Słowem, pytania do redakcji. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie
PS: Nie musi być koniecznie n/t CMS-u sensu stricto.
PU
Słowem, pytania do redakcji. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie
PS: Nie musi być koniecznie n/t CMS-u sensu stricto.
PU
Zacytuję z głównej: "Nie poczuwając się specami od PR-u, jeszcze przez parędziesiąt godzin zostawiamy Was w niepewności.
To o jakie pytania do Redakcji chodzi, skoro kilkadziesiąt godzin mamy tkwić w niepewności, co ja tłumaczę sobie, jako zero wyjaśnień do tego czasu? Mamy pytać o pogodę?
Czy nowe DP usunie błąd gdy klikam w link:
https://www.dobreprogramy.pl/Multimedia,Programy,Windows,15.html
To przekierowuje mnie na:
https://www.dobreprogramy.pl/Errors/500.htm?aspxerrorpath=/Content/Tools/ItemCategory.aspx
Czy będzie to w końcu portal na poziomie, czy dalej dno I wodorosty?
Hahahaha, czym byłoby życie bez marzeń. WP rządzi, WP wymaga. Zapomnij
1/ jak nowe rozwiązanie było testowane na “żywym organizmie” tj. wybranej grubie użytkowników / ew. czytelników DP.
WP testowało.
Rozumiem, że ostatnie pady serwera były spowodowane procesem przenoszenia, czy raczej po prostu stara platforma zaczyna robić problemy?
Pierwsze:
Czy pisząc “wszystko” (co się zmieni), masz na myśli wszystko, czy jednak… nie wszystko?
Konkretnie: czy forum DP w końcu uzyska wsparcie ze strony redakcji? Czy nadal będziecie utrzymywać i tkwić na zabugowanym starym silniku z 2019 roku?
Regularnie wychodzą łatki na silnik forum, wychodzą aktualizacje bezpieczeństwa, aktualizacje funkcji, a Wy tego kompletnie nie instalujecie. @tomekb dobrze ponad pół roku temu obiecał aktualizację, mówił, że @docent się tym zajmie, ale się nie zajął, a na obiecaniu się skończyło.
Tkwimy na silniku 2.4.0.b5, a od tego czasu wyszło kilkadziesiąt poprawek bezpieczeństwa, nowych funkcji, aktualizacji. W tej chwili dostępna jest wersja 2.7.0.b7
Do poczytania ile z dostępnym silnikiem zrobiono przez ten czas: https://meta.discourse.org/c/feature/announcements?tags=release-notes&before=0
Drugie:
Mam nadzieję, że pogrzebowy czarny nie będzie jedynym kolorem tła. Że będzie też normalny biały z czarnym tekstem (ale nie szare na szarym).
Ja bym jeszcze kanał na YT ożywił, bo tam jeszcze choinka stoi
Oszczędzają na 2021 rok, na święta
Facebook też by się przydał - tło, dane, informacje
Niesławny błąd 500 to niestety efekt infrastruktury, która w obecnej wersji nie jest jakkolwiek przystosowana pod ruch, który mamy. Więc odpowiedź brzmi: tak, błąd zniknie w nowej wersji
To stanowi zarazem niebezpośrednią odpowiedź na pytanie @bachus bo nowa infrastruktura nie jest fanaberią, lecz koniecznością.
Forum na razie zostaje na obecnym silniku z zastrzeżeniem, że nie wyobrażam sobie, aby security patche nie zostały dograne.
Tak; przełącznik jasny-ciemny dostępny będzie w każdej sekcji strony (publicystyka, katalog, blogi).
bo nowa infrastruktura nie jest fanaberią, lecz koniecznością.
Musicie się dostosować, żeby na równi z WP obciążać nasze komputery?
Grupka na FB też by była ciekawa. No chyba, że jest.
@gtxxor Jedna sprawa - kiedy ze strony DP znikną ciężkie skrypty śledzące i wideo odtwarzane automatycznie? Kiedy strona stanie się lekka? Nie każdy ma 32GB RAM w komputerze i procesor o taktowaniu 3.5GHz.
Pozdrawiam!
Skrypty to można zablokować AdGuardem. Te filmiki pewnie też, tylko trzeba by przygotować odpowiednie filtry.
Wystarczy dodatek doprzegladarki blokujące automatyczne odtwarzanie wideo, albo mieć Safari w macOS, który sam w sobie to ma. W Firefoksie to jest, ale działa jak działa, nie zawsze blokuje.
Obyście jajek nie znieśli ze śmiechu - jakie to niespodzianki szykują się na osiemnaste urodziny dobreprogramy. Jedni jeszcze nie ostygną z płakania, a dostaną banana od małpki.
Zdaje się, że już odliczają narzekania. Zostaną ino rózgi