktoś ma mały budżet, to niech lepiej “nie wyciąga max z tych pieniędzy”, a kupi coś na kolejne 5 czy 10 lat, nie na rok czy dwa, bo znowu będzie w punkcie wyjścia, tj. bez pieniędzy i komputera.
Zresztą, niezdziwiłbym sie, gdyby delikatna oszczędność na smartphonie wystarczyła na zakup. Paradoksalnie, widziałem badania, osoby gożej sytuowane kupują na wyrost, żeby sobie “kompensować” i “chwalić się”.
Nie każdemu dadzą na raty, nie każdy ma 500+ czy 13 emeryturę. Trzeba sobie jakos radzić. jakby nie te poleasingowe maszyny, to masa ludzi w Polsce siedziała by jeszcze na P4.
Nie wszyscy mieszkają w miastach i zarabiają. U mnie w Szczecinie strzelisz z palca i idziesz do roboty za 3500-4000 bez problemu, ale juz 100 km dalej, jest inaczej.
Co prawda przez ostatnie lata polepszyła się świadomość ludzi jeśli chodzi o dobieranie sprzętu, ale nadal można spotkać “januszowe” zestawy typu:
Mobo - najtańsze co możliwe, najlepiej mATX z lichą sekcją zasilania
Procesor - czasami stary Intel Skylake “bo i7 to najlepszy będzie”, a w wyjątkowych przypadkach - nieśmiertelny i7 2600k - choć to powoli się zmienia i często ludzie mają już tego R5 2600
RAM - najtańsze niemarkowe, słabo taktowane ale ważne że 16GB xD
Karta graficzna - najlepiej używana 970/1070/ albo (o zgrozo) potwór typu R9 270x żrący mnóstwo prądu, ewentualnie karta dobierana tylko na podstawie ilości pamięci (panie, 8GB to wszystko pójdzie!)
Dysk - oczywiście HDD, ważne tylko żeby było dużo GB a resztą nikt się nie przejmuje (czasami się trafi najtańszy SSD ale to rzadko)
Zasilacz - tani, niemarkowy z mocno przesadzoną mocą w stosunku do pobieranej przez zestaw
Obudowa - taka co się najbardziej świeci i ma najwięcej błyszczącego plastiku oraz RGB bo to takie modne
System - oczywiście ściągnięty z torrentów i “aktywowany” KMS (to się chyba nigdy w Polsce nie zmieni)
Potem tacy ludzie myślą jak bardzo oszczędzili i mają takiego wypasionego kompa Może coś nawet pójdzie na takiej konfiguracji (w końcu 1070 to nie taka zła karta jest) ale tak jak piszesz - nie można tego rozbudować, plus problemy spowodowane przez płytę i zasilacz to kwestia czasu.
Oj sąsiad to chyba tych reklam radiowych Amazona sie nasłuchał. W mniejszych firmach tak raczej 3000.
Niby tak, ale to już naprawdę skrajne przypadki. Jednak najbiedniejszą grupą statystycznie sa emeryci i renciści.
Raczej z moca ledwo, ledwo wystarczającą. Te pseudoz asilacze rzędu 600 W maja na 12 ze 350.
No ja właśnie kupiłem niedawno najtańszą płytę i najtańszego Ryzena. Nie znam platformy,(ostatnie 10 lat na intelu) Jak sie sprawdzi to się zagłębię. Chociaz nawet teraz podkręcony trzyma temperatury 30-35 na BOXie. Kupiłem z wiatrakiem wraith cos tam. RAM na OLX jakis HYperX cl15. Działa
Stary zasilacz Modecom Carbon, buda Cooler Master.
Wszystko niesłyszalne.
No i 2 x12 cm wiatraki z przodu i z tyłu.
No i według Twoich standartów jestem"januszem"
Jeżeli świadomie dobrałeś sobie taki sprzęt pod swoje potrzeby to nie jesteś Januszem - nie każdy potrzebuje najdroższego, wypasionego komputera.
Janusze to ludzie którzy wybierają komputer na podstawie cyferek (16GB RAM, dysk 2TB, grafa 8GB), zasłyszanych i nieaktualnych opinii (i7 najlepszy) i kierują się zmysłem “oszczędności” (na grafikę wywalę tysiaka, mobo się kupi najtańsze a zasilacz jakiś tam żeby tylko był).
Sam zresztą siedzę na starym kompie i jakoś nie uważam się za Janusza - po prostu na razie nie mam kasy na nic innego
Grafika widzę podpięta na dwóch przewodach, więc trochę prądu zasysa. Zasilacz ma maks 200W na jednej linii 12V. więc mam nadzieję, że druga linia 12V zasila procka i dyski twarde. Nie wiem jak to jest rozdzielane, ale grafa może niewiele luzu zostawiać na swojej linii
Szukałem kompromisu - cena, prąd, wydajność. Troszkę na tych kompach się znam :). Nie kupowałem w ciemno. No i grafika tez stara GTX 760. jestem niedzielnym graczem, chociaż ostatnio znalazłem Warships. i kilka godzin poszło, a czuje, że pójdzie więcej.
Ma 2 linie 12, max 470W,na nalepce Zmierzyłem miernikiem 450.
2 linie w sumie dają te 450W, a na pojedynczej masz 20A. Na guru3d czytam, że ta karta potrafi w stresie połknąć 280W, więc jak zaczną ci się podczas grania robić cyrki, to wiesz gdzie szukać winowajcy