Ja z Firefoxa przeszedłem po pojawieniu się wersji 4 (a używałem od wersji 2). Zmiany jakie pojawiły się w 4 w żadnym stopniu mnie się nie podobały. Jednak wczoraj odpaliłem na próbę liska i po zamianie interfejsu i różnych mniejszych większych modyfikacjach wydaje mi się dość dobrą przeglądarką. Gdyby nie to, że jestem już przyzwyczajony do Chrome oraz dlatego, że Firefox nie obsługuje kart w kilku procesach nie jestem gotowy na zmianę przeglądarki.
A jaką różnice robi ci to czy przeglądarka ma karty w jeden procesie czy w osobnych procesach ?
Prędkość i stabilność.
Jeżeli coś się wykrzaczy w Chrome to wyłączy się tylko ten element (karta, dodatek). W Firefoxie pada wszystko.
Dodatkowo podczas otwierania kilku kart w lisku interfejs znacząco zwalnia, co nie występuje w Chrome. Zakładam, że chodzi właśnie o te procesy.
jakoś prędkość na kożyść FF według mnie ale może dlatego że ja otwieram max 5 kart
Dokładnie tak, mogę się tylko powtarzać: przy większej ilości kart Firefox po prostu nie daje rady. Chrome za to czasem się trochę zbyt długo uruchamia…
Co to jest większa ilość kart dla was? Bo ja przy 80 nie narzekam Ff sobie radzi dobrze z tyloma kartami.
Sieją budyń w necie, że Chrome otwiera wtyczki w osobnych procesach, a Firefox nie. Dublują te wypowiedzi z neta, a można samemu sprawdzić. Firefox 29 ma domyślnie tak:
Uruchamiaj wszystkie wtyczki, jako odrębne procesy. Menadżer zadań pokazuje to zbiorczo w Firefoxie, a w Chrome pojedynczo, czyli każdy proces osobno.
Jest taki dodatek do FF -gui:config, czyli opcje zaawansowane. Jeszcze do tego dodatek tabmixplus i można poustawiać przeglądarkę wg własnych preferencji.
chodzi o karty w osobnych procesach wtyczki są od dawna osobno
Chodzi o tekst z pow. postów, “Jeżeli coś się wykrzaczy w Chrome to wyłączy się tylko ten element (karta, dodatek). W Firefoxie pada wszystko”.
Jeśli chodzi o “wykrzaczenie” dodatków, to była moja odpowiedź, bo niby co ma “padać wszystko”.
Firefox ma domyślnie łączenie. Widać to w trabmixplusie - w zakładce karty - “Łącz wszystkie okna w jedno”. Mam okna, różne zakładki pootwierane w oknach, a proces jest jeden. Tak uruchomiłem 25 kart, okien… ponadto uruchamianych jest 8 extension…
Wszyscy mówią o tym braku kart w osobnych procesach w Ff… A to nieprawda, na razie tylko w wersji Nightly ale już jest i działa całkiem dobrze
Należy tylko aktywować browser.tabs.remote.autostart
Po krótce: Chrome działa sprawniej, tworząc wiele procesów dla przeglądarki- każdy odpowiada za coś innego. Jeśli jeden proces padnie to nawet tego nie zobaczysz gdyż szybko się on uruchomi z powrotem. Inaczej jest z FF, gdzie podczas błędu cała przeglądarka pada. Wybór należy do Ciebie
Szkoda, że teoria jedno, a praktyka pokazuje, że obie przeglądarki potrafią się posypać po całości.
Osobiście korzystam z chrome - wydaje mi się o wiele szybszy.
Jeśli chodzi o Fx i dodatki to polecam sobie zobaczyć https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/about-addons-memory/ Adblock aż tak dużo nie bierze, u mnie jakieś 25MB.
Adfender bierze jakie 18MB RAMu. Firefoxowi się nie zmienia.
Sam adblock bierze niewiele. Też jakie 18MB. Problemu by nie było, gdyby nie małe ale. Radzę zmierzyć pobór RAM przez Firefoxa, gdy nie ma obecności adblocka. Gdy całkiem tego nie ma. Niechby przy jednej stronie było jakie 190MB zużycia RAMu. Następnie pobrać przy włączonym menadżerze zadań tego adblocka.
No i nagle Firefoxowi urośnie o ponad 100MB pobór pamięci, oprócz tego co zajmie ten adblock. Jak to lawinowo rośnie przy kolejnych otwartych kartach, to doskonale pokazuje wczorajszy news na DP. Ten szczegół uruchomienie wielu kart Firefoxa z adblockiem, też został dobrze opisany przy testach.
http://www.dobreprogramy.pl/Test-przegladarek-WWW-ktora-z-nich-jest-najlepsza,News,54124.html
Gdy się doda dodatkowe filtry, to adblock potrafi być duży. Jest granica, po której cięższy jest adblock dla systemu, niż przeglądarka.
Czy ja mam wrażenie, że opierasz się na pogłoskach? Nie zgadzałoby się to do wersji 20, co prawda wersja 21 przechodząc na Aurę boryka się z drobnymi problemami wydajnościowymi, ale jest to z biegiem każdej aktualizacji sprawnie optymalizowane. Spróbuj?
U mnie po tej najnowszej aktualizacji totalnie zamuliło przegldarkę, a o zapotrzebowaniu CPU i na pamięć RAM nawet nie wspomnę. Przez to musiałem wrócić na Fx’a. Poczekam aż się poprawi, bo póki co na swoich 2 GB RAM nie da się z Opery komfortowo korzystać. Dla porównania Chromium chodzi błyskawicznie, jest nieodczuwalny, jak i Firefox czy IE
Chromium chodzi jak burza - to prawda, ale potwierdzam to z wersji instalacyjnej przeglądarki na bazie chromium - dziś wyszło coś takiego: Slimjet 1.0.8.0 Beta PL - ma wszystko, a nawet więcej, czyli rewelację pobierania i convertu. Własnie wygodnie używać.
Co lepsze Chromium czy Chrome?
Pobrałem stąd Chromiuma, jest tylko wersja bezinstalacyjna. Niestety przeglądarka się sama zamyka gdy wpisuje coś w omniboksie
Lepsze chromium. Na bazie chromium jest nowa przeglądarka instalacyjna. Poczytajcie o niej. Zainstalowałem z innego portali wersję pl i śmiga szybciej od Firefoxa. Zaimportowała zakładki i hasła. Ustawna. Sprawdza pisownię, pobiera filmy nawet z vimeo, trzeba tylko rozpatrzeć się w linkach w oknie downloadera przeglądarki. Zgłosiłem, żeby dodali program na DP.
http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.slimjet.com%2Fen%2F