Foldery nie otwierają się - Eksplorator plików

https://www.dobreprogramy.pl/XYplorerFree,Program,Windows,51499.html i https://www.dobreprogramy.pl/Immersive-Explorer,Program,Windows,39876.html. XYplorer nie zastąpił mi Expliratora Windows do zapisu plików, ale foldery otwierają się w nim. Możliwe że ma to gdzieś w konfiguracji lub wersji premium, ale nie grzebałem w tym do tego stopnia, tym bardziej że nie mam za dużo czasu w tym zdezoganizowanym zdalnym nauczaniu na zabawę z informatyką

Po zainstalowaniu tego programu mogę otwierać foldery i zawarte w nich pliki. Dziękuję. :slight_smile:
Ale mimo wszystko chciałabym wrócić do tradycyjnego otwierania folderów.

Myślę że Microsoft pomyśli o zmianach w Exploratorze w przyszłych aktualizacjach lub zrobi nowy i będzie działał. Z XYplorerem praktycznie nic nie tracisz i w opcjach widoku można ukryć jeden z paneli i przeglądać wszystko jak w standardowym. Mam go awaryjnie jak i coś na zmianę

Uruchom FRST
W okienku u góry wpisz
E-zajęcia
i kliknij Szukaj w rejestrze
Wklej plik wynikowy

SearchReg.txt (260 bajtów)

To spróbuj samo skanowanie wpisując w cmd.exe uruchomione jako Administrator (Start>cmd.exe>prawym p. myszy>Uruchom jako Administrator) i wpisz:
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Jeżeli coś znajdzie to można spróbować naprawy.

Spacje pominęłaś przed wszystkimi ukośnikami.

Czy możesz otwierać inne katalogi? np. Moje wideo w Dokumentach?
Też pojawia się błąd eksploratora?

Ok, jeżeli tam jest integralność to możesz wykonać teraz:
sfc /scannow

(naprawianie uszkodzonych lub dodawanie brakujących plików systemowych, jeżeli jakieś znajdzie to podmienia z wcześniej sprawdzonego pod kontem integralności danych “component store”)

Niestety nie. Przy otwieraniu folderów pojawia się błąd eksploratora. Nawet jeśli wyszukuję go po nazwie na pasku w lupie, np. pobrane czy obrazy. Otworzyć mogę tylko konkretny plik, który jest w folderze - po nazwie też go wyszukam i uda mi się go otworzyć. Chyba, że plik jest zapisany na pulpicie wtedy również otwiera się.

A katalog bezpośrednio na dysku, np. C:\FRST
Tam też nie wyświetla?

Nie otwiera się. Próbowała.
Wyszukałam folder, ale problem cały czas jest taki sam.
Jeśli mam znaleźć coś w tym folderze, to muszę podać nazwę pliku.

Zapisz plik tam gdzie FRST
fixlist.txt (107 bajtów)
Uruchom FRST i kliknij Napraw
Wklej plik wynikowy

Zrób podany powyżej skan sfc /scannow

Dodam jeszcze swoje trzy grosze - iobit uninstaller narobił wiele szkód w wielu systemach. Działanie tego chińskiego programu nie jest jawne. UninstallMonitor.exe jest w stanie monitorować aplikacje, nagrywać wejścia klawiatury i myszy oraz manipulować innymi programami. To także sklep i malware.
Mieliśmy tu przypadek odinstalowania programu zoom i uwaliło wiele funkcji systemowych. A taki zoom korzysta z wielu wpóldielonych plików dżwieku, obrazu - jest udostępniany w zaporze, w zadaniach i tak zintegrowanych z systemem programów nie można odinstalowywać na siłę jakimś revo, czy iobit.
Systemowe odinstalowanie nigdy nie uszkadza systemowych współdzielonych plików często wykonywalnych. Problematyczne programy odinstalowuje się w trybie awaryjnym.
To tyle na razie gwoli przestrogi.

1 polubienie

Zablokowano mnie … :frowning:

Fixlog.txt (515 bajtów)

Znalazło uszkodzone pliki systemowe, które nie mogły być naprawione.
Jak możesz pokaż zawartość pliku:
C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log

Te jak to nazwałaś “zablokowanie” było wynikiem, że narzędzie podmieniało pliki, które były popsute. Nie wszystkie mogły zostać naprawione i trzeba to zrobić w kolejnym kroku, lecz potrzebuję szczegóły z w.w. pliku.

CBS.log (1,5 MB)