Na jedno wychodzi. Ja podawałem mu po prostu index obrazu 1 - czyli obraz Windows 10 Home wewnątrz pliku. ESD to kompilacja różnymi wersjami Windows. Wcześniej nawet za pomocą DISM były listowane: Foldery nie otwierają się - Eksplorator plików
Naprawdę trudno mi ogarnąć pokazane problemy od strony jakiegoś sensu, no bo niby wszystko może się psuć i taka jest kolej rzeczy. Ale żeby nie mieć świadomości, że wiele jest sprzecznych spraw i przyczyn kataklizmów.
W tym konkretnym przypadku mamy avasta, który został wyrzucony z listy antywirusów współpracujących z windows 10. Toż defender jest przynajmniej zsynchronizowany z windows 10 i jakiś poziom prezentuje. Zakrawa na kpiny żeby łączyć avasta z windows 10.
Druga sprawa, to pozwolić wleźć iobit uninstallerowi - pacce wirusów, żeby odinstalował zoom. Nawet przy wyłączonym avaście jego moduły działają.
To, co się wydarzyło, to widzę dokładne sprzątnięcie zooma i rzeźnik iobit zostawił pobojowisko uszkadzając przy okazji działające jeszcze moduły avasta. Avast - gdize siedział, tam zostawił ruiny z usług, z eksploratora i z innych funkcji.
Przyznaję, zaimponowała mi bardzo zaangażowanie kolegów w pomoc. Będzie miała największy sens, gdy nie będzie już takich sytuacji, że użytkowniczka windows 10 nie wróci do obsługi swojego della z badziewnym i niebezpiecznym oprogramowaniem.
Przecież, cala pomoc traci sens, gdy komuś nie pomoże się pomóc tak, żeby sprzęt komputerowy latami służył bezawaryjnie.
Ktoś to musiał powiedzieć.
Na pewno nie oba.
Miałam zaznaczone okienko “Użyj zalecanych opcji”. Więc było 64
Uruchom cmd (nie powershell) z uprawnieniami administratora
wpisz
dism /online /cleanup-image /checkhealth
Wrzuć screen z wynikiem
Teraz
dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup
Ostanie będzie
Dism /Online /Cleanup-image /Restorehealth /Source:J:\sources\install.esd
Tu jest podobny wątek o będzie 0x800f081f
w dism:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/windows-10-error-error-0x800f081f/bd0913c8-1195-4f71-b6c4-a06a3a306783
net stop wuauserv
net stop cryptsvc
net stop bits
net stop msiserver
Ren %systemroot%\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.bak
Ren %systemroot%\system32\catroot2 catroot2.bak
net start wuauserv
net start cryptsvc
net start bits
net start msiserver
Co o tym myślisz? Tylko zmiana nazw, więc zawsze można wrócić do punktu wyjścia.
Nie jestem przekonany ale komenda chyba powinna być
Dism /Online /Cleanup-image /Restorehealth /Source:J:\sources\install.esd:2
Jako, że edycja N umożliwia wybranie własnego odtwarzacza, wiec funkcjonuje w ue.
@aesereht W logach FRST widać, że ma normalną wersję Home, a obraz wybiera się zgodnie z wersją zainstalowaną. Z resztą było też bez parametru index podane i wówczas sam sobie wybiera i też był błąd.
Platform: Windows 10 Home Wersja 1909 18363.836 (X64) Język: Polski (Polska)
Ok nie wiedziałem czy FRST wyróżnia te wersje.
Ale ja już bym był w tym momencie za reinstalacją systemu.
Jak da się wyczekać tydzień lub dwa to może uaktualnienie do Windows 10 edycja/wydanie 2004 naprawi z 99% uszkodzeń - zakładając że w trakcie nie będzie wycofywania zmian i kompletnej awarii?