Co!? Ty chyba patrzysz tylko na jedne proces Chrome - jako że w Chrome każda karta jest osobnym procesem. Sorry ale to nie możliwe że by Chrome przy normalnym użytkowaniu zużywał tylko 95MB RAM - mobile przeglądarki potrafią więcej zużyć.
Mi się zbierają w managerze zadań do jednej grupy. Łącznie z niej wychodzi właśnie to co napisałem
pics or it didn’t happen. Sorry ale po prostu nie wierzę.
Ja dodatkowo nie instaluję miliona rozszerzeń które i tak nic nie dają
Piesek, to daj nam screena z menedżera zadań i napisz z jakie to strony i ile jest kart, bo niechce mi się wierzyć że tak mało chrome bierze.
Ja miałem tak samo jak Piesek, ale to tylko podczas pierwszych 20 minut użytkowania, potem poziom nie spadał poniżej 250 megabajtów ;))
No właśnie, jedna karta = jeden proces, a wiem, że kiedyś można było tak ustawić Chrome’a, że ograniczał się cały do jednego procesu. Wie ktoś, jak to się robiło i czy w ogóle jest to jeszcze możliwe w najnowszej wersji?
Coś mi się wydaje że ktoś coś tu kręci… Chrome przy DWÓCH kartach zabiera już >250 MB Ramu. Więc te wasze 95 to się z kosmosu chyba wzięło. Zwłaszcza że Chrome to ramożerna, “krowiasta” przeglądarka.
Pozatym: dowody poprosze! Ja swoje moge dostarczyć, a wy?
Musiałbym na nowo instalować przeglądarkę, a tego mi się nie chce, a i tak nie będzie pewności czy to się powtórzy. Ty mi wierzyć nie musisz, napisałem to, co widziałem. Teraz owszem, przy Facebooku i forum DP Chrome pożera ponad 300 megabajtów.
przestań pisać bzdury i się ośmieszać wpisz sobie w chrome chrome://memory-redirect/ , ja przy jednej otwartej karcie mam 120MB a ty przy dwudziestu 95MB, niemożliwe
Jeśli mamy około 4 Gb Ram to co szkodzi otwarty proces (flash czy coś) Chrome szybciej wyswietla strony a pozostałości po przeglądaniu można wyczyścić Ccleanerem http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html
Ktoś jedno zero zapomniał dodać albo zwyczajnie kłamie.
Ja tylko sprostuję, że mi te niecałe 100 MB RAM Chrome jadł przy dwóch kartach, nie dwudziestu jak rzekomo koledze.
Jeśli artykuł robi się taki zaawansowany to zróbcie ankietę.
Nie instalujcie za dużo przeglądarek bo na nich będą gromadzić się wirusy.
Firefox może dużo używając mało. Chwalę go sobie. Chrome brał dwa razy więcej, choć przyznam - szybszy był. Mnie tam niewielkie przyśpieszenie nie zadowala, abym Chromem zaladowywał system, a Firefoxa jest dużo mniej. Trochę potrzebnych dodatkow i chodzi spoko.
A ile u mnie zabiera FF na googlach? Jakby nie było, to jest mało, choć na forum bierze 180.000K, ale na google - przyzwoicie.
Żeby było co porównać, to piszę z ie8. Tu porównać ramożerność, wychodzi na forum, że tycio.
Dwa tygodnie temu jechałem na Chrome 31. Fakt, że jestem wrogiem adblocków. Po zainstalowaniu tego dodatku, rośnie Firefoxowi o 100MB RAMu. Poza tym, jeszcze te 18K rośnie o proces samego adblocka. Ani na Chrome, ani na Firefoxie, nie używalem tych adb-przymułów.
Używanie Chrome, to też kwestia gustu, gdy ktoś chce mieć podgląd obrazów WebP, czy oglądać filmy na filing.pl. Firefox nie oferuje tyle, co Chrome. Zalet Firefoxa jest też sporo. Akurat na siedmioletnim pc, oszczędniejszy jest FF, a nawet lżejszy.
Dla tych, co nie muszą się ograniczać, to Chrome jest też dobrym wyborem.
Ja nie wiem jak można adblocka nie używać… Dużo nie zabiera a internety się jednak przyjemniej ogląda
Pozatym że u mnie używanie Ff to też kwestia dodatków (patrz: Tree Style Tabs) i możliwości Ff w zarządzaniu wieloma (>50) kartami (tj. Panorama). Chrome przy >25/>30 kartach staje się niewygodny w użyciu.
Pozostaje jeszcze kwestia szpiegowania przez Googla czego nie lubię (dlatego używam DuckDuckGo i StartPage’a).
Ach i jeszcze jedno: na różnego rodzaju dystrybucjach Linuksowych 64 bitowy Firefox Nightly pozwala poczuć MOC (na Win7 także Ff Nightly w wersji x64). Działa szybko i sprawnie, bez przycinek.
Tylko Chrome. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale w pracy mam Mozillę i nie za bardzo za nią przepadam.
No może on mówi ze 100 MB na proces przy 20 procesach
Ja tam dużej różnicy nie widzę, chrome lepszy na telefony i tablety, FFx na PC. Ze względu na synchronizację i dodatki używam tylko FFx teraz, reszta do testów stron.
U mnie flash player bierze więcej niż FF (flash 46, FF 44mb ) na win7 z 2 GB RAM
Co do adblocka to wg mnie bierze za dużo zasobów i za bardzo spowalnia włączanie się przeglądarki, wolę używać adfendera
Pamięci zajmowanej przez przeglądarkę nie sprawdza sie w menadżerze zadań amatorkana poziom przedszkola.
W przeglądarce w pasku adresu wpisujemy “about:memory” dziła w FF i w Chrome nas przekieruje na odpowiedni adres.
To czyli co menedżer zadań kłamie? a w operze jak się sprawdza?