Jeśli system jest zainstalowany na tym dysku to montowanie go możesz pominąć. Komendę która ci podałem możesz przeanalizować sam (a nawet jest to wskazane bo piszę z telefonu i mogłem zrobić literówkę). Wpisz man dd - możesz to wpisać nawet w przeglądarce internetowej jeśli lepiej będzie ci się czytać.
Dd bez pytania wykonuje co się jej poleci, nawet nadpisuje całe dyski, wiec ostrożność zalecana
Sprawdź czy możesz wykonać bez root bo nie pamietam.
Ps.
Zawsze warto sprawdzać co się przepisuje z internetu
Sprawdziłem dd – help. Twoja druga komenda wygląda na prawidłową.
Obie liniki kodu musiałem wykonać jako root.
Rzeczywiście po pierwszej komendzie wyskoczył komunikat w terminalu, że jest już zamontowane.
Natomiast rezultat drugiej Twojej komendy jest następujący:
Na wiki archa widzę informację, że dyski Samsunga powodowały jakieś błędy zapisu w starszych kernelach… Chyba to ślepa uliczka, ale spróbuj dodać parametr kernela
nvme_core.default_ps_max_latency_us=5500
Podczas uruchamiania, na etapie wyboru systemu (grub), wciśnij klawisz [e], odszukaj lini wyglądającej mniej więcej tak (w twoim wypadku może się trochę różnić, ale zaczyna się od słowa linux) i na końcu dopisz ten parametr
linux /boot/vmlinuz-linux root=UUID=978e3e81-8048-4ae1-8a06-aa727458e8ff quiet splash nvme_core.default_ps_max_latency_us=5500
ps.
A ja tutaj wzywam na ratunek guru @marcin82, bo sprawa mnie przerasta, ale rozwiązanie mnie ciekawi, gdyż sam się przymierzam od dłuższego czasu do zakupu takiego dysku.
Dziękuję za pomoc, jak zwykle niezawodny jesteś @anon741072
Instrukcję wykonam najszybciej jak będę mógł. Obecnie pracuję nad czymś innym i nie mogę w tej chwili resetować kompa.
Teraz jest to mój jedyny system operacyjny zatem nie mam możliwości wyboru innego, a klawisz “[e]” jest dla mnie zagadką gdzie się znajduje?
Na klawiaturze Po prostu po jego wciśnięciu grub przełączy się w tryb edycji danego wpisu. Jest to edycja jednorazowa, po kolejnym zresetowaniu komputera konfiguracja wróci do normalnej.
Kolego, ale na klawiaturze nie ma klawisza “[e]” jest natomiast klawisz “e” .
Może o ten Tobie chodziło, a napisałeś tak aby wygodnie skopiować i aby raki noobek jak ja skumał bazę.
Scheduler sprawdzisz cat /sys/block/nvme0n1/queue/scheduler
ale wątpię, aby on mógł robić 300% różnicę w prędkości szczególnie przy zapisie sekwencyjnym…