Spokojnie, lepiej poczekać i zrobić aktualizację na spokojnie niż miałoby się to skończyć jak w przypadku aktualizacji systemu dla ponadprzeciętnie inteligentncych Dumnych i Profesjonalnych profesjonalistów z Tibią w autostarcie, czyli Windows 10.
Są serwisy, gdzie po prostu musi być ciągłość świadczenia usług jak aplikacje bankowe itp a mimo to też mają przestoje, często w dzień, mimo że bank ma fachowców IT z bardzo wysokiej półki.
Oczywiście można zrobić to bez przestoju ale będzie to na jakimś etapie droższe. Forum nie jest tak krytyczne więc WP nie zapewni zdwojonych mocy ludzkich, sprzętowych czy nie wykupi wsparcia premium u człowieka z Disclosure - w celach upgrade’u. Niestety często dopiero podczas prac wychodzą problemy.
I chyba największa wpadka tego roku to wpadka OVH. Błędy w instalacji elektrycznej. Miliony stron internetowych padło. Ci co mieli kopie lokalne uruchomili je w innych lokalizacjach w parę dni. Ci co mieli kopię w OVH czekali miesiąc na odzyskanie danych (nawet miesiąc i dłużej ich strona nie działała). Ci co nie mieli kopii stracili strony na zawsze.
Można by powiedzieć, że niewłaściwy upgrade UPS’ów puścił serwery z dymem - do chmury
@Docent Wojtek jedno pytanie od Wojtka. Kiedy wpisy blogowe będą znów na głównej DP?
Możliwe, że już odpowiedziałeś na to pytanie, ale nie mam siły przeczytać 942 komentarzy.
Problem jak ktoś nie chce tego robić dodatkiem (uBO/AdGuard, pod ABP/AdBlock trzeba ręcznie zrobić translacje by użyć -abp-has i apb-contains) a jak kiedyś z ustawień, a tam pewnie będzie znowu wyszarzone i doczepione cudem .ignored w klasach ([class*="ignored"]),
Bronię tylko temat związany z aktualizacją forum Discourse. To chyba oczywiste? O stanie w jakim zostały oddane autorskie skrypty generujące stronę już dużo powiedziano, nie widzę za bardzo pola do obrony. Dopracowanie skryptu jak i migrację można było przeprowadzić lepiej.
Ej ej - tak ma to wyglądać na stronie głównej? (rozjechane obrazki) xd Tak jakby… z tygodnia na tydzień robi się coraz gorzej - aż wstyd włączać DP, bo jeszcze ktoś zobaczy xd
I dobrze, niech blokują. „Damulki” pojawiały się też wcześniej, ten opis (to z dziś) dotyczy bezpośrednio tego komentarza, pod którym jest.
Co nie zmienia faktu, że takich i takich komentarzy nie chcemy.
Pomijając fakt, że poprzednia wersja DP zdecydowanie bardziej mi odpowiadała, to teraz doszła jeszcze jedna „zła” kwestia. Mianowicie mocno brakuje mi dobrego sortowania bazy programów. Na chwilę obecną sortowanie odbywa się tylko po dacie dodania programu oraz ocenie redakcji. Na dodatek jednokierunkowo; tylko w górę. W wersji poprzedniej często korzystałem z sortowania według „Pobranie”. w obecnej wersji tego nie ma. A szkoda.