Poleceniami wpisywanymi po kolei (w cmd.exe) i za każdym razem enterem zatwierdź:
J:
(enter)
cd sources
(enter)
dir
(enter)
Powinno wypisać zawartość folderu.
Poleceniami wpisywanymi po kolei (w cmd.exe) i za każdym razem enterem zatwierdź:
J:
(enter)
cd sources
(enter)
dir
(enter)
Powinno wypisać zawartość folderu.
A tak niżej przewinąć (na literkę “i”, żeby nazwy się pokazywały, bo jest alfabetycznie poukładane)
Coś się pokazuje jak wpiszesz:
Dism /get-wiminfo /wimfile:J:\sources\install.esd
Dziwne, że nie widzi przy odzyskiwaniu, a tu widzi. Zrobimy troszkę inaczej. To samo, ale z powershella.
Wpisz w start powershell
i uruchom jako administrator. Powinno pojawić się podobne okienko, ale z niebieskim tłem.
Wpisz potem tam:
Repair-WindowsImage -Online -RestoreHealth -Source "J:\sources\install.esd:1"
(w jednej linii wszystko)
A jakbyś dodała jeszcze jeden parametr na samym końcu:
-LimitAccess
(spacja) i ten parametr.
Nie musisz wpisywać od nowa. Kliknij w strzałkę w górę na klawiaturze.
Widocznie normalnie czyta plik, ale nie może z niego naprawić.
U mnie na maszynce wirutalnej z Windows 10 działają te polecenia. (aż sam sprawdziłem).
Można jeszcze spróbować samo:
Repair-WindowsImage -Online -RestoreHealth
Z Windows Update wtedy spróbuje, ale czarno to widzę. Ale to powershell, więc może pokaże jakiś przydatniejszy komunikat, “co go gryzie”
W każdym razie obawiam się, że system będzie do reinstalacji, bo ja już pomysłów nie mam jak to ogarnąć.
Być może jeszcze coś @iJuliusz wykombinuje w tym temacie.
Obraz ISO masz, więc nagrać tylko programem Rufus na czystego pendrive i reinstalacja jeżeli już nikt nic nie będzie w stanie poradzić.
Łącza będą aktywne przez 24 godziny od momentu utworzenia.
Łącza są ważne do: 5/19/2020 22:36:47 PM UTC+2
Jakby to ISO z Media Creation Tool było wadliwe:
@krystian3w ISO jest dobre, bo media creation tool sprawdza sumę kontrolną po ukończeniu pobierania. Jak coś jest nie tak to wywala błąd i pobieranie startuje od nowa.
To jest ten sam obraz, który można pobrać jak masz inny UA niż Windows.
Tak powinno być moim zdaniem
Repair-WindowsImage -Online -RestoreHealth -Source "J:\sources"
Mnie chodzi o fakt czy może nie namierzacie pliku x86 a autor pobrał obraz o “masie” 8,5 GiB jako miks x86 i x64 w jednym.
Jakby pominąć kompresje i możliwość zbicia x86 z x64 w jeden obrazy to wtedy są takie same, a tak to nawet rozmiary mniejsze i raczej MS nic z tym nie robi.
Na jedno wychodzi. Ja podawałem mu po prostu index obrazu 1 - czyli obraz Windows 10 Home wewnątrz pliku. ESD to kompilacja różnymi wersjami Windows. Wcześniej nawet za pomocą DISM były listowane: Foldery nie otwierają się - Eksplorator plików
Naprawdę trudno mi ogarnąć pokazane problemy od strony jakiegoś sensu, no bo niby wszystko może się psuć i taka jest kolej rzeczy. Ale żeby nie mieć świadomości, że wiele jest sprzecznych spraw i przyczyn kataklizmów.
W tym konkretnym przypadku mamy avasta, który został wyrzucony z listy antywirusów współpracujących z windows 10. Toż defender jest przynajmniej zsynchronizowany z windows 10 i jakiś poziom prezentuje. Zakrawa na kpiny żeby łączyć avasta z windows 10.
Druga sprawa, to pozwolić wleźć iobit uninstallerowi - pacce wirusów, żeby odinstalował zoom. Nawet przy wyłączonym avaście jego moduły działają.
To, co się wydarzyło, to widzę dokładne sprzątnięcie zooma i rzeźnik iobit zostawił pobojowisko uszkadzając przy okazji działające jeszcze moduły avasta. Avast - gdize siedział, tam zostawił ruiny z usług, z eksploratora i z innych funkcji.
Przyznaję, zaimponowała mi bardzo zaangażowanie kolegów w pomoc. Będzie miała największy sens, gdy nie będzie już takich sytuacji, że użytkowniczka windows 10 nie wróci do obsługi swojego della z badziewnym i niebezpiecznym oprogramowaniem.
Przecież, cala pomoc traci sens, gdy komuś nie pomoże się pomóc tak, żeby sprzęt komputerowy latami służył bezawaryjnie.
Ktoś to musiał powiedzieć.
Na pewno nie oba.
Miałam zaznaczone okienko “Użyj zalecanych opcji”. Więc było 64
Uruchom cmd (nie powershell) z uprawnieniami administratora
wpisz
dism /online /cleanup-image /checkhealth
Wrzuć screen z wynikiem