Dziwny problem z komputerem

Coś z dyskiem jest nie tak.

1. Kiedy wstawiałeś pierwszy screen to na C7 (CRC) wartość wynosiła 0x2C2. teraz wynosi już 0x5A6 a to znaczy że problem narasta. Jesli dokonywałeś jakiś zmian, kabel, port to jeśli w tym była przyczyna, powinna pozostać na poprzednim poziomie.
  2. Maleje ci żywotność dysku w tym czasie spadła o 1%. Niby niedużo ale tez przedział czasowy niewielki.
  3. C2 czyli Temperatura. Najgorszy odczyt zatrzymał sie na 45 a biezacy pokazuje 65, To wcześniej, teraz jest 67Najgorszy jest niższy niz bieżący.? Być może coś nie tak z czujnikiem i właściwie nie wiadomo jaką masz temperaturę. Wygląda jednak że wysoką. Górna granica to ok. 70 a ty jesteś w pobliżu.
    Stan mojego SSD to 96%. Czas pracy to 21444 godziny. Ilość włączeń to 4800.
    Porównaj ze swoimi. Coś jest nie tak.

No dobrze, więc mam pytanie, jeśli zamówię dysk na m2, to skoro on nie potrzebuje kabli, to jest mniej awaryjny? Jeśli tak, jakie dyski na m2 polecacie? Tak do 500GB pojemności proszę.

Wejdż raczej na jakąś stronę benchmarkową i tam porównaj testy. Nie ma lepszego sprawdzania.
Co do awaryjności. Ja mam na kablu i odpukać działa. I to sporo godzin.
Napisałem ci tylko ze wskazania pokazują ze coś się dzieje ale co jest tego przyczyną? Nie wiem.

Teoretycznie.
Praktycznie montujesz taki dysk zwykle pomiędzy radiatorem procesora i kartą graficzną, czyli w miejscu stosunkowo gorącym, a to nigdy nie robi dobrze elektronice.

No to skoro zrobiłem już praktycznie wszystko, co mogłem, to co mam dalej robić?

Tak czy siak miałem zamawiać dysk kolejny, 500GB w tych czasach to za mało, tylko skoro nie mam pewności czy to aby nie płyta główna czegoś nie krzaczy, to już nie wiem co mam począć.

Ogólnie to mam wrażenie że dysk lepiej działa po zmianie portu, grając wczoraj nie zauważyłem żeby wskakiwał na 100% zużycia, więc dziwne.

Jeśli robiłes test przed zmianą portu, kabla, to wartość CRC ma prawo się zmieniać, jeśli po, to to oznacza ze nie te rzeczy były przyczyną. Pamiętaj że masz 20 - krotnie krótszy czas pracy dysku niż mój a wyniki takie jak sam widzisz.

Ten test robiłem dzisiaj, po zmianie portu. Po prostu zamówię dysk, tylko zastanawiam się, czy pod SATA czy M2, jeśli będzie tak samo, to znaczy że pewnie płyta jest jakaś felerna.

Z 500GB popatrz na ceny Adata SX8200 Pro lub Corsair MP510

Dyski SSD Adata się psują. Mogą być też inne problemy
Odradzam.
Lepsze np. Kingston.

Temperatura tego dysku w tej okolicy zmienia się o max 5 stopni jak wszystko inne furga na pełnym obciążeniu, a to dalej daleko do jakiegoś większego limitu. Trochę przesadzasz. Dyski na SSD zaczynają throttlować tak przy ok 70-80 stopniach czy coś w ten deseń.

Te progi to jest całkiem inny parametr. Nie sugeruj się tym co masz wpisane w bieżący oraz najgorszy, bo ja już bym musiał wywalić mój dysk na śmietnik:

Pierwsza rzecz w tym Cristal Disk Info

Funkcje -> Funkcje Zaawansowane -> Wartość RAW -> 10[DEC], bo tak to sobie będziemy zgadywać to tam jest napisane.

Zmieniłeś port, a czy kurde wymieniłeś ten kabel? Bierzesz się za głaskanie kotka z pomocą młotka. Kup ten kabel. W pierwszym lepszym sklepie komputerowym zapłacisz 10-12 zł za taki z zatrzaskami. Dopiero potem kupuj nowy dysk.

Ludzie. Czemu bierzecie się za naprawę od d*. Kupisz nowy dysk, jak widzę kierując się poradą znowu 2,5 na SATA, a jak się okaże, że kabel jest walnięty to będziesz miał dwa dyski i jeden walnięty kabel…

Tyle że ja zmieniłem port, i póki co jest dobrze, nie mam zużycia dysku na 100%, kable dopiero zamówiłem, nie miałem żadnych zapasowych, pisałem o tym wyżej, więc proszę o dokładne czytanie wiadomości.

Nie mam żadnego sklepu w pobliżu, więc skąd ja wezmę ten kabel, zamówię, przyjdzie i dopiero podłącze.

Napisałem wyżej, że i tak przymierzam się do kupna kolejnego dysku, ponieważ 500GB to za mało na dzisiejsze czasy, więc i tak czy siak kupiłbym drugi dysk, niezależnie od tego, co się dzieje, więc i tak przy okazji można będzie sprawdzić drugi dysk.

Tak wygląda screen po zmienieniu opcji zaawansowanych:

Ten drugi 500 eż, jeżeli chomikujesz seriale z neta, masz setki gier, to w cenie 500 SSD czy m2 masz 2 TB HDD. W sam raz dla Chomików. :wink:

Nic nie chomikuje, nowe Call of Duty waży 150GB, Red Dead 2 waży 150GB, i już się robi ciasno, a jeżeli mam wybierać nawet między 10TB HDD a 500GB SSD, to nadal wybieram SSD, ze względu no komfort pracy, grania i ogólnie loadingów.

Na SSD inaczej to wyglada. Spójrz na C2. u mnie.

Ale to nie problem. Jego problem to taki ze CRC mu rośnie i jednocześnie podaje niedokładne info co robi lub zrobi.

U mnie na SSD masz coś takiego więc możesz zgadywać.

To jest problem. Robi 10 rzeczy na raz i nawet nie napisał co z kablem tylko port zmienił, a potem, że już kupuje nowy dysk, bo i tak miał kupić i ja zrozumiałem, że mu wsio jedno, bo i tak wymienia i wywala, by za moment dalej szukać problemu.

Nie, nie napisałeś tego. Napisałeś, że zapytasz sąsiada czy ma kabel po czym temat znikł. Wszyscy sugerują zmianę kabla SATA i czekają na relację po wymiany po czym piszesz o zakupie nowego dysku. Nie lubię jak ludzie nie robią tego o co są proszeni tylko grzebią na własną rękę nie mówiąc gdzie właśnie wkładali ręce. Potem temat się przeciąga, czasem nawet powstają kolejne problemy, a pierwotny problem nie został rozwiązany. Rosnące błędy CRC to obowiązkowa wymiana kabla i nie ma co kombinować. Może to oznaczać oczywiście uszkodzenie elektroniki dysku, ale wymiana kabla to narażanie się na najmniejszy koszt.

Czytaj uważnie co piszę

Jak byk napisałem, że nie mam innych kabli, nie wiem o czym piszesz.

“Grzebią na własną rękę” Przecież napisałem, że zmienię najpierw port SATA, i zobaczę jak będzie, ponieważ tak jak wyżej napisałem (zresztą widzisz na screenie) że nie posiadam zapasowych kabli.

Czemu swoje słowa przypisujesz mi? Ja tylko potwierdziłem, że zrobił bajzel.

A napisałeś, że kupiłeś czy chcesz kupić? Nie. Napisałeś, że kupujesz dysk i nie napisałeś, że po zmianie portu jest trochę lepiej.

Potem dyskusja na temat zakupu nowego/kolejnego dysku. Zero informacji, że zmieniłeś port, dopiero napisałeś o tym jako odpowiedź na mój komentarz.

Nie napisałeś coś takiego:

Co sugeruje, że po zmianie portu doszedłeś do wniosku, że kupujesz dysk, a wstawiając screena wcześniej nie napisałeś, że podmiankę portu już zrobiłeś, bo nawet @anon93248178 nie był pewien.

BTW. Teraz potrzeba kolejnego screena by zobaczyć czy CRC dalej rośnie.

Napisałem, że jeżeli zmiana portu SATA nie pomoże, to ewentualnie zamówię kable, nie jest to takie łatwe w moim przypadku gdyż nie mam sklepu, w którym mógłbym je kupić, muszę zamawiać, a dostawa kosztuję 5x więcej niż sam kabel, dlatego też się wstrzymywałem z tym. Chciałem zobaczyć, jak będzie wyglądać sprawa po zmianie samego portu.

Tak, zakupu kolejnego dysku, ponieważ napisałem że jeden mi nie wystarcza, więc kupiłbym drugi mimo wszystko.

Użytkownik wyżej, napisał żebym spróbował zmienić port SATA, ewentualnie zmienić kabel, nie posiadając zapasowego, przepiąłem tylko port.

Wrzucić teraz screen, czy już jak podepnę inny kabel?

Możesz teraz, bo na kabel i tak trzeba czekać.