Proszę, nie wiem czy tak powinno wyglądać, jak coś zmienić to napisz.
Bez żartów.
Co napisałem?
Potem fotka i dalszy ciąg …
A w odpowiedzi co widzę?
Dlatego piszę, czytaj uważnie.Ja o tym że wartości C2 nie są az takim problemem lecz coś innego
Gościu, ale ja tylko potwierdziłem to co napisałeś i dodałem coś od siebie. Zamień “To jest problem” na “To jest właśnie problem”. Potem tak poprzekręcałeś cytowanie, że swoje słowa podpiąłeś do mnie - chodzi mi o samo cytowanie, a nie zawartość.
VS.
Rozumiesz o co mi chodzi?
Raz hex raz dec. trza przeliczać. Na razie bez zmian ale to az tak szybko się nie dzieje, pierwszy pomiar wstawiłeś 2 tygodnie temu. Zmień ten kabel i sprawdzaj. Jesli masz na kompie jeszcze inny dysk to też sprawdz jego CRC… Jeśli będzie zero lub w ogóle nie pokaże to mozliwość inna niż problem z tym konkretnym dyskiem jest właściwie wykluczona.
Nie posiadam innego dysku, więc jak przyjdzie kabel, to wtedy jeszcze raz wstawię screena, póki co dziękuje wszystkim za pomoc, i przepraszam za zamieszanie.
Na razie CRC bez zmian, ale zgłoś się jutro ze screenem. Błędy CRC same z siebie się nie robią, a ustąpienie problemu przy zmianie portu może być tylko przypadkiem - docisnąłeś kabel i/lub trochę przetarłeś piny w kablu i na razie jest ok.
Posłuchaj.
A po co ? Zapisz sobie wartości C7, (raw) przed zmianą kabla . Zmień kabel. Poczekaj parę dni i sprawdz ponownie. Jeśli się nie będą niczym różniły to problem nie dotyczy kabla i portu.
Póki co bez zmian więc prawdopodobnie przepięcie kabla pomogło, bo poprawiłeś docisk.
Po zmianie kabla screen wygląda tak:
Mam jeszcze dwa pytanka. Mianowicie czy to może być uszkodzona płyta głowna?
Czy gwarancja obejmuje błędy CRC.
CRC poszło do góry, ale teraz nie wiem czy nie urosły na starym kablu czy na nowym. Trzeba obserwować. Jeżeli będą dalej szły do góry to raczej wina dysku, bo nagle nie zepsują Ci się wszystkie porty na MOBO.
Przed zmianą kabla było 1500 wartość, po zmianie jest 1509.
Masz dysk jak sie nie mylę crucial. Robisz testy programem dość ogólnym. Ściągnij sobie program firmowy i nim rób testy. Myślę że sa bardziej wiarygodne. Ja używam oprogramowania Kingstona a tego crystala uzyłem tylko by ci pokazać pewne róznice miedzy moim a twoim dyskiem
Twój firmowy to chyba ten
Więc test tym firmowym programem wygląda tak:
Tak jak patrzyłem to Ultra DMA CMC Error wygląda tak samo.
Ale wartości temperatury masz już wstawione poprawnie a nie odwrotnie.
Pilnuj błędów CRC. Jak zaczną znowu dość szybko rosnąc to być może dysk pada. Te 9 różnicy może być tylko przypadkiem gdy sczytałeś wartości, a jeszcze przed zamknięciem systemu coś sie wydarzyło.
Błędy CRC powodują:
Wadliwy kabel.
Powyginany, poskręcany, lużny kabel.
Wadliwy port na płycie.
Wadliwy napęd.
Wadliwy kontroler SATA.
Z jakością kabli bywa różnie. Przykład postu.
“Niekompatybilny” dysk
Ok, dzięki za wyjaśnienie, póki co jest dobrze, w sensie nie mam 100% zużycia dysku, więc nie będę majstrował nic.
I tak trzymać ale obserwować parametry.
Jak będzie 100 zużycie, to jak pewien człowiekowaty tu pisze, dysk wywalić.