Jak sprawdzić jaki internet maksymalnie na moim łączu?

A czy w podobnej sytuacji, czyli dosyć często mi zrywało i z 5 Mb/s ograniczyło mi do 1 Mb/s chociaż wcześniej 2 Mb/s chodziło mi bez problemów, jest jakas opcja powrotnego zwiększenia prędkości ?

To moje paramety:

Line State: Showtime

Modulation: ADSL2 PLUS

Annex Mode: ANNEX_A

Downstream Upstream

SNR Margin 21 22 db

Line Attenuation 57 27 db

Data Rate 1312 414 kbps

wujek2114 ,

musisz zadzwonić do orange i ustawią ci jak było ,ale będzie ci znowu zrywać i DLM zmniejszy znow synchronizację.teraz ci nie zrywa nic?jeśli nie to uszkodzenia na lini mozna wykluczyć i zainwestować w stabilniejszy router na ktorym nie bedzie zrywać wtedy DLM będzie mniej ingerował w twoje parametry

szczepan997 ,

Pokaż jeszcze raz obecne staty z routera

Dodane 17.12.2012 (Pn) 13:09

wujek2114 ,

musisz zadzwonić do orange i ustawią ci jak było ,ale będzie ci znowu zrywać i DLM zmniejszy znow synchronizację.teraz ci nie zrywa nic?jeśli nie to uszkodzenia na lini mozna wykluczyć i zainwestować w stabilniejszy router na ktorym nie bedzie zrywać wtedy DLM będzie mniej ingerował w twoje parametry

szczepan997 ,

Pokaż jeszcze raz obecne staty z routera

Dzwoniłem do Orange i oni mi wmawiają że nie pójdzie mi więcej niż 1Mb/s, a przez rok miałem 2 Mb/s bez problemów…

W router już zainwestowałem teraz tylko czekam na kuriera. obecnie mam AirLive http://pl.airlive.com/product/WT-2000ARM, a kupiłem Tp-link W8960N. Czy będzie jakaś różnica ?

A i dodam że śmigało mi nawet 5 Mb/s, ale brat miał neta w neo na tej samej linii (znaczy w jednym domu ale w innym gniazdku) i jemu nie działał i mi przez to zmniejszyli żeby on w ogóle mógł się połączyć bo używał standardowego modemu od TP.

wujek2114 ,

według mnie to nie da się zrobić takiego mixu że na 1 linii 2 różnych abonentów :smiley: potrzebna jest osobna linia

Jednak się da, chociaż teoretycznie nie powinni tak robić no i mój brat tez dał dupy że nie zapytał się czy jest opcja żeby się do mnie dołączyć :stuck_out_tongue:

A da się to bo do domu, znaczy do tej puszki idą 4 kabelki, no i ja wykorzystuje dwa i on dwa.

A czy wiesz jak można crossowac te kabelki ? Bo gdzieś wyczytałem że jest taka opcja i coś może pomóc ale na czym to polega to dokładnie nie wiem…

twój brat ma osobną umowę na neo i telefon ,login i hasło ma inne ??

najprościej byłoby przez router dzielić jedno łącze przez wifi lub kabel

bo tak to aby problemy tylko

Dodane 18.12.2012 (Wt) 17:19

szczepan997 ,

na tym ASMAX AR 901 masz większy SNR na tym routerze też zrywa połączenie są jakieś problemy ?? parametry są lepsze na nim

Witam jestem nowy przeczytałem wszystkie wasze odpowiedzi i nie potrafię rozkminić ile na moich parametrach będę mógł wyciągnąć.Teraz mam 1Mb i tv (nie sat)tylko kablema parametry takie:

Stan linii ADSL Podniesiony

Standard ADSL G992_5_A

Szybkość wysyłania 320

Szybkość pobierania 5312

Tłumienie Bliski koniec : 34.3 (dB)

Odległy koniec : 14.2 (dB)

Sygnał/Szum Bliski koniec : 17 (dB)

Odległy koniec : 28 (dB)

Liczba błędnych pakietów 366

Firmware 0xe15080a

Błędne sek. w okresie 15 min 0

Błędy CRC 41

Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

Z tv po kablu około 6Mb ,bez tv 10Mb , u ciebie moze być taka sytuacja ze gdy będziesz oglądał tv to będzie 6Mb a gdy nie bedziesz oglądał to 10Mb

dzięki

Witam,

ile tutaj da radę? :smiley:

http://img708.imageshack.us/img708/5916 … uuhuzr.png

Dzięki z góry ;).

więcej niż to co masz nie da rady zbyt długa linia.

djosdanielos , zakupiłem router taki jak Ty masz i jest poprawa w stabilności, bo na poprzednich routerach które używałem (TP-Link TD-W8901G i D-Link DSL-624M) zrywało połączenie, prędkość też nieco większa, a przy zastosowaniu wcześniej opisanego zabiegu z DMT w tej chwili mam takie parametry:

http://i47.tinypic.com/2z65tvd.jpg

Co w speedteście daje:

2391583177.png

Wiadomo, wieczorami przy takim SNR połączenie zerwie, i synchronizuje się na niższą, ale i tak, jak na taką długość linii jest chyba całkiem przyzwoicie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc przy całym zamieszaniu ze zmianą umowy i prędkości.

konduktor852 ,

jak na te tłumienie to ładny wynik , byle tylko nie zadziałał u ciebie ten cały DLM bo to jest koszmar

możesz pokombinować jeszcze z kablami i gniazdkami może da się coś gdzieś skrócić zobaczyć na innym kablu ,może tłumienie będzie jeszcze odrobinę niższe

Normalnie router jest podłączony ~10m kablem do gniazdka, sprawdziłem właśnie na najkrótszym kablu jakim miałem- od telefonu (~1,5m), podmieniałem filtr, ale tłumienie spadło tylko o 0,5dB. Jest to jedyne gniazdko jakie mam w domu. Gra nie warta świeczki, tym bardziej, że musiałbym kupować 3 nowe kable LAN do komputerów i drukarki i je kłopotliwie prowadzić przez wyremontowane niedawno pomieszczenie.

Ogólnie rzecz biorąc wczoraj (niedziela, wolny dzień, wieczorem) zerwało mi synchro nawet przy ~4Mbit i SNR automatycznie ustawiającym się na 6dB, więc nie chcę krakać ale możliwe, że w końcu DLM dopadnie i mnie, dokładając jeszcze to, że stary router gubił synchro dość często. Jakaś rada odnośnie tego może?

Witam, mam neostradę 2 Mb/s i jako, że kończy mi się umowa chciałbym zmienić na coś szybszego.

Tylko teraz pojawia się problem taki czy moje łącze uciągnie coś szybkiego, chodzi mi o transfer 10 Mb/s i 20 Mb/s, dobrze jakby chociaż te 10 było.

To udało mi się znaleźć w ustawieniach routera:

http://i49.tinypic.com/qz2m3p.jpg

konduktor852 ,

wpadło mi do głowy jeszcze ze zmianą modulacji

qbedxfr.jpg

Uploaded with ImageShack.us

sprawdzaj po kolei wszystkie g.dmt ,g lite i adsl2 w każdej będą trochę inne parametry inne synchro opóźnienia ,i stabilność

Eryk3

według tłumienia to 6Mb

A po przejściu na ADSL2+ będzie więcej?

G.DMT:

SNR Margin (0.1 dB): 62 80

Attenuation (0.1 dB): 480 245

Output Power (0.1 dBm): 198 122

Attainable Rate (Kbps): 6304 1276

Rate (Kbps): 5728 1056

Ping do onet.pl 33ms

G.lite - brak synchronizacji

T1.413:

SNR Margin (0.1 dB): 79 70

Attenuation (0.1 dB): 480 245

Output Power (0.1 dBm): 198 121

Attainable Rate (Kbps): 6336 1216

Rate (Kbps): 5792 1024

Ping do onet.pl 33ms

ADSL2 - brak synchronizacji

ADLS2+:

SNR Margin (0.1 dB): 60 60

Attenuation (0.1 dB): 520 247

Output Power (0.1 dBm): 204 124

Attainable Rate (Kbps): 6436 1077

Rate (Kbps): 5863 1077

Ping do onet.pl 30ms

Nie licząc tłumienia niższego o 4dB to większej różnicy nie widać, przynajmniej o tej porze- a widać że statystyki nieco się pogorszyły. Używając w tej chwili DMT i zjeżdżając z SNR na 10% synchro jak na screenie.

Dorzucam screena z tymi “wykresami”, może na coś się przydadzą:

http://i50.tinypic.com/30swpqa.jpg

djosdanielos: ten Twój router tp-link td-w8960n na jakie odległości wysyła sygnał przez wi-fi ?

U mnie przechodzi przez 2 sciany z pustaka ,jak miałem liveboxa to zasięg praktycznie taki sam był szału nie ma

Dodane 26.12.2012 (Śr) 12:14

U mnie przechodzi przez 2 sciany z pustaka ,jak miałem liveboxa to zasięg praktycznie taki sam był szału nie ma