wcześniej miałem od wielu lat (7-8) te pierwsze pamięci od GoodRam (9-9-9-24) i kupiłem te drugie w temacie które przyjdą w poniedziałek (oby dwie są 2x4 Gb w Dual Channel). Czy zauważę choćby standardową statystycznie istotną różnicę (5%) w wydajności w grach ? Płyta wg SiSoftware Sandra (najnowsza wersja) obsługuje pamięci 1.6 GHz a procesor to i7-3770 (bez k). Z góry dzięki za odpowiedź.
PS. Jak ktoś chce je kupić (GoodRamy) to sprzedam (razem z wysyłką) za 120 PLN
Mam ustawione 16 Gb pamięci wirtualnej na SSD MX500 pół terabajta (SATA 3.0) i pamięci mi wystarcza (choć wiem że pamięci wirtualnej na SSD się nie powinno ustawiać). Zresztą to tylko próba wytrzymania z moim kompem do dwóch lat a potem zmiana kompa na całkowicie nowy.
Nic się nie stanie SSD przez plik wymiany, byś z 2 GB katował, to prędzej. Zmiana zegara da minimalny boost, prędzej więcej bys widział różnicy właśnie z większej ilości - mimo wszystko procek jednak amsz znośny i 1070ti, czyli też górna półka a ramu tak minimalnie…
Jak się nie ma co się lubi (brak kasy) to się lubi co się ma. Jedyna gra która do dziś mi się pluła o brak ramu to Wolfenstein II w Mein Lieben (monitor 900p i 16:10), ale po ustawieniu pamięci wirtualnej chodzi jak przecinak
Pamięci dziś włożyłem do kompa i okazało się że najnowsza wersja Sandry zrobiła mnie w bambuko i choć pisała że płyta ogarnie pamięci 1.6 GHz to chodzą standardowo na 1333 MHz (9-9-9-24). Jednak udało mi się uzyskać w BIOSie timinigi 7-7-7-21 przy tej częstotliwości tj 1333 MHz (stabilne i testowane w najnowszym 3DMarku i Wiedźminie 3). Czy czas dostępu w nanosekundach jest teraz porównywalny do 1600 MHz CL9 z 1333 MHz CL7 czy gorszy lub lepszy ? …pytam bo nie znam się na tyle żeby to obliczyć i proszę o pomoc.