Foldery nie otwierają się - Eksplorator plików

Na jedno wychodzi. Ja podawałem mu po prostu index obrazu 1 - czyli obraz Windows 10 Home wewnątrz pliku. ESD to kompilacja różnymi wersjami Windows. Wcześniej nawet za pomocą DISM były listowane: Foldery nie otwierają się - Eksplorator plików

1 polubienie

Naprawdę trudno mi ogarnąć pokazane problemy od strony jakiegoś sensu, no bo niby wszystko może się psuć i taka jest kolej rzeczy. Ale żeby nie mieć świadomości, że wiele jest sprzecznych spraw i przyczyn kataklizmów.
W tym konkretnym przypadku mamy avasta, który został wyrzucony z listy antywirusów współpracujących z windows 10. Toż defender jest przynajmniej zsynchronizowany z windows 10 i jakiś poziom prezentuje. Zakrawa na kpiny żeby łączyć avasta z windows 10.
Druga sprawa, to pozwolić wleźć iobit uninstallerowi - pacce wirusów, żeby odinstalował zoom. Nawet przy wyłączonym avaście jego moduły działają.
To, co się wydarzyło, to widzę dokładne sprzątnięcie zooma i rzeźnik iobit zostawił pobojowisko uszkadzając przy okazji działające jeszcze moduły avasta. Avast - gdize siedział, tam zostawił ruiny z usług, z eksploratora i z innych funkcji.
Przyznaję, zaimponowała mi bardzo zaangażowanie kolegów w pomoc. Będzie miała największy sens, gdy nie będzie już takich sytuacji, że użytkowniczka windows 10 nie wróci do obsługi swojego della z badziewnym i niebezpiecznym oprogramowaniem.
Przecież, cala pomoc traci sens, gdy komuś nie pomoże się pomóc tak, żeby sprzęt komputerowy latami służył bezawaryjnie.

Ktoś to musiał powiedzieć.

2 polubienia

Na pewno nie oba.
Miałam zaznaczone okienko “Użyj zalecanych opcji”. Więc było 64

Uruchom cmd (nie powershell) z uprawnieniami administratora
wpisz
dism /online /cleanup-image /checkhealth
Wrzuć screen z wynikiem

Teraz
dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup

Jest sens jeszcze cokolwiek działać? Czy dać sobie już spokój?

Ostanie będzie
Dism /Online /Cleanup-image /Restorehealth /Source:J:\sources\install.esd

Tu jest podobny wątek o będzie 0x800f081f w dism:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/windows-10-error-error-0x800f081f/bd0913c8-1195-4f71-b6c4-a06a3a306783

net stop wuauserv
net stop cryptsvc
net stop bits
net stop msiserver
Ren %systemroot%\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.bak
Ren %systemroot%\system32\catroot2 catroot2.bak
net start wuauserv
net start cryptsvc
net start bits
net start msiserver
Co o tym myślisz? Tylko zmiana nazw, więc zawsze można wrócić do punktu wyjścia.

Nie jestem przekonany ale komenda chyba powinna być
Dism /Online /Cleanup-image /Restorehealth /Source:J:\sources\install.esd:2

Jako, że edycja N umożliwia wybranie własnego odtwarzacza, wiec funkcjonuje w ue.

@aesereht W logach FRST widać, że ma normalną wersję Home, a obraz wybiera się zgodnie z wersją zainstalowaną. Z resztą było też bez parametru index podane i wówczas sam sobie wybiera i też był błąd.
Platform: Windows 10 Home Wersja 1909 18363.836 (X64) Język: Polski (Polska)

Ok nie wiedziałem czy FRST wyróżnia te wersje.

Ale ja już bym był w tym momencie za reinstalacją systemu.

Jak da się wyczekać tydzień lub dwa to może uaktualnienie do Windows 10 edycja/wydanie 2004 naprawi z 99% uszkodzeń - zakładając że w trakcie nie będzie wycofywania zmian i kompletnej awarii?