No niestety kosztuje, jak wszystko co dobre. W momencie premiery będzie kosztował co najmniej pol tysiąca wiecej. Cena jest dyktowana jakością. I naprawdę nie wierz w to ze Samsung G2 będzie dalej lepszy pod względem technicznym od iPhonea. Samsung narazie jest lepszy bo wyszedł aż 7 miesięcy po iPhone 4!
Zawsze znajdują sie ludzie którzy wymyśla cos bardzo bezsensownego ale dziwne ze znajduje sie ktoś kto chce z tego korzystać! Możesz mi wytłumaczyć po co komu podpinac myszkę i klawiaturę do telefonu, który ma być mobilny, nie? Sama nazwa wskazuje - mobile phone. Jak mam gdzies zabierac ze sobą klawiaturę i myszkę do telefoni to juz lepiej wziąć laptopa. W domu tym bardziej.
A kupując jakieś dodatki do swojego telefonu za $1 bałbym sie o swoj telefon raczej. Od Apple akcesoria kupisz moze za troche kasy ale możesz liczyć na jakość i przydatność.
I w ogóle to chyba ty, kubus94, zaczales dyskusje zapytaniem który telefon masz wybrać a po twoich postach wyraźnie widać ze ty nie masz wątpliwości. Ba, ty uważasz ze to telefon genialny i pod każdym względem przewyzszajacy iPhone przynajmniej dwa razy
O wiele lepszy SGS II kosztuje mniej od słabszego Iphone’a 4. Więc nie wszystko co dobre musi być tak kolosalnie drogie… Cena produktów Apple’a jest wysoka, bo mają logo z nadgryzionym jabłkiem na obudowie. Zobacz jaki jest koszt tworzenia Iphone’a a jaka jego ostateczna cena… Albo zobacz ile kosztuje Iphone w USA a ile u nas…
Jakoś wątpię, żeby Iphone zastosował 2 rdzeniowy procesor, 8Mpx aparat, kamerkę 2Mpx do videorozmów, czy możliwość obsługi kart pamięci… Jedynie co to zapewne Iphone 5 będzie w odmianie z 64 GB dysku, ale jego cena w naszym kraju zapewne będzie tak zaporowa, że malo kogo będzie na nią stać…
Bez sensowne? Ile ludzi czasem ma plik na pendrive i chce się od niego skopiować go na dysk. Można to zrobić za pomocą komórki…
A nie piszesz czasem długich SMSów? Napisanie takiego na tradycyjnej klawiaturze zajmie kilka sekund, a za pomocą komórki, nawet z najlepszą klawiaturą kilka minut…
Poza tym nie musisz jej podpinać… Ale fajnie, że jest taka opcja, czasem naprawdę się przydaje. Ja czasem gdy edytuję dłuższe dokumenty wpinam sobie taką klawiaturę i wpisuję tekst tak samo jakbym to robił na komputerze A gdy chcę gdzieś iść po prostu odpinam sprzęty i wkładam komputer do kieszenii i z powrotem mam komórkę:) Zrób to z Iphone…
Tak jest to o sto złotych droższe, a zapewne robią to Ci sami Chińczycy, co moją przejściówkę…
Ja Galaxy SII kupiłem już ponad miesiąc temu… Ale ponieważ wątek wciąż “żyje”, to jak dzielę się moimi opiniami…
M.in takie, że mogę mieć uruchomione kilka różnych apikacji i np. pobierać plik z internetu za pomocą Opery, wysyłać coś przez bluetooth i grać w grę w trybie pełno ekranowym…
Poza tym jak brakuje FaceTime w Androidzie to wielka tragedia… Ale jak Iphone nie ma takiej oczywistości jak pełna wielozadaniowość to “niewielki brak”. Bądź trochę obiektywny kolego…
Niem czy zrobisz coś takiego, ale na Androidze większość z tych podpuntków zrobisz bez problemu… Odpalenie Linuxa, Windows 3.11, Windows 95 to żaden problem na nowszych urządzeniach.
A ja zadam jeszcze pytanie - czy na iOS można w jakiś sposób odpalać gry z PSP? Bo to jest tysiąkrotonie bardziej przydatne niż ten Windows 3.11 i Windows 95…
Możesz sobie wątpić, ale ja jestem prawie w 100% pewny ze bedzie dwurdzeniowy procesor (A5 znany z iPada) i to lepszy niz w tym Samsungu. I czy ty sie w ogole orientujesz jakie zmiany co roku wprowadzaja inzynierowie Apple w iPhonie i moze nie wiesz dlaczego Apple tak chroni swoje prototypy ze o tym jak bedzie wygladala 5 i co bedzie miala w srodku wie tylko garstka osob? To jest w ogole niedorzeczne ze w nowym modelu zmienia tylko pamiec wewnetrzna. Moze bys najpierw troche poczytal o czym mowisz.
Ty mi czlowieku nie mow ze 'edytujesz dłuższe dokumenty na ekraniku 4,3 cala! No i jeszcze do komputera to porównałeś. No brawo, teraz to nawet komputer wymięka przy twoim Samsungu Galaxy II. Z reszta sadząc po twoim loginie (oczywiscie moge sie mylic) to ty masz 17 lat. Jakie ty dłuższe dokumenty mozesz edytowac?
No pewnie… Edytuję je a nie tworzę, nie zawsze trzeba włączać komputer, skoro można szybko zmienić dokumenty stworzone w Google Docs, za pomocą komórki
Naprawdę myślisz, że 17 latek nie może mieć dłuższych dokumentow?
No zobaczymy, zobaczymy… Może masz rację… Ale naprawdę wątpię, żeby zmiany były jakoś bardzo rewolucyjne. Jedyna rewolucyjna nowość jaka chciałbym, żeby się pojawiła to obsługa Internetu 4G LTE, bo to z pewnością wymusiłoby wprowdzenie tego na producentach pozostałych komórek… Ale myślę, że prędzej pojawi się to w Samsungu, niż u Apple (ale obym się mylił…)
Ludzie bystrzejsi zauważą, że jeśli coś na prawdę bije iPhone, to ludzie starający się go bronić używają argumentów typu “nigdy nic nie wysłałem przez Bluetooth”, “no nie mów, że edytujesz dokumenty na takim ekranie”, “te akcesoria jakieś chińskie masz, w końcu moje są 30x droższe…”, “oj tam oj tam, czepiasz się bo po prostu SGS II wyszedł później”, “oj tam oj tam, wystarczy zjailbreakować system i już mogę”, “po co klawiatura i mysz w telefonie, nieprzydatny bajer”
Zobaczymy we wrześniu, teraz to możecie sobie jedynie snuć domysły, które wcale nie muszą być prawdziwe
To ja może zrobię podsumowanie tego wszystkiego, na podstawie, którego wybór telefonu będzie łatwiejszy. Od razu mówię, ze ten tekst będzie wybrakowany i stronniczy, bo jestem użytkownikiem tylko jednego z tych telefonów. Także proszę o uzupełnienie i poprawki ewentualnie.
Faktem jest, że iPhone 4 pod względem preferencji przegrywa, może poza jakością ekranu. Jednak wydaje mi się, że iPhone może pochwalić się oprogramowaniem, które dla wielu osób jest po prostu wygodniejsze i prostsze, na co należy zwrócić uwagę. A, z tego co widziałem Samsung G2 obsługuje jedną wersję Androida, natomiast w telefonie Apple możemy oprogramowanie uaktualniać na bieżąco i, co jest dziwne w przypadku Apple, za darmo. W iOS ważne jest m. in. App Store, które przewyższa Android Market na przykład ilością aplikacji i ich pobrań czy na przykład taki szczegół jak to, że aplikacje na A. Market może wstawiać każdy, co powoduje, że mamy pełno ‘nienajlepszych’ programów. Dodatkowo mamy iTunes, z którego możemy pobierać muzykę, pobierać i wypożyczać filmy, ściągać podcasty, czy tzw. iTunes U. Jesienią będziemy mieli dostępne nowe, lepsze oprogramowanie iOS 5 i usługę iCloud. W nowym iOS’ie będziemy mogli za darmo wysyłać coś w rodzaju sms’ów do innych urządzeń Apple, czyli miedzy iPhonami, iPodami touch i iPadami.
Kolejna rzecz, o której już trochę mówiłem, to design. Oba telefony mają stosunkowo podobny wygląd. Ostatnia rzecz to cena. Apple znane jest raczej znane z wysokich cen, a Samsung odwrotnie. Oficjalne ceny iPhone 4 w Polsce wynoszą w tej chwili dla 16 GB 2,999 zł, a 32 GB 3,599 zł. Niestety jego ceny w Polsce są kilkakrotnie wyższe, niż w Stanach. Jednoznacznych cen Samsunga nie mogłem znaleźć, natomiast na Allegro był 16 GB za około 2,000 zł. Reszta to już szczegóły, chociaż też zwraca się na nie uwagę, jak np. brak obsługi flash’a przez przeglądarkę Safari w iPhonie czy odstraszająca cena akcesoriów do tego telefonu. Dodatkowo trzeba wspomnieć, żr iPhone 4 to już ponad roczny telefon, który niedługo będzie uaktualniany.
Androida też można uaktualniać bez najmniejszego problemu, nawet pierwszy Galaxy ma zapewnione aktualizacje systemu, do tej wersji w której sprzedawany jest obecnie SGS II… Dodatkowo Google wymusili na producentach aktualizację systemu przez 18 miesięcy, co moim zdaniem jest wystającym czasem… W razie czego można korzystać z aktualizacji wydawanych przez developerów - są one wydawane dla nawet starych telefonów, dla których okres wsparcia zakończył się już bardzo dawno temu jak np. HTC G1
Nie zapominaj, że to jest jednocześnie wada i zaleta tego systemu - bo w AppStore nie znajdziesz wielu przydatnych aplikacji jak na przegląd tych umożliwiających korzystanie z telefonu jak z pamięci USB czy np. klienta sieci BitTorrent…
W Android Markecie można znaleźć wirusy jednak wydaje mi się, że jeśli ktoś z głową korzysta z telefonu, to ustrzeże się przed tego typu wypadkami… W razie czego można zainstalować jeden z wielu dostępnych antywirusów na Androida, ale wydaje mi się, że dla standardowego użytkownika będzie on zupełnie nie przydatny…
Na Androida też jest wiele takich aplikacji, dodatkowo w można przecież bez problemu obejrzeć film w serwisach takich jak MegaVideo, o czym w Iphone można na razie zapomnieć…
Tak sami z muzyką - użytkownicy Androida nie są ograniczeni do jednej aplikacji, bez najmniejszego problemu można pobierać muzykę w formacie MP3 z YouTube i przenosić ją do dowolnych katalogów. W razie czego można też pobierać pliki wykorzystując bezpośrednio przeglądarkę, a z nie złamany iOS umożliwia pobieranie plików nie większych niż 20 MB (a więc pobranie całej płyty z muzyką nie wchodzi w grę)
W Androidzie też jest Dropbox, Box.Net czy wiele podobnych aplikacji za pomocą których możemy synchronizować dane nie tylko pomiędzy Androidami, ale i pomiędzy komputerami z Windowsem, Linuxem, czy Mac OS X a nawet iOS…
W mojej opinii to już jest wystarczający argument, żeby nie kupować urządzeń od Apple - jeśli oni nie robią nic, żeby zachęcić nas do kupowania ich produktów, a, nawet nas do tego w pewnym sensie zniechęca to po co my mamy kupować ich produkty (zwłaszcza, że na rynku są już konkurencyjne, dużo lepsze)
Szczegóły, które często decydują o tym, który telefon się wybiera…
A w tych “szczegółach” zdecydowanie wygrywa Android
Urządzenia z Androidem są też cały czas uaktualniane…
Niewykluczone, że w Samsungu Galaxy S III będzie 4 rdzeniowy procesor…
Prawdziwy dramat dla każdego właściciela telefonu.
Jakim cudem? Wirusy mają w nazwie jakiś przedrostek? Antywirus w telefonie? Chyba żartujesz…prawda?
Jasne. Nie zapominaj, że jest to ogromna zaleta i malutka wada.
Nie zapominaj, że nie dla każdego są tak niezbędne jak dla Ciebie.
…a my na przekór wszystkiemu i tak kupujemy to… może czas na głębszą refleksję?
Ty to masz fantazję
Zatem dlaczego sprzedaż zawsze bije rekordy? Magia…
Dlaczego samochody pokroju Porsche, Bentley, czy Bugatti w ogóle się sprzedają? Są przecież dużo bardziej praktyczne środki transportu? Zostawiam Ci to jako analogię…tfuu spaliłem… zadanie domowe do przemyślenia :lol:
BTW. Miałeś w końcu okazję używać IP 4, czy nadal teoretyzujesz (pytanie retoryczne)?
Akurat tutaj to żadna przewaga Androida. iPhone tez możesz synchronizowac z każdym systemem i, co tez będzie w iOS 5, synchronizacja bezprzewodowa.
Poza tym cały czas mowisz, ze można ściągnąć taka a taka aplikacje. Nie zapominaj ze AppStore ma 450 tysięcy aplikacji, wsród których znajdują sie tez takie, o których mówisz.
I sprawdziłem tez czy klawiaturę można podpiac pod iPhone i oczywiście da sie
Samsunga G3 nie wypuszcza zanim iPhone 5 nie wyjdzie, bo najpierw zobaczą co wprowadzi Apple, a pózniej musza zrobic to samo w swoim telefonie…
– Dodane 06.07.2011 (Śr) 19:59 –
Właśnie tez zaczynam sie zastanawiać czy on w ogóle na oczy widział iPhone 4. Bo po jego postach to można stwierdzić ze po prostu nie miał na niego pieniędzy wiec musiał sie jakoś pocieszyć i zaczął wmawiac sobie ze iPhone to najgorszy z możliwych wyborów. W sumie rzeczywiście, iphone jest zły, w ogóle ma same wady, natomiast Android to bóstwo, posiadające wszystkie funkcje jakie sobie wymyslisz, a jak nie ma to można je pobrać na Android Market. Chyba zacznę używać podobnych argumentów…
Akurat Iphone kosztował 100 złotych więcej niż mój SGSII więc spokojnie mógłbym go kupić… Tak naprawdę dlatego założyłem ten wątek, bo czekałem na solidne argumenty mówiące za tym, żebym kupił Iphone… Do tej pory się ich nie doczekałem:)
Mi wydaje się, że jest zupełnie odwrotnie. To wy macie produkt Apple’a, który miał być taki wspaniały, a wypada bardzo cieńko, w porównaniu z tańszą i bardziej użyteczną konkurencją. Dlatego robicie wszystko, żeby wmówić sobie, że wasz Iphone i tak jest lepszy od produktów z większą ilością możliwości i lepszymi podzespołami… Argumenty? Proszę bardzo:
snajpersky, Unicum tym razem ja zadam pytanie - czy wy mieliście okazję korzystać z z Galaxy SII, Nexusa S, albo jakiegoś nowszego telefonu z Androidem?
Sam nie wiesz w jakim celu założyłeś własny wątek?
Ale za to pojawiła się masa nieprawdziwych info na jego temat oraz wyssanych z palca teorii. Twojego autorstwa. Osoby, której niepotrzebna jest praktyczna wiedza na temat IP 4, bo…nie. Poza tym nie potrafisz nawet zweryfikować swojej własnej wiedzy na temat samego Android’a (np. flash, skype). Niebywałe, serio.
Już Ci tłumaczyłem dlaczego uczepiłem się Twoich wywodów. Powtórzyć?
Przy tym pozwolę sobie zacytować sam siebie:
Nie widzę argumentów, ale zobacz wyżej.
Odpowiedź na to pytanie również się pojawiła nie raz.
Ponownie moja wypowiedź z tego wątku…
Mam do dyspozycji: 1xSGS II, 2xSGS I, 1xSG Tab, HTC Desire oraz HTC Desire Z, 1xiPad I, 1xiPad II, 2xIP 3GS. Posiadam również SG Ace. Wystarczy do wypowiadania się w temacie?
Ok. W tym wątku zostało już powiedziane i mam również nadzieję wyprostowane wszystko co związane z SGS II oraz IP 4.
kubus94, naucz się operować faktami oraz weryfikować swoją wiedzę. W przeciwnym razie będziesz odbierany za zwykłego pieniacza. Życzę otwartości umysłu.
Rozmowa z Tobą naprawdę mnie męczy… Nie docierają do Ciebie żadne argumenty, a odpowiadasz tylko na wybrane moje posty… Więc jak ja mam z Tobą rozmawiać?
Piszesz, że masz do czynienia z tyloma telefonami z Androidem, a dopiero po newsie na stronie głównej tego serwisu zorientowałeś się, że nie ma dostępnych videorozmów w Skype?
Poza tym skoro masz do czynienia z tyloma telefonami, czemu jesteś tak stronniczy i bronisz, często w tak prymitywne sposoby tylko produktu Apple’a?
Założyłem, bo zdziwiło mnie, że Iphone jest w droższej cenie, a ma o wiele gorsze podzespoły niż tańszy Galaxy SII i czekałem na argumenty mówiące za tym, czemu mam dołożyć do tego droższego telefonu…
Pisałem Ci już, że ja bardzo chętnie bym tego Iphone kupił - ale mnie nie stać na to, żeby wydać ponad 2000 złotych na telefon w którym nie mogę nawet wymienić baterii, nie mówiąc o tym, że gwarancja jest bardzo ograniczona i żeby z niej korzystać muszę odsyłać za granicę…
Gdyby Iphone był tańszy, to być może bym go kupił. Ale skoro teńszy od Iphone był lepszy od niego Samsung wybrałem właśnie jego…
I dlatego nie kupiłem Iphone, choć naprawdę się nad tym zastanawiałem.
Staraj się mniej fantazjować - wtedy będę mniej męczący.
Czytaj moje wpisy, trzymaj się faktów i mniej fantazjuj.
Nie używam skype’a do video rozmów. Skoro jest taka opcja dla IP 4 to założyłem, że dla Android’a również. Pytanie tylko jak Ty mogłeś to przeoczyć? Jak również fakt, że nie każdemu tel z Androidem dane jest obsłużyć flash’a.
Jak widać w przeciwieństwie do Ciebie mam pojęcie o czym mówię. Co więcej mam ochotę zdobywać wiedzę przed stawianiem jakichkolwiek tez.
Ooooo…a które to sposoby są dla Ciebie prymitywne?
To jest moment, w którym kończą Ci się argumenty, tak? Brakuje tylko magicznego słowa “fanboy” i będzie komplet :lol: Nadludzkim wysiłkiem przypomnę Ci po raz kolejny:
Rozumiesz? Wcale nie chodzi o IP 4, czy SGS II. Poza tym zaznaczyłem nie raz, że technicznie SGS II jest lepszym sprzętem. Ba, nie tylko ja, ale rozumiem, że dla pieniacza to bez znaczenia.
Sam fakt, że również prostowałem Twoją wiedzę na temat Android’a pozostawiasz bez komentarza. Przemyśl to sobie.
Ale za 300-400 zł mniej jakoś byś przeżył te klujące w oczy wady oraz podłe traktowanie przez Steve’a?
Ahhahahaha, na stronie apple.com iPhone 4 32GB jest za 299$. W przeliczeniu na polskie to jest jakieś… 830zł. W Polsce na Allegro kosztuje minimum. 2100 zł, gdybym się bał i chciał kupić u autoryzowanego sprzedawcy (tak jak na apple.com), to telefon kosztuje… 3599zł, i to z promocją!
Ahahahhahahha, mnie to teraz porządnie rozbawiłeś
Skoro w USA tyle kosztuje, no to osobiście mógłbym dać… no dobra, licząc te wszystkie opłaty, transport, dostosowanie dla Polski itp… Jakieś 1399 zł, no dobra, najwięcej 1499 zł. Oczywiście u oficjalnego sprzedawcy, bo na Allegro różny chłam mogą wcisnąć. No ale prawie czterokrotne przebicie, nie wiem za co.
Ajć, nie doczytałem. Ale to i tak oficjalnymi kanałami i tak wychodzi prawie dwa razy drożej, czyli nadal jest stanowczo za drogo.
Nie, ale albo kupuję w normalnym sklepie, albo u oficjalnego dostawcy. Nigdy nie kupuję sprzętu elektronicznego na allegro, a szczególnie tak drogiego.
Z tymi cenami iPhone’a w Polsce to jest normalnie jakiś skandal. Najlepiej byłoby mieć kogoś z rodziny w stanach. Ale to i tak trzeba kombinować żeby cła nie nałożyli…