To jest tak wysoki poziom, że ani pseudoredaktorzy WP, ani sam serwis nigdy go nawet nie dostrzegą od dołu…
Hej, zgodnie z zapowiedziami aktualizujemy forum. Jeśli wszystko pójdzie po myśli, to jutro przeprowadzimy finał tej operacji
Chciałem Wam zatem dać znać, że forum musimy niestety całkowicie wyłączyć (oprócz samego forum aktualizujemy też serwer postgresql i parę innych komponentów). Niedostępność zacznie się jutro okolo 6-7 rano i potrwa maksymalnie kilka godzin. Mam nadzieję, że jak najkrócej Prosimy o wyrozumiałość, z góry dzięki!
@Docent Super czekałem na tą wiadomość. Do której wersji zostanie zaktualizowany silnik forum? Trzymam kciuki za udaną aktualizację.
Pozdrawiam!
Forumowy Ragnarök nadchodzi.
Do najnowszej
@Docent
Zapewne niepotrzebnie, bo jestem przekonany, że przecież wiesz, ale na wszelki wypadek przypomnę, że zainstalowane wtyczki też są do aktualizacji.
Niestety Forum : Docent 1:0 i o tej godzinie musiałem już się wycofać Niemniej sporo udało się zrobić i poaktualizować pod spodem, został już sam silnik forum - wierzę, że w najbliższych dniach ten wynik 1:0 się odwróci Za problemy dzisiaj z dostępnością forum wszystkich Was przepraszam…
No właśnie miałem pytać.
Spokojnie, tyle czekamy, to jeszcze trochę poczekamy, lepiej zrobić coś dobrze, niż źle. Ważne, że
Jeśli kogoś to interesuje, to rozbiło się o to: https://meta.discourse.org/t/2-6-0b2-upgrade-very-slow/161604
My także mamy bazę rzędu 100 GB i kilka milionów postów, dlatego podobny scenariusz do tego pana paracelsus.
Po przejrzeniu tamtego wątku widzę, że problemem był powolny proces migracji i tylko o czas jej wykonania się rozbiło, tak?
Dokładnie tak Nie chciałem już przeciągać dzisiaj ze względu na Google, który raczej woli działające strony
Już po aktualizacji?
[edit]
ok sprawdziłem źródło strony, czyli czekamy
Nie znam się, ale może właśnie lepiej by było zostawić to na całą noc i niech się aktualizuje i w dzień/rano uruchomić forum niż wyłączać je w dzień?
Tak by zrobili fachowcy na fachowym serwisie. Pamiętaj że jesteś w świecie WP.
Zawsze jest to krok do przodu. Często jak się zacznie prace to dopiero wtedy okazuje się jaka jest problematyka. A jak się nic nie robi to człowiek nawet nie wie z czym się mierzyć.
Jak dla mnie zakończenie upgrade tak dużego forum nawet w 3 podejściach to jest dobry wynik.
Nie wiem jak tam to konkretnie wygląda, ale może dałoby się ustawić forum (może grubo po prostu użytkownika w bazie?) w trybie read-only? Wtedy Google będzie szczęśliwe i można spokojnie pracować.
Każde rozwiązanie jest niedobre - np. crawlery i hardcorowi użytkownicy cenią sobie godziny wieczorno-nocne
Jak zwykle diagnoza w punkt Jakby co, mamy kilka otwartych rekrutacji dla fachowców i - jak powszechnie wiadomo - mnóstwo kasy do wydania dzięki reklamom, więc zachęcam do aplikowania
Niestety nie da się ale da się część najbardziej czasochłonnych operacji wykonać post-factum już na zaktualizowanym forum - i w tym kierunku teraz mam nadzieję pójdziemy.
Jest ich zdecydowanie mniej. Na przykład ja pracuję często na nocki i loguje się na forum w tygodniu o dziwnych godzinach na przykład 2 albo 3 w nocy i maks w tym czasie zalogowanych użytkowników to dwa osobniki (w tym ja).