Jestem nowy na tym forum. Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
proszę o pomoc w rozszyfrowaniu mojego łącza. Jakiego maksymalnie mogę się spodziewać transferu?
odległość od centrali około 4-5km.
poniżej parametry mojej neo
Downstream Upstream
SNR Margin (dB): 7.8 19.0
Attenuation (dB): 57.0 31.2
Output Power (dBm): 12.8 0.5
Attainable Rate (Kbps): 3064 392
Rate (Kbps): 1317 326
za co odpowaida parametr output power -upstream? czasami tam jest nawet -25,6 (minus 25,6), często 0(zero)
może jeszcze to się przyda:
Mode: ADSL2
Line Coding: Trellis On
Status: No Defect
Link Power State: L0
teraz troszkę się poprawiły parametry:
Downstream Upstream
SNR Margin (dB): 10.2 18.5
Attenuation (dB): 57.0 31.1
Output Power (dBm): 12.4 25.6
Attainable Rate (Kbps): 2968 388
Rate (Kbps): 1317 323
LeynaMoor
między 2 a 3 Mb
Output power to jest moc nadawania , to że co chwile ci tam pokazuje coś innego to po prostu oprogramowanie w routerze ma jakiegoś buga i takie cyrki wychodzą potem
wllo
to co masz teraz to max , możesz spróbować podnieść prędkość ręcznie obniżając jeszcze SNR bo twój router ma taką możliwość
Witam,
W związku z tym, że niedługo kończy mi się umowa na internet rozważam podpisanie nowej umowy z operatorem.
Zastanawiam się nad opcją do 20 Mb/s, tylko nie mam pojęcia, czy ta prędkość będzie działać u mnie poprawnie.
Obecnie mam 6 Mb/s i taką prędkość osiągam.
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych użytkowników forum orientujących się w tych całych parametrach o pomoc i odpowiedź jaka
prędkość na moich kablach może działać poprawnie czy mam szanse na 20 Mb/s czy może 10 Mb/s.
Dodam jeszcze, że do centrali mam z 500 m w linii prostej, ale pewnie tak kable nie idą
Tutaj moje parametry : http://pastebin.com/BmcKcyRS
Dziękuje za pomoc,
Żwirek
a to moje wartości
Item Downstream Upstream Unit
SNR Margin Downstream 1 Upstream 7 dB
Line Attenuation Downstream 9 Upstream 6 dB
Data Rate 9664 928 kbps
i wartości sąsiada
Status linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_1_A
Szybkość wysyłania 960 Kb/s (Intlv[LP0])
Szybkość pobierania 9376 Kb/s (Intlv[LP0])
Tłumienie Bliski koniec: 15.5 (dB)
Odległy koniec: 9.0 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec: 6 (dB)
Odległy koniec: 6 (dB)
Liczba błędnych pakietów 241
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 52
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
jaki pójdzie nam internet
@djosdanielos dzięki za odpowiedź, jakoś nie mogę sobie przypomnieć opcji zmiany SNR albo źle szukam, jakąś podpowiedź poproszę.
Witam serdecznie
Obecnie posiadam neostradę 6 Mb (wszystko działa super), niedługo kończy mi się umowa i chciałem przejść na wyższą opcję.
Przy obecnych parametrach na co maksymalnie mogę liczyć?
http://imageshack.us/photo/my-images/818/statyp.jpg/
Dziękuję za wszelką pomoc!
Żwirek , radek9 ,
jeśli wasz dostawca internetu przepnie was do portu adsl2+ w centrali to pójdzie wam około 17Mb macie podobne parametry
radek9 ,
ty i twój sąsiad macie po 8Mb teraz bo na adsl1 więcej nie poleci ,wszystko zależy czy wasz dostawca znajdzie wolne karty adsl2+ dla was
gumisiol ,
powinna być dycha w adsl2+ ,obecnie w adsl1 będzie max 8Mb
wllo ,
słyszałem że do tego dgn2200 jest alternatywny soft który zwiększa funkcjonalność routera najlepiej zapytaj na forum http://www.forum.neostrada.info/viewfor … 9dd2675a38 ktoś kto ma tam ten router powinien ci pomóc
zmiana snr nie zawsze skutkuje ale spróbować można
Witam.
Mam w tej chwili neostradę 2 Mb i chciałbym ją zmienić na tą do 10Mb.
Raz, że taniej,
dwa, że powinno być szybciej.
Dlatego proszę o sprawdzenie tych parametrów.
Jaką prędkość mogę uzyskać na takich parametrach?
obecnie jesteś w adsl1 i będzie max 8Mb ,jeśli uda ci się ich namówić do przepięcia w twojej centrali tel. do karty adsl2+ ,będzie wtedy pełniutka dyszka :razz:
Dziękuję za pomoc.
Czyli sami z siebie nie zmienią tego na adsl2+. Trzeba będzie ich prosić :roll:
Witam mój problem polega na tym, że internet mam w Multimo wcześniej 2mb a od pół roku 6MB miałem problemy ze zrywaniem internetu po zgłoszeniu technik przyjechał i powiedział że mam płaski kabel telefoniczny i trzeba zmienic bo tłumienie jest złe. Kabel zmieniłem na 4 żyłowy oczywiście dwoma żyłami wpiąłem się w puszkę (stary kabel robił zwarcie w puszce ) i podpiąłem router ale po paru dniach miałem już jakieś 2,5mb.
1.Czy te zwarcia miały wpływ na szybkość internetu ?
2 Czy gościu w infolini dobrze mówi że jest opcja że nie pójdzie 6mb?
3.Ile pójdzie najwięcej?
Line State : Showtime
Modulation : ADSL2 PLUS
Annex Mode :ANNEX_A
Downstream - Upstream
SNR Margin 21.7 - 21.0 db
Line Attenuation 43.0 - 19.1 db
Data Rate 3072 - 639 kbps
Max Rate 12796 - 712 kbps
CRC 0 0
Z góry dziekuję za pomoc
djosdanielos dzięki za odpowiedź, trochę mnie pocieszyłeś bo myślałem, że jestem skazany na 1mb.
Obecnie jestem na adsl2, a jakby mnie przełączyli na adsl2+ to czego się można spodziewać?
Output Power (dBm): 12.4 0.5 - upstream głównie trzyma 0,5 na neo 1mb, a jakbym przeszedł na np.2mb lub wyżej to co z tym parametrem - pogorszy się?
gormis ,
masz spory zapas SNR i jest osiągalna wyższa przepustowość niż to co masz teraz, podczas podnoszenia prędkości SNR jest, zużywany na obłożenie tonów bitami minimalna stabilna wartość wynosi 6dB poniżej tego zadziała rate adaptive http://pl.wikipedia.org/wiki/Rate-Adapt … riber_Line czyli prędkość dostosowuje się automatycznie na taką aby zawsze było te 6dB
twój router wyliczył, że zużywając SNR do 6dB będzie w stanie osiągnąć przepustowość "Max Rate 12796 - 712kbps " czyli 10Mb i to jest max dla twojej linii
zwarcia i płaski kabel miały wpływ na parametry ,były gorsze wtedy
teraz wygląda wszystko OK musisz ich pomęczyć żeby ponownie wprowadzili ustawienia portu pod 6Mb bo stanęło na 3072kbp/s
LeynaMoor ,
adsl1 ,2 i 2+ każde wykorzystuje inne pasmo częstotliwości to skutkuje tym że przy tej samej odległości do centrali w adsl2+ można osiągnąć większe przepustowości łącza niż na adsl2 w praktyce różnie to bywa czasami parametry się pogarszają w adsl2+ ,a dokładnie wzrasta tłumienie a to im wyższe tym gorzej dla nas , jak masz możliwość ustawienia w routerze modulacji na G.DMT (adsl1) to sprawdź bo może akurat być tak że będzie mniejsze Attenuation i wyższy SNR ,jak jest powyżej 6dB zawsze jest szansa wycisnąć troszkę więcej ty masz 10dB
ten Output Power ciężko powiedzieć ,generalnie im wyższy tym lepiej dla nas ,a gorzej dla sąsiednich linii jak mamy wysoki power to i sygnał SNR jest wyższy
cześć!
Panowie otwarłem firmę i interesuje mnie jak najszybszy Internet z Neostrady, ponieważ kończy mi sie niebawem umowa z Orange na 20mb…
Pani w salonie mówi, że na mojej linii jest możliwość podpięcia Neostrady Fiber 40/4, natomiast na informacji telefonicznej mówią, że max jest 20mb/s.
Jestem w odległości ok. 500-600m od centrali.
Czy da się tutaj coś lepszego podłączyć? zależy mi na możliwie jak najwyższym uploadzie, czy potrzeba jeszcze jakichś danych?
a i to jest moja centrala, chyba dane z 2010r.
a według checka masz dostępne 40Mb ? http://www.orange.pl/prt/service_availability_check
jeśli zależy ci na uploadzie ,a w systemie u nich widnieje 40Mb ,to nie powinno być kłopotów z zamówieniem
na pełne 40Mb potrzeba attenuation 14-15dB u ciebie jest prawie na styk ,jakby ci się udało poskracać kable w domu to może spadnie jeszcze troszkę
jak będziesz miał do wyboru modem to bierz DGT ma lepsze opinie od sagema
Możecie mi napisać jakie powinny być te wskaźniki? i Co to jest? Będę bardzo wdzięczny, powiem szczerze z tej 40 może zamknąć się na 30, interesuje mnei szczególnie wysoki upload.
Na jaki upload mam szanse?
Witam, tak jak pisałem wczesniej, nie ma żadnych problemów. Net działa elegancko i nie ma żadnych rozłączeń, a co więcej? Szybkość neta wzrosła i mam 19.5 Mb’s:D Widocznie mam bardzo stabilna linie, gdyż parametry zmieniają się tylko o jedną dziesiątą, lub też wcale. Zamieszczam screeny:
Jaki mogę mieć najszybszy internet na tej lini. Co mam wam podać, ja na tych sprawach się nie znam. Obecnie posiadam internet 10Mb.
zmieniłem na D.DMT i faktycznie poprawiły się parametry (SNR) ale nie zwiększył się parametr Attainable Rate czyli chyba nie wycisnę więcej jak ok 2mb), Attenuation bez zmian, no może na ADSL2+, tylko jak zmusić Orange żeby mnie przełączyli na ADSL2+ ?
Mam jeszcze takie pytanie:
Możliwe że w najbliższym czasie zostaną wymienione stare kable na światłowody. Centrala(węzeł -bo chyba tak to się nazywa) będzie około 5,5 km ode mnie. Czy na światłowodach też jest ważna odległość od węzła. czy wtedy mam szansę na powiedzmy 20mb?