Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

czy jest możliwość zresetowania tego DSLAM-u na centrali, ponieważ ostatnio wymieniali obok mnie taka skrzynke w ktorej jak sie pytalem tego goscia ktory ja wymienial moj kabel byl przerwany w 3 miejscach ale wszystkie kable wymieni na nowe, i teraz chcicalbym zeby od nowa ta siec sie ustabilizowala.

kru129 ,

musisz wyszukać w ustawieniach routera takie parametry jak SNR margin i attenuation

LeynaMoor ,

żeby mieć więcej ,to musieliby od centrali położyć kawałek światłowodu w twoją stronę i postawić szafkę ONU na końcu

nie będzie już wtedy 4 kilometry kabla miedzianego ,a przykładowo 500 metrów

szczepan997 ,

jak się zadzwoniło na infolinie i powiedziało żeby zresetowali ustawienia ,to robili to zdalnie od ręki nie wiem czy teraz tak jest ,czy potrzeba wizyty montera w centrali

http://www.abload.de/img/internet95r37.png

Jaką mogę mieć maksymalną szybkość internetu?

Aktualnie mam 10Mb.

max 13-14Mb

Witam!

Na moim łączu jaka maksymalna prędkość mi pójdzie??

ostatnia sychnornizacja ADSL

status PPP

podłączony

2.8

ATM VP/VC

0/35

2.16

tryb

PPPoA

2.17

enkapsulacja

VCMUX

2.19

MTU

1500 B

2.20

charakterystyka techniczna

1.16

tłumienie w górę

30 dB

1.17

tłumienie w dół

57.5 dB

1.18

margines zakłóceń w górę

20 dB

1.19

margines zakłóceń w dół

7 dB

1.20

maximum upload rate

900 Kb/s

1.21

maximum download rate

2720 Kb/s

1.22

synchronizacja w górę

320 Kb/s

1.23

synchronizacja w dół

2496 Kb/s

1.24

moc w górę

11.8 dB

1.25

moc w dół

0 dB

błędy FEC (góra/dół)

0

1.31

błędy HEC (góra/dół)

65

1.32

błędy CRC (góra/dół)

więcej niż to co masz nie da rady

Neostrada, obecnie internet w ofercie do 10mb. Zastanawia mnie jaką prędkość powinien osiągać, gdyż obecnie jest to zaledwie 1mb, a w konsultacji z technikiem Orange, otrzymałem zbywającą mnie odpowiedź, że: “Ważne, że działa.” Na co dzień korzystam z Liveboxa (1.0), lecz dla testu podpiąłem Pentagram P6331-62.

Tutaj parametry łącza (sprawdzane w Pentagramie):

DMT Status Up

Operational Mode ADSL G.DMT

Upstream 576 kbps

Downstream 1312 kbps

SNR Margin (Upstream) 6.0 db

SNR Margin (Downstream) 8.0 db

Line Attenuation (Upstream) 31.5 db

Line Attenuation (Downstream) 61.5 db

Gdzie można sprawdzić parametry łącza w routerze Sagemcom 2704?

Witam. Jestem nowy na forum. Chciałbym dowiedziec sie jaką predkość internetu moge wyciągnąć na swoim łączu. Od 01,12,2012 mam wykupioną w Orange opcję do 10mb . Wyciągam około 4 mb.Do centrali mam około 1 km.Linia nie pierwszej młodosci. Dziś mi technicy wymienili Liveboxa na nowszy model 2.0 .Z poprzednim , model 1,1 miałem ciągle urywany internet. Narazie … odpukać , nie jest źle. Parametry techniczne, o ile skopiowałem to co trzeba mam nastepujące :

charakterystyka techniczna :

1.16tłumienie w górę14.9 dB1.17

tłumienie w dół27.8 dB1.18

margines zakłóceń w górę13 dB1.19

margines zakłóceń w dół6 dB1.20

maximum upload rate513 Kb/s1.21

maximum download rate3256 Kb/s1.22

synchronizacja w górę252 Kb/s1.23

synchronizacja w dół3065 Kb/s1.24

moc w górę12.2 dB1.25

moc w dół0 dB1.26

pakiety odebranenieaktywny1.27

pakiety wysłanenieaktywny1.28

stracone pakietynieaktywny1.29

link retrainnieaktywny1.30błędy FEC (góra/dół)01.31

błędy HEC (góra/dół)2991.32

błędy CRC (góra/dół)29

Dodam jak ciekawostke ,że tuż po wymianie sprawdzałem spedtestem i miałem 10 mb , ale po kilku godzinach spadło do 4 mb.

jaro72 ,

twoja linia powinna pociągnąć spokojnie 10Mb ,w sumie to miałeś tyle ale coś nawaliło ,więc albo masz uszkodzony kabel,filtr,router,gniazdko , lub awaria portu na centrali ,proponuje wezwać techników aby dokładnie przebadali w czym problem.

helltfire ,

nie da rady wycisnąć więcej z tej linii ,odległość od centrali jest zbyt duża,złóż wniosek do Orange o skrócenie ,modernizację linii

Witam. Pracownicy Orange powiedzieli, że to cud że w ogóle działa mi 1mb. Nie wiem czy to prawda więc prosze was o pomoc

Modem ZTE ZXDSL 852

http://www.tinypic.pl/y9plk5sdz1e5

Witam!

Ponawiam pytanie, jaki max upload na tej linii mogę osiągnąć, mam Orange Freedom 20/1 póki co, od lutego oferuje mi Neostrada 40/4, z pobieraniem wygląda na to, że będzie na styk, natomiast jak z uploadem?

dzieki

Witam. Proszę o odpowiedź jaką prędkość mogę osiągnąć na tym łączu

charakterystyka techniczna

1.16

tłumienie w górę

31.2 dB

1.17

tłumienie w dół

62.5 dB

1.18

margines zakłóceń w górę

19 dB

1.19

margines zakłóceń w dół

13 dB

1.20

maximum upload rate

388 Kb/s

1.21

maximum download rate

2272 Kb/s

1.22

synchronizacja w górę

323 Kb/s

1.23

synchronizacja w dół

1028 Kb/s

1.24

moc w górę

12.4 dB

1.25

moc w dół

0 dB

1.26

pakiety odebrane

nieaktywny

1.27

pakiety wysłane

nieaktywny

1.28

stracone pakiety

nieaktywny

1.29

link retrain

nieaktywny

1.30

błędy FEC (góra/dół)

0

1.31

błędy HEC (góra/dół)

0

1.32

błędy CRC (góra/dół)

1

mam nadzieję że dobrze skopiowałem :slight_smile:

do centrali mam ok 5km

dziękuję za odpowiedź

Majtas17 ,

jeśli wierzyć statystyką z tego modemu to powinno iść koło 6Mb ,przydałoby się zmienić ten modem na inny bo to zabytek ,ale nie na livebox , dobry stabilny na długie linie i tani jest Tp-Link-TD-W8950ND polecam

shortmail ,

między 3 a 4Mb ludzie przy 40Mb średnio mają 3.70Mb upload

Majtas17, akurat mam liveboxa2 tylko że monterzy mowią że nie da się nic zrobić i na tym łączu powinno iść tylko 512 już nie mam głowy do nich:( livebox był już wymieniany bo zrywało co chwile , mam też tel internetowy i mam zamiar zrezygnować z niego spowrotem na anologowy bo on też wstrzymuje i sami to potwierdzili ale napisać tego nie mogą przynajmniej tak powiedzieli a po wymianie liveboxa dalej co jakiś czas zrywa na infolini sprawdzają i mówią że to z ich strony wina a monterzy twierdzą że z mojej i kółko sie zamyka:( brak słów aaaaa i bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i dodam jeszcze że wczoraj mi net szedł 0.11 szkoda gadać

pola… ,

twój router twierdzi że jest w stanie osiągnąć prawie 2Mb przy tych parametrach ale jeśli masz internet w Orange to nie da rady więcej niż to co masz teraz bo DLM w celu zapewnienia lepszej jakości transmisji obetnie i tak do 1Mb , w neti nie stosują DLM więc jak już to u nich

na zrywanie połączenia proponuje zmianę liveboxa na stabilniejszy router np ten co wyżej podałem lub model W8960N już kilka osób z tego forum go kupiło i problemy z utratą połączenia znikły

dodam jeszcze że mam router wlasny i jak go podepnę to idzie 0.94 około ale nie spada a na liveboxie 0,85 jak sie nic nie dzieje

Dodane 15.12.2012 (So) 16:35

djosdanielos , tak ale to na łączach orange i juz nie wiem czy tam pojdzie coś szybciej

Dodane 15.12.2012 (So) 16:40

djosdanielos , ja mam router wireless G ADSL2+ TD-W8901G i jak go podepnę to na nim nie zrywa tylko wtedy nie mam telefonu a sprawa jest w toku bo jak monterzy napiszą że tel mi blokuje net to mi zmienią a inaczej kara no ale przynajmniej już wiem co i jak i postaram się coś z nimi zalatwić

DLM ciągle zaniża ci synchronizację , jak linia generuje dużo błędów to zaraz tnie http://di.com.pl/news/27655,0,Dlaczego_ … ia_TP.html

margines zakłóceń w dół 13 dB poobserwuj w ciągu dnia w różnych porach jak wygląda ten parametr czy są spadki duże wieczorem

Dodane 15.12.2012 (So) 16:46

TD-W8901G to średni router spisuje się dobrze na krótkich liniach na dłuższe linie zalecane są routery z chipsetem Broadcom bo nie są tak czułe

mam nadzieje że uda się zerwać umowę na ten telefon :roll:

djosdanielos , ok poobserwuję co się dzieje i też zastanowię się nad tym routerem co podajesz :slight_smile: dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie tego problemu i życzę Ci zdrowych wesołych i pogodnych Świąt dziękuję ślicznie i pozdrawiam:)

mam tak:

Sygnał/Szum Bliski koniec: 6 (dB)

Odległy koniec: 32 (dB)